Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП-практ.doc
Скачиваний:
308
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.33 Mб
Скачать

Розділ іі. Методичні матеріали для практичних занять

Тема 1. Підприємство як суб’єкт господарювання.

  1. Предмет та завдання дисципліни.

  2. Галузева структура народного господарства України.

  3. Основні положення Господарського кодексу України.

  4. Загальна характеристика підприємств.

  5. Структура управління підприємством.

  6. Зовнішнє середовище господарювання.

  7. Поняття про ресурси.

Мета, предмет та завдання дисципліни. Галузі народного господарства та їх класифікація. Види господарської діяльності у відповідності до Господарського кодексу України.

Поняття підприємства як організаційно виокремленої та економічно самостійної первинної ланки виробничої сфери. Місія і множинні цілі підприємства. Головні напрями діяльності підприємства (маркетингова, інноваційна, виробнича, економічна та соціальна діяльність, післяпродажний сервіс). Господарський кодекс України: основні засади господарської діяльності; суб’єкти господарювання; майнова основа господарю­вання; господарські зобов’язання; відповідальність за порушення у сфері господарювання.

Практичне значення класифікації підприємств. Види та організаційні форми підприємств: залежно від форм власності (приватні, колективні, комунальні, державні); залежно від способу утворення та формування статутного фонду (унітарні, корпоративні); залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції (малі, середні, великі). Особливості господарської діяльності державних, комерційних, унітарних та казенних підприємств.

Виробнича структура підприємства, її види за певними ознаками (цехова, безцехова, корпусна, комбінатська, технологічна, предметна, змішана) і чинники формування. Загальна структура підприємств та організацій. Поняття управління підприємством, системний підхід до визначення складу функцій управління, методи управління. Поняття і параметри організаційної структури управління підприємством (організацією). Основні типи організаційних структур управління: лінійні, лінійно-функціональні, дивізіональні, матричні. Принципи та етапи процесу побудови організаційних структур управління виробничими і невиробничими підприємствами.

Об’єктивна обумовленість та економічно-соціальна доцільність різних за принципами і цілями об’єднань підприємств та організацій виробничої і невиробничої сфер діяльності. Сучасні форми добровільного та інституційного об’єднання підприємств та організацій (асоціації, консорціуми, концерни, корпорації, фінансово-промислові групи, холдинги). Мета їх створення, особливості та ефективність діяльності.

Сучасний ринок: сутнісна характеристика, функції, структуризація, типи. Поняття і загальна характеристика ринкового середовища функціонування підприємств та організацій. Складові елементи ринкової інфраструктури. Загальні принципи господарюючих суб’єктів на ринку.

Ресурси підприємства: матеріальні, нематеріальні, фінансові та трудові.

Запитання для самоконтролю:

  1. Перелічіть основні розділи Господарського кодексу України.

  2. Назвіть основні ознаки підприємства як обєкта підприємницької діяльності.

  3. Які існують види підприємств залежно від форм власності?

  4. Які існують добровільні обєднання підприємств?

  5. Охарактеризуйте особливості господарської діяльності державних, комерційних, унітарних та казенних підприємств.

  6. Назвіть умови ліквідації підприємства.

  7. Що включає категорія „ринок” і які його основні функції?

  8. Які існують принципи підприємницької діяльності?

  9. Що включає поняття “управління підпри­ємством” і якими методами воно здійснюється?

  10. Охарактеризуйте виробничу, організаційну та загальну структуру управління.

  11. Які існують типи організаційних структур управління?