Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OV.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать

18.Завдання, склад інструментального господарства та його класифікація й індексація.

Організаційно-виробнича структура інструментального господарства визначається його завданнями, типом виробництва і є сукупністю загальнозаводських і цехових підрозділів, зайнятих проектуванням, виготовленням, придбанням і експлуатацією інструменту.

До загальнозаводських підрозділів відносяться інструментальний відділ (управління), інструментальні цехи, центральний інструментальний склад (ЦІС), вимірювальні лабораторії. До цехових підрозділів відносяться цехові бюро (ЦБ), інструментально-роздаточні комори (ІРК) і майстерні по заточуванню і ремонту інструменту.

Спеціальний інструмент служить для виконання певної операції, він виготовляється переважно в інструментальних цехах машинобудівних заводів і не охоплений стандартизацією.

Весь інструмент ділиться на вісім розрядів, з яких перші чотири є експлуатаційно-конструктивною характеристикою: групи, підгрупи, види і різновиди. Решта чотири розряди є порядковим реєстраційним номером спеціального інструменту або типорозміром стандартного оснащення.

Кожен розряд класифікаційної групи включає десять цифр від 0 до 9, які визначають відповідну характеристику інструменту. Таким чином, весь інструмент ділиться на 10 груп (наприклад, вимірний, ріжучий і т.д.). У свою чергу, група ріжучого інструменту ділиться на десять підгруп (наприклад, різцевий, фрезерний, свердлувальний і т.д.).

На основі класифікації проводиться індексація інструменту, тобто надання кожному типорозміру інструменту умовного позначення – індексу (коду).

Під стандартизацією інструменту розуміється доцільне скорочення конструктивної і розмірної різноманітності інструменту і іншого оснащення при одночасному розширенні областей їх застосування.

Використання стандартизованого інструменту значно скорочує цикл виробництва, трудомісткість і витрати на інструмент і оснащення.

Під потребою в інструменті розуміється сумарна кількість інструменту за кожним типорозміром, яку необхідно виготовити на заводі і придбати на стороні для забезпечення всіх потреб підприємства.

Планування потреби в інструменті включає визначення витрати інструменту на виконання виробничої програми заводу (витратний фонд), визначення запасів інструменту і встановлення витратних лімітів для цехів. Річна потреба в інструменті визначається щодо витрати його на виробничу програму і різниці між нормативною (Zн) і фактичною величиною оборотного фонду.

Норма витрати інструменту, тобто кількість його на виконання певного об'єму робіт, встановлюється залежно від типу виробництва.

Організація експлуатації інструменту є основним завданням інструментального господарства і включає наступні функції:

  • організація роботи ЦІС та інструментально-роздаточних комор;

  • забезпечення робочих місць інструментом;

  • організація заточування, ремонту і відновлення інструменту;

  • технічний нагляд.

Вся робота щодо експлуатації інструменту повинна проводитись централізовано, через спеціальний цех експлуатації.

Центральний інструментальний склад здійснює приймання, перевірку, зберігання, видачу і облік руху інструменту. Весь інструмент поступає в ЦІС, де піддається приймальному контролю і оформленню.

Організація обслуговування робочих місць інструментом повинна забезпечувати своєчасну і комплектну доставку, мінімальні витрати часу на отримання і заміну, простій і чіткий облік інструменту, що знаходиться на робочих місцях.

У потоково-масовому і автоматизованому виробництві інструмент повинен доставлятися на робочі місця технологічними операційними комплектами. В даному випадку забезпечується централізована доставка інструменту спеціальними робочими з примусовою заміною зношеного інструменту відповідно до його стійкості.

У серійному виробництві інструмент доставляється на робочі місця відповідно до комплектнопераційних карт до моменту почала обробки кожної партії деталей. Підбір комплекту інструменту проводиться за змінно-добовими завданнями, а подача на робочі місця – по вказівці майстра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]