Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Халік О. О. Практика в педагогічному ВНЗ завдання з психології.doc
Скачиваний:
194
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Зміст психологічного тижня навчальної практики студентів 2 курсу

День практики

Зміст завдання

1 день

Вивчення за допомогою методу анкетування особливостей мотивації учнів. Ознайомлення з методом тестування (діагностика самооцінки школярів)

2 день

Ознайомлення зі спостереженням як методом психологічного дослідження. Спостереження шляхів організації уваги та сприймання учбової інформації учнями на уроці (аналіз 3 уроків)

3 день

Спостереження шляхів активізації пам’яті та розумової діяльності школярів (аналіз 3 уроків)

4 день

Спостереження виховного впливу особистості вчителя в процесі навчальної діяльності (аналіз 2 уроків)

5 день

Ознайомлення з методом аналізу продуктів діяльності.

Визначення ригідності словникового запасу учнів.

Розглянемо детальніше завдання, які необхідно виконати студентам протягом другого тижня навчальної психолого-педагогічної практики.

1 день

Завдання 1. За допомогою методу анкетування вивчити особливості мотивації учіння школярів класу, за яким закріплені. Для початкових класів і 5 кл. використати «Анкету для оцінювання рівня шкільної мотивації та адаптації Н. Лусканової», для середньої та старшої школи – «Анкету вивчення мотивів навчальної діяльності учнів» Б. Пашнєва або анкету «Мотиви навчальної діяльності». Результати оформити у відсотках, порівняти, зробити відповідний запис в щоденнику.

Завдання 2. За допомогою методу тестування вивчити особливості самооцінки школярів й представити аналіз в щоденнику психолого-педагогічних спостережень. Для учнів початкової школи використати методику «Драбинка», для учнів середньої та старшої школи – методику «Експрес-діагностика рівня самооцінки».

2 день

Ознайомитись зі спостереженням як методом психологічного дослідження. Вивчити прояви пізнавальної діяльності учнів на уроці та способи керування нею.

Завдання 2

Шляхом спостереження визначити прояви пізнавальної діяльності учнів на уроці та способи керування нею:

а) спостереження шляхів організації та підтримання уваги учнів на уроці (проаналізувати 1 урок);

б) спостереження шляхів організації сприйняття учбової інформації та його характер (1 урок);

в). спостереження шляхів організації уваги чи сприйняття учнів (на вибір) (1 урок).

З день

Завдання 3

Користуючись методом спостереження проаналізувати прояви пізнавальної діяльності учнів на уроці та способи керування нею:

а) спостереження шляхів активізації пам’яті та її розвитку (1 урок);

б) спостереження процесу активізації розумової діяльності школярів (1 урок);

в). спостереження шляхів активізації пам’яті чи процесу активізації розумової діяльності учнів на уроці, на вибір (1 урок).

4 день

Завдання 4. Спостереження виховного впливу особистості вчителя в процесі навчальної діяльності ( проаналізувати 2 уроки).

Використавши метод спостереження, проаналізуйте шляхи виховання особистості школяра в процесі навчальної діяльності. Визначити, як вчитель враховував індивідуальні особливості учнів під час уроку.

5 день

Ознайомлення із методом аналізу продуктів діяльності.

Завдання 5

Проаналізуйте у 3-х учнів зошити для письмових робіт з різних предметів і на підставі аналізу складіть характеристику учнів як суб’єктів учбової діяльності.

Завдання 6

Методом аналізу продуктів діяльності визначте ригідність словникового запасу 3- х учнів (для аналізу використайте твори учнів).