Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagog.doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

44.Проблеми формування особистості у педагогічній теорії та практиці м.І.Пірогова, л.М.Толстого, п.Ф.Каптерова, п.Лесгафта.

Толстой зазначав, що сім’я є одним з найголовніших факторів у вихованні дитини(Т). Пірогов надрукував у журналі «Морской сборник» статтю «Вопросы жизни», в якій розглядає питання сімейного і суспільного виховання дітей. Початкове сімейне виховання дітей дошкільного віку вони вважали тим ступенем, з якого починає формуватися моральна людина, тією основою, на якій будується подальша шкільна освіта.(П) Толстой вимагав, щоб батьки виховували в дітей любов до праці, піклувалися про всебічний розвиток дітей. Він стверджував, що від природи в дітей немає негативних якостей і недоліків, що вони виникають під впливом зовнішнього середовища, неправильного виховання. Розвиток дітей вони розглядали як процес самовільного розкриття їхніх якостей при обережній допомозі вчителя.(Т) Лесгафт зазначив, що сім'я є одним з найголовніших факторів у вихованні дитини.(«Сімейне виховання дитини та його значення»). Великим внеском Л. в педагогічну науку є розроблена ним теорія та методика фізичної освіти і виховання, наукове обґрунтування її необхідності як органічної частини гармонійного розвитку особистості.

Через всі праці Каптерева проходить ідея народності виховання, розроблена К. Д. Ушинським. Виходячи з цієї ідеї, Каптерев прагнув активно сприяти розвитку вітчизняної теорії дошкільного виховання, яка б відповідала потребам Росії та заснованої на практиці кращих дитячих садів і на даних дитячої психології. Він спростовував думку про те, що Фребель ніби був основоположником дошкільного виховання, і доводив, що над розвитком дошкільних установ, що передували дитячому саду, працювали не тільки німці, але й інші народи, зокрема російські люди. Теорії дитячого садка треба розробляти, вважав Каптерев, стосовно до національних потреб народів, в особливості окремих держав.

Дитячий сад Каптерев вважав першим ступенем в системі громадського виховання дітей. "Детский сад слід визнати необхідним виховним закладом у ряді інших ... Дитячий сад укладає в собі елементи сім'ї та школи ".

П. Ф. Каптерев указував на важливу роль дитячого колективу у вихованні почуття товариства у дітей. Він рекомендував виховательці при підготовці до занять враховувати інтереси всього дитячого колективу та індивідуальні особливості дітей групи. Він правильно зазначав, що "життя в суспільстві товаришів - серйозна наука, надзвичайно багатий джерело збудження і розвитку дітей".

42.Педагогічна система Ушинського.

Створюючи свою пед-ну систему, Ушинський. виняткового значення надавав одному з найважливіших принципів організації освіти й виховання – принципу народності.(в «Журнале для воспитания» Ушинський. опублікував статтю «Про народність у суспільному житті») На думку Ушинського., народне вих.-ня – таке вих.-ня, яке проникає в побут, характер, поведінку й усе життя народу.

Інші фактори виховання – природа і життя. Він вважав людину частиною живої природи – «Людина як предмет виховання». «Природа є одним з наймогутніших агентів у вихованні людини. Бідолашна та дитина, якщо вона зросла, не зірвавши польової квітки, не прим'явши на привіллі трави». Велике значення надавав Ушинський. естетичному вихованню, зокрема співу, музиці. У. відводить велику роль праці, як засобу виховання особистості. У своїй роботі «Праця в її психічному і виховному значенні» він підкреслює, що людина формується і розвивається у трудовій діяльності. Під гармонійно розвинутою особистістю Ушинський. розумів людину, в якій поєднані розумова зрілість, моральна досконалість і фізична розвиненість. . Ушинський. опублікував статті « Про народність у суспільному вихованні». Принципи: 1.Для всіх соціальних слоїв, вероісповідань. Общепартійная, общеобов"язкова.2. Рідна мова. Українські діти в Українських школах (Ушинський) »Краса світу відкривається через красу слова.» (Ушинський) 3. Мова має бути головною синтетичною мовою в початковій школі. 4.В навчальний план обов'язково повинні входити предмети, в яких розповідається про життя та історичні досягнення свого народу, про умови їх проживання, про його відмінності та схожість з іншими народами (історія, етнографія, географія, культура, мистецтво) 5. Народна школа не має ізолювати дитину від других народів, а має формувати уявлення про спільний світ і народ як сім'ю народів. »Мова - засіб умиротворення, гармонізації, досягнення общечоловічності.» Ушинський.6.Нар. школа - школа співпраці дітей і школи, особистості і школи, дитини та вчителя.

Ушинський. – один з найвидатніших дидактиків, творець теорії навчання в загальноосвітній школі. Свої дидактичні погляди він виклав, головним чином, у працях «Керівництво до викладання рідного слова», «Педагогічна подорож до Швейцарії». Його величезна спадщина з дидактики не втратила своєї актуальності та значення й нині. Він був переконаним прихильником класно-урочної системи і розцінював урок як головну ланку навчально-виховного процесу. За Ушинським, існують такі типи уроків: комбінований урок, урок повідомлення нових знань, урок усних і письмових вправ, урок контролю і перевірки знань учнів. Він вимагав, щоб урок був пізнавальним, цікавим, захоплюючим, хоча є і нудні речі на уроці для дітей, тому потрібно вчити учнів наполегливо працювати, щоб здобути знання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]