Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OV.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать

46. Життєвий цикл продукції та інновації в умовах зростання конкуренції.

Життєвий цикл виробу охоплює такі етапи: 1) маркетинг, пошуки і вивчення ринку (необхідно встановити, яка продукція потрібна споживачу, якої якості та за якою ціною — МРК); 2) проектування і (або) розробка технічних вимог, розробка виробу (конструкторська підготовка виробництва — КПП, конструктор встановлює можливість виготовлення продукції, матеріали та орієнтовну ціну); 3) матеріально-технічне забезпечення (МТО); 4)підготовка та розробка виробничих процесів (технологічна підготовка виробництва — ТПВ);

5) виробництво (ВР); 6)контроль, проведення випробувань та обстеження (КВО); 7)упакування і збереження (УЗ); 8) реалізація та розподіл продукції (РРП); 9)монтаж і експлуатація (МІЕ); 10) технічна допомога в обслуговуванні (ОБС); 11) сервіcпісля продажу (СП); 12) утилізація після використання (УТ)[2, c. 46-47].

Новий товар може бути нововведенням чи модифікацією існуючого, що споживач вважає значущим. Переваги нового товару визначаються унікальними властивостями, що виділяють його серед аналогічних за призначенням виробів. Унікальність властивостей товару характеризується ступенем утілення в ньому бажаних для споживача функціональних параметрів і якістю виконання. Для комерційного успіху нового товару важливо, щоб споживачі вчасно мали інформацію про його характеристики. Для виробника має не менше значення визначити терміни початку модернізації або проектування та освоєння нових виробів. Відповідь на ці питання залежить від рівня організації комплексу взаємопов’язаних робіт, які охоплюють весь цикл створення та освоєння продукції.

Час, протягом якого знання перетворюються у продукт, тобто розробка нової продукції, її освоєння і виготовлення на підприємстві аж до зняття з виробництва, прийнято називати її життєвим циклом (рис. 1).

У життєвому циклі нової продукції можна виділити два характерних періоди: перший - це час, протягом якого здійснюється розробка нової продукції, і другий - час, протягом якого нова продукція освоюється, виробляється і реалізується до повного припинення випуску.

47. Система створення та освоєння нової продукції, її сутність, цілі й завдання.

Створення нових видів продукції здійснюється у процесі підготовки виробництва, що протікає поза рамками виробничого процесу. Задача підготовки виробництва полягає у тому, щоб забезпечити необхідні умови для функціонування виробничого процесу.

Підготовка виробництва - це процес безпосереднього додання праці колективу працівників з метою розробки й організації випуску нових видів продукції або модернізації виготовлених виробів.

Процес підготовки виробництва - це особливий вид діяльності, що сполучає вироблення науково-технічної інформації з її перетворенням у матеріальний об'єкт - нову техніку.

Нова техніка - це результат науково-технічного досягнення, що сприяє за його виробництва і реалізації розвитку продуктивних сил і задоволенню потреб суспільства у продукції більш високої якості, ніж відомі раніше прототипи або аналоги.

Процес підготовки виробництва за своєю структурою неоднорідний і складається з безлічі процесів з різним змістом. Класифікувати часткові процеси підготовки виробництва можна за видами і характером робіт, просторово-часовою і функціональною ознаками, відношенням до об'єкта управління.

За видом робіт (видом трудової діяльності) процеси підготовки виробництва поділяються на:

■ дослідницькі;

■ конструкторські;

■ технологічні;

■ виробничі;

■ економічні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]