Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OV.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать

44. Методи оцінювання конкурентоспроможності продукції

При оцінюванні використовують диференціальний і комплексний методи.

Диференціальний метод оцінювання конкурентоспроможності заснований на використанні одиничних параметрів аналізованої продукції й бази порівняння та їхньому зіставленні.

Диференційний метод дозволяє лише констатувати факт конкурентоспроможності аналізованої продукції або наявності в ній недоліків порівняно з товаром-аналогом. Він може використовуватися на всіх етапах життєвого циклу продукції, особливо при її порівнянні з гіпотетичним зразком. Він не враховує впливу на перевагу споживача при виборі товару вагомості кожного параметра.

Комплексний метод оцінювання конкурентоспроможності ґрунтується на застосуванні комплексних (групових, узагальнених та інтегральних) показників або зіставленні питомих корисних ефектів аналізованої продукції й зразка.

Змішаний метод оцінювання являє собою поєднання диференційного й комплексного методів. При змішаному методі оцінювання конкурентоспроможності використовується частина параметрів, розрахованих диференціальним методом, і частина параметрів розрахованих комплексним методом.

45. Сертифікація продукції та атестація виробництв.

Сертифікація — цс діяльність з підтвердження відповідності продукції установленим вимогам. Вона здійснюється третьою, незалежною організацією. Майже в усіх країнах Західної Європи, США та Японії обов'язкова сертифікація набула значного поширення і пов'язана, як правило, з безпекою, охороною здоров'я і навколишнього середовища. У багатьох країнах сертифікація ґрунтується на законах про безпеку, сертифікацію продукції, потенційно небезпечної для людей і навколишнього середовища.

Сертифікація базується на таких основних принципах;

— забезпечення державних інтересів підчас оцінки безпеки продукції та вірогідності інформації про її якість;

— добровільність або обов'язковість;

— об'єктивність, тобто незалежність від виготівника і споживача;

— достовірність, тобто використання професійної випробу* вальної бази;

— виключення дискримінації в сертифікації продукції вітчизняних і закордонних виготівників;

— надання виготівликові права вибору органу сертифікації й випробувальної лабораторії;

— установлення відповідальності учасників сертифікації;

— правове і технічне забезпечення, а також багатофункціональність використання результатів сертифікації (сертифікатів і знаків відповідності) виготівником, торгівлею, споживачами, органами нагляду, митницею, страховими організаціями, біржами, аукціонами, арбітражем, судом;

— відкритість інформації про позитивні результати сертифікації або про припинення дії сертифіката;

— розмаїтість форм і методів проведення сертифікації продукції з урахуванням її специфіки, характеру виробництва і споживання.

Організація сертифікації має дві стадії:

— забезпечення та реалізація умов для створення і виробництва продукції, що належить сертифікації;

— організація і проведення сертифікації продукції як підтвердження її відповідності вимогам нормативно-технічної документації.

Атестація виробництва проводиться з метою оцінювання технічних можливостей підприємства-виробника продукції щодо забезпечення стабільного виробництва продукції, яка відповідає вимогам застосовних до неї нормативних документів.

Роботи з атестації виробництва розпочинаються після подання заявки та опитувальної анкети до органу сертифікації та

містять такі основні етапи:

аналізування заявки та опитувальної анкети та прийняття рішення органом сертифікації;

попередня оцінка документації підприємства та визначення готовності підприємства до атестації;

складання програми та методики атестації;

перевірка виробництва, збирання фактичних даних про виробництво;

оформлення результатів перевірки, прийняття рішення про відповідність виробництва вимогам нормативної документації, оформлення, реєстрація та видача атестату виробництва, технічний нагляд за атестованим виробництвом.

Атестація виробництва здійснюється з ініціативи підприємства-виробника продукції - добровільна атестація, або за вимогою органу сертифікації продукції у випадках, передбачених законодавством України - обов’язкова атестація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]