Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OV.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать

52. Служба охорони праці на підприємстві, її права та обов’язки.

Роботу служби охорони праці спрямовано на створення здорових і безпечних умов праці, на збереження життя та здоров’я працівників у процесі виконання ними трудових обов’язків.

Однією з найважливіших функцій є участь у розслідуванні нещасних випадків, проф захворювань і аварій на виробництві.

Права служби ОП на підприємстві:

― видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків, одержувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення з питань охорони праці;

― вимагати відсторонення від роботи осіб, які не пройшли передбачених законодавством мед огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують вимог нормативно-правових актів з ОП;

― зупиняти роботу виробництва, дільниці, машин, механізмів, устаткування та ін. засобів виробництва у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров’ю працюючих;

― надсилати роботодавцеві подання про притягнення до відповідальності працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці.

Ліквідація служби охорони праці допускається тільки у разі ліквідації підприємства чи припинення використання найманої праці фізичною особою.

Обов’язки:

― забезпечувати належний стан будинків і споруджень, виробничого устаткування та здійснювати моніторинг за їхнім технологічним станом;

― усувати причини, що викликають нещасні випадки та професійні захворювання, а також і здійснювати відповідні профілактичні заходи;

― здійснювати контроль над дотриманням працівниками технологічних процесів, правил використання машин, механізмів, устаткування й інших засобів виробництва, а також виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці;

― вживати термінові заходи для допомоги потерпілим, залучаючи, за потреби, професійні аварійно-рятувальні служби при виникненні на підприємстві аварій і нещасних випадків.

Усі посадові особи, відповідно до переліку посад до початку виконання своїх обов'язків і періодично (1 раз на 3 роки) проходять навчання і перевірку знань з питань ОП.

Працівники, що не пройшли навчання і перевірку знань або при повторній перевірці показали незадовільні знання з питань охорони праці, звільняються з посади, а їх працевлаштування вирішується згідно з чинним законодавством.

53. Сутність та види робочих місць, та вимоги щодо їх організації.

Роб місце — це зона труд діяльн робітн, або групи робітн, оснащена всім необхід для успіш здійсн роботи. Водночас це первинна ланка виробничої структури під-ва, яка може функціонувати відносно самостійно.

Робочі місця класиф за такими параметрами, як професія та к-ть виконавців, ступінь спеціалізації, рівень механізації, к-ть устаткув, х-тер розміщення в просторі.

Залежно від кількості виконавців розрізняють:

- Індивід роб місце - признач для роботи 1 працівника протягом зміни ;

- Колектив роб місце - признач для здійсн процесу праці одночасно кількома робітниками.

Залежно від кількості устаткування розрізняють:

- одноверстатні

- багатоверст роб місця - х-ться тим, що робітник у певній послідов здійсн виробн процес на к-кох од технологіч устаткув.

За ступенем спеціалізації розрізняють:

- універсальні

- спеціалізовані роб місця,

За ступенем механізації:

- роб місця з ручними,

- машинно-ручними,

- машинними,

- автоматизованими

- апаратурними труд процесами.

Робочі місця за х-ром розміщ в просторі бувають:

- стаціонарними (робоче місце токаря, коваля, вагранника)

- рухомі (робоче місце водія, машиніста крана).

Орг-ція роб місця — це сист заходів щодо його спеціалізації, оснащення необхід зас і предметами праці, їхнього розміщ на роб місці, його зовн оформлення і створення належних умов праці. Конкретний зміст цих заходів визнач х-ром і спеціалізацією роб місця, його видом і значенням у виробн процесі.

Осн напрямами в орг-ції роб місць вважають:

— ефективне розміщ устаткув, оснащення, предметів праці;

— рац спеціалізацію;

— освітлення роб площі;

— обслуговування;

— умови безпечної й високопродуктивної праці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]