Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Халік О. О. Практика в педагогічному ВНЗ завдання з психології.doc
Скачиваний:
194
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Орієнтовна схема психолого-педагогічної характеристики класу

  1. Загальні відомості. Коротка характеристика школи як колективу та місце даного класу в його структурі. Коротко про рівень дисципліни, успішність, вихованість, згуртованість шкільного колективу та його вплив з цих позицій на досліджуваний класний колектив.

  2. Своєрідність соціально-психологічної структури класу. Соціально-демографічний склад класу (коротко). Кількість учнів, дівчат та хлопців, їх вік.

Функціональна структура класу (розподіл обов’язків у класі)

Офіційна (формальна) й неофіційна (неформальна) структура класу, їх взаємовплив. Описати, хто є лідерами для кожної зі структур, дати коротку характеристику учнів-лідерів, їх вплив на функціонування й формування класного колективу.

Визначити наявність ізольованих учнів для кожної зі структур та спробувати встановити причини. Чи є у групі школярі з негативними переживаннями через усвідомлення свого несприятливого становища у класі?

Описати, скільки мікрогруп існує в класі, вказати їх характер: одностатеві чи різностатеві; визначити тип стосунків між ними: дружні, товариські чи конфліктні, ворожі.

Рольова структура класу («лідери», «експерти», «пасивні», «крайні», «опозиціонери»).

  1. Характеристика динамічних процесів у класі.

а). Описати клас з позиції організованості групи, здатності до взаємодії, контактності, згуртованості (див. схему бесіди з класним керівником та вчителями).

б). Прояви групового тиску, конформізму та групових санкцій у класі. Який вплив має клас як група на учнів (значний/незначний, сильний/слабкий)? Які способи групового тиску ви спостерігали у класі (вимоги, прохання, примус тощо)?

Чи спостерігається конформізм окремих учнів у внаслідок сильного групового тиску? Вкажіть вид конформізму. Чи є у класі школярі, які чинять опір груповому тиску, демонструють поведінку або думки, які суперечать позиції групи?

Які функції виконують групові санкції у класі? Які негативні різновиди санкцій ви спостерігали у класі (неповагу, ігнорування, позбавлення привілеїв, фізичне покарання, виключення з мікрогрупи тощо).

в). Наявність конфліктних ситуацій у класі. Які чинники конфліктних ситуацій серед учнів ви спостерігали (психологічна несумісність окремих учнів; наявність “улюбленців” класного керівника чи вчителів-предметників; прихована конкуренція між окремими учнями; наявність мікрогруп з різною спрямованістю; наявність учнів з неадекватним рівнем домагань, учнів з високим рівнем агресивності тощо)? Наведіть приклади.

Які стратегії поведінки у конфліктах ви спостерігали у класі (конкуренція, уникання, пристосування, співробітництво, компроміс)?

г). Психологічний клімат групи. Визначити групи за задоволеністю своїм місцем у класі за обома критеріями, здійснити порівняльний аналіз. Який психологічний клімат групи: сприятливий або несприятливий? Підтвердити прикладами.

д). Характеристика окремих школярів (2-3 учнів) як членів колективу, аналіз їхнього престижу та соціальних ролей, вплив на класний та шкільний колективи. Наприклад, відмінників чи невстигаючих, лідерів чи ізольованих. Чи є в класі дезорганізатори учбової дисципліни?

Особливості поведінки та діяльності класу.

а). Загальна характеристика учбової діяльності, її позитивні й негативні моменти та їх причини, роль у цьому класі класного керівника, вчителів-предметників, батьків. Чи є в класі відмінники? Який їх ступінь впливу на клас? Чи є в класі невстигаючі учні, які причини їх неуспішності? Які улюблені/неулюблені уроки в школярів? Чому?

Які домінуючі мотиви учбової діяльності (внутрішні (інтерес до знань, задоволення від самого процесу діяльності, бажання пізнати щось нове, корисне і необхідне, бажання виявляти розумову активність, обмірковувати та обґрунтовувати певні проблеми тощо), зовнішні мотиви (прагнення отримати схвалення з боку інших людей, прагнення отримати високий соціальний статус, намагання отримати матеріальну винагороду або уникнути покарання тощо).

Чи властива учням взаємодопомога у навчанні?

б). Стан дисципліни, переважні норми поведінки, навички та звички соціальної поведінки, їх відповідність соціально-статусним нормам учнів. Описати поведінку учнів класу під час різних уроків. Які особливості дисципліни учнів на уроках (навести приклади)?

в). Вікові психолого-педагогічні особливості класу.

г). Громадська діяльність. Чи задіяні учні класу в шкільному самоврядуванні? Чи приймають участь учні класу в організації шкільних заходів? Чи виявляють волонтерські ініціативи?

Загальні висновки та рекомендації повинні включати: загальну оцінку рівня розвитку класу; характер загального емоційного клімату в колективі (життєрадісний, інертний, напружений, нервовий); перелік провідних позитивних рис і основних недоліків організації життя класу та стосунків його членів; пропозиції щодо подальшого формування колективу учнів.

Соціометричне дослідження класу як малої групи

Іншим методом вивчення особливостей класу як малої групи є соціометрія. Соціометрія – це метод дослідження, спрямований на вивчення системи міжособистісних взаємозв’язків між членами соціальної групи (класу) в процесі їх безпосереднього спілкування, що дозволяє вирізнити структуру групи, зокрема лідерів, наближених, ізольованих тощо.

Методика соціометрії передбачає вибір партнера для сумісних акцій (на діловій або особистісній основі) шляхом відповіді на соціометричний критерій.

Соціометричний критерій – це запитання, котре ставлять перед усіма членами групи, що беруть участь в соціометричному дослідженні з метою виявлення їх взаємин з іншими членами групи. Оцінці за соціометричним критерієм підлягають тільки ті члени класного колективу, які присутні в класі на момент дослідження. Відсутніх членів класного колективу в список для оцінки за соціометричним критерієм не включати. Або ж необхідно їх опитати окремо, коли вони знову будуть відвідувати школу.

Для соціометричної оцінки рекомендується вживати наступні види критеріїв:

  • офіційний критерій (для вивчення міжособистісних стосунків на рівні ділових взаємин),

  • неофіційний критерій (для вивчення міжособистісних стосунків у класі на неформальному рівні, тобто на основі симпатії/антипатії, дружби/неприязні тощо).

При проведенні соціометричного дослідження з метою отримання більш надійної інформації бажано відокремити у часі офіційний та неофіційний критерії, або ж послідовно один за другим (неодночасно) на окремих аркушах (див. рис. 3.1).

Рис. 3.1. Види соціометричних критеріїв