Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OV.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать

54. Переробка сировини та матеріал, їх види значення та характеристика.

Особливо важливим є самозабезпеч насел продукт, які воно виробляє. Переробні галузі, які функц безпосеред у господ, при економ обгрунтов їх розміщ повинні певною мірою сприяти виріш продовольчої проблеми і досяг соц рівності сільських і міських трудівників у забезпеч їх продовольч промислов товарами. П

Переробні вир-ва, які нині фун-ють у господ Укр, можна поділити на групи за такими класифікаційними ознаками:

1) За х-ром сировини, яку перероб, — на переробні і добувні. До 1 належать вир-ва з переробки сировини рослин і тварин походж (олійне, борошномельне, круп'яне, виноробне, м'ясо- та молокопереробне тощо), до других — вир-во мінер вод і рибне господ.

2) За признач готової продукції — на під-ва групи "А", які частину своєї продукц направляють ін галузям як сировину (олійне, крохмальне, борошномельне тощо), і групи "Б" — ті, що направляють продукц (у тому числі і групи "А") для безпосеред спожив насел (переробка м'яса, молока, овочів, винограду, картоплі, олійних, зернових культур).

3) За періодом роботи протягом року — на вир-ва сезонної дії, що перероб сировину, яка надходить сезонно (овочі, плоди, виноград, картопля) і цілорічної дії (борошномельно-круп'яні, олійні, вторинне виноробство, хлібопекарне та ін.).

4) За тривал роботи протягом доби — вир-ва безперервної дії (олійне, хлібопекарне), решта — ін галузі, які не потреб безперебійності технологіч процесу.

5) За способом одерж готової продукції: 1) вилучають цінні речовини з вихідної сировини (олійне, виноробне, борошномельне); 2) видаляють вологу із сировини і підвищ концентрацію харчових реч у продукті (сушіння овочів і плодів, виготовлення томатопродуктів); 3) виробляють готову продукц з різних компонентів (хлібопекарне, пивобезалкогольне та ін.); 4) виробляють продукцію з напівфабрикатів первинного вир-ва (вторинне виноробство).

6) За рівнем механізації і автоматизації виробничих процесів підприємства поділяють на: 1) механізовані, де механізовано процеси основного виробництва; 2) комплексно механізовані, на яких повністю механізовані процеси основного і допоміжних виробництв; 3) автоматизовані, де процеси основного виробництва автоматизовані, допоміжного — механізовані; 4) комплексно автоматизовані, де процеси основного і допоміжного виробництва автоматизовані.

Зниж втрат і зменш відходів, підвищення якості продукції є резервами нарощування обсягів виробництва та здешевлення продуктів.

При переході до ринку господ комплекс Укр зазнає глибоких змін, пов'язаних з переорієнтацією економіки на галузі, які необхід для повного задовол потреб насел, розширення експорту та рац використ сировинної бази. Тому пріоритетним у структурі сільської промисловості має бути виробництво продуктів харчування.

Світовий досвід показує, що виробник одерж найбільш ефект тоді, коли реалізує не сировину, а продукти її переробки, кінцеві продукти споживання. Тому високорозвинені країни ніколи не експортують сировину, а мають усі галузі промисл з комплекс переробки сировини і реалізують кінцевий продукт спожив. Це стосується не лише великих компаній і фірм, а й індивідуальних виробників. У високорозвин країнах навіть фермери намаг реалізувати сільськогоспод продукцію тільки після її первинної переробки і навіть довести її до стадії кінцевого споживання. Для цого вони створюють на кооперативних засадах сферу первинної переробки та зберігання сільськогосподарської продукції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]