Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанционній курс.doc
Скачиваний:
309
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

6.Заходи та прийоми безконфліктного спілкування.

Прочитати, законспектувати основні положення

Технологія особистісно орієнтованого спілкування – ефективний засіб ефективного безконфліктного спілкування. Особистісно орієнтоване спілкування виходить із визначення індивідуальності, самобутності, самоцінності кожної людини, що вимагає забезпечення розвитку і саморозвитку особистості, виходячи із виявлення його індивідуального неповторного суб’єктивного досвіду, здібностей, інтересів, ціннісних орієнтацій, можливостей реалізувати себе в пізнанні, діяльності, поведінці. Суб’єктивний досвід – це досвід життєдіяльності, який набувається в конкретних умовах сім’ї, соціокультурного оточення, в процесі сприйняття й осмислення оточуючого його світу. Реалізація особистісно-орієнтованого спілкування спирається на індивідуальну професійну діяльність, її корекцію і підтримку, допомозі кожному розкривати свої пізнавальні можливості, визначати умови, необхідні для їх задоволення. Цьому сприяє:

1. Позиція відношення співбесідників.

2. Створення умов, спрямованих на визначення переваг однієї з альтернатив: у використанні матеріалу різного за змістом, видом, формою; у виборі способів виконання завдань, що сприяє зниженню емоційного напруження, тому що суб’єкт не боїться зробити помилку в своїх діях.

3. Створення вільної атмосфери, яка характеризується тим, можливістю вільно обговорювати проблеми, висловлюючи свої особисті думки, підходи, взаємодіють один з одним, звертаються за допомогою і підтримкою один до одного.

4. Створення умов для творчості в самостійній діяльності, виявлення особистістю пізнавальної активності, чому сприяє використання активних форм, методів і засобів, імітаційно-рольова гра, заохочення прагнень знаходити свої способи робіт, аналізувати способи роботи інших тощо.

5. Постійна увага до аналізу й оцінки індивідуальних способів роботи, яка спонукає до усвідомлення не лише результату, а і процесу своєї роботи.

6. Спрямованість роботи вчителя на можливості кожного, складання індивідуальної картки його особистісного розвитку, індивідуальної корекційної з опорою, спрямованого перш за все, на успіх у досягненні позитивних результатів.

Таким чином, позитивним є те, що особистісно-орієнтоване спілкування вимагає уваги до внутрішнього світу людини, її розвитку, але не слід перебільшувати її можливості в реалізації поставлених гуманних завдань, тому що неможливо повністю визначати зміст, методи, форми лише на основі інтересів.

  1. Побудова діалогічності спілкування на основі внутрішнього діалогу, а на цій основі – систематичному діалогу (спілкування між різними класами, віковими групами, культурами), що виникає навколо основних точок здивування.

Питання для самоконтролю:

Розкрити сутність та взаємозв’язок понять: “конфлік” та “конфліктна ситуація” “ конфлікт у професійній діяльності ”

Що міститься в основі видів конфліктів?

Розкрийте зміст поняття “особистісно орієнтоване спілкування”.

У чому полягає суть усунення конфліктів?

Які існують способи гасіння конфліктів в практиці?

Резюме:

Впровадження конкретних методів і прийомів усунення конфліктів побудовані на діагностичній основі, чітко контрольована і корегована модель, спроектована на досягнення гарантованого кінцевого результату.

Конфлікт - зіткнення протилежно спрямованих цілей, інтересів, позицій, думок або поглядів опонентів або об’єктів взаємодії. Конфлікт у професійному спілкуванні – це спонтанно або спеціально створювані суперечності у стосунках, які за умови конструктивного розв'язання приводять до позитивних змін у стосунках його учасників, їхнього розвитку і розвитку всього колективу. Фахівець не повинен боятися конфлікту, якщо він виникає, слід опановувати технологію поведінки у конфліктній ситуації, активно вийти на діалогово - особистісну позитивну організацію діяльності і стосунків. Цьому сприяє створення атмосфери за допомогою продуктивних стилів взаємодії.