Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО1№19,20,25,26 и аудит №8-12.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
40.1 Кб
Скачать

19.Порядок формування первісної вартості запасів ,документування

 Первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів, яка складається з таких фактичних витрат: суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків; суми ввізного мита; суми непрямих податків у зв'язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству; транспортно-заготівельні витрати. Сума транспортно-заготівельних витрат, що узагальнюється на окремому субрахунку рахунків обліку запасів, щомісячно розподіляється між сумою залишку запасів на кінець звітного місяця і сумою запасів, що вибули (використані, реалізовані, безоплатно передані тощо) за звітний місяць. Сума транспортно-заготівельних витрат, яка відноситься до запасів, що вибули, визначається як добуток середнього відсотка транспортно-заготівельних витрат і вартості запасів, що вибули, з відображенням її на тих самих рахунках обліку, у кореспонденції з якими відображено вибуття цих запасів. Середній відсоток транспортно-заготівельних витрат визначається діленням суми залишків транспортно-заготівельних витрат на початок звітного місяця і транспортно-заготівельних витрат за звітний місяць на суму залишку запасів на початок місяця і запасів, що надійшли за звітний місяць.   інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях. До таких витрат, зокрема, належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства на доопрацювання і підвищення якісно технічних характеристик запасів. У разі, якщо на момент оприбуткування запасів неможливо достовірно визначити їх первісну вартість, такі запаси можуть оцінюватися та відображатися за справедливою вартістю з наступним коригуванням до первісної вартості.

Первісна вартість одиниці запасів, придбаних у результаті обміну на подібні запаси, дорівнює балансовій вартості переданих запасів. Якщо балансова вартість переданих запасів перевищує їх справедливу вартість, то первісною вартістю отриманих запасів є їх справедлива вартість. Різниця між балансовою і справедливою вартістю переданих запасів включається до складу витрат звітного періоду. Первісною вартістю запасів, що придбані в обмін на неподібні запаси, визнається справедлива вартість отриманих запасів.

 Не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені):понаднормові втрати і нестачі запасів; фінансові витрати (за винятком фінансових витрат, які включаються до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 31 "Фінансові витрати");витрати на збут; загальногосподарські та інші подібні витрати, які безпосередньо не пов'язані з придбанням і доставкою запасів та приведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

Документування: Журнал обліку вантажів ,що надійшли-застосовується для реєстрації транспортних документів,пов’язаних з отримання вантажів та оприбуткування їх на склад під-ва. Довіреність- призначена для підтвердження права окремої посадової особи виступати довіреною особою під-ва при отримані запасів. Акт списання бланків довіреностей- призначений для списання використаних бланків довіреностей. Журнал реєстрації довіреностей- призначений для реєстрації та розписки в їх отриманні. Прибутковий ордер – викор.на складі, заповнюється в день надходження запасів при відсутності розбіжностей з документами постачальника, при оприбуткуванні запасів з переробки. Акт про приймання матеріалів – застосовується при прийняті запасів, якщо є розбіжності з документами постачальника, або коли виробничі запаси надійшли без документів. Використовується для обліку надходження запасів і для направлення листа-претензії постачальнику. Картка складського обліку матеріалів – викор.для обліку виробничих запасів на складі. Відомість обліку залишків матеріалів на складі- викор.для взаємозв’язку складського і бухгалтерського обліку. Матеріальний ярлик- викор.для позначення одиниць запасів. Матеріальний звіт- відображає рух запасів на складі за певний період. Довіреність(бланк суворої звітності) – призначений для підтвердження права окремої посадової особи виступати довіреною особою під-ва при отриманні ТМЦ. Лімітно-забірна картка- викор.для систематичного відпуску у виробництво лімітованих матеріалів, а також для поточного контролю за дотриманням встановлених лімітів їх відпуску. акт-вимога на заміну матеріалів – оформлюється при разовому відпуску запасів для виробничих та господарських потреб. Накладна-вимога на відпуск – викор.для разового відпуску запасів всередині під-ва. Сигнальна довідка про відхилення фактичного залишку матеріалів від встановлених норм запасу- складається завскладом у разі виявлення відхилень фактичного залишку вироб запасів від встановлених норм.