Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagog.doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

19. Сучасні документи про вдосконалення навчально виховної роботи (конституція україни,закон україни про освіту, державна національна программа освіта, національна доктрина розвитку освіти.

Конституція України: кожен має право на освіту, ст. 53.Повна загальна середня освіта є обов'язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах;розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання;надання державних стипендій та пільг учням і студентам. Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі. Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.

Закон України “Про освіту” : у законі визначають мету освіти, принципи освіти, систему освіти в країні, органи управління та їх повноваження, права та обов'язки вихованців й вихователів, фінансування, міжнародний зв'язок з іншими країнами. Мета освіти: формування та розвиток розумових й фізичних здібностей людини, виховання високих моральних якостей громадян які мають національне самосвідомість та й здатні розвитку потенціалів країни.

Принципи:1-доступність(К),2-рівності умов для кожної людини в отриманні освіти,3-гуманізм,домінування загальнолюдських цінностей,4-органічний зв'язок світової та національної культур.5-незалежність освіти від політичних партій.6-науковий та світський характер.7-інтеграція з наукою та й виробництвом.8-гнучкість й прагматичність систем освіти. 9-єдність систем освіти. 10-безперервність й різносторонність.11-об'єднання й єдність систем управління. Системи освіти в Україні: дошкільна освіта, загально середньої школи, позашкільна освіта, професійно-технічне освіта, вища освіта, післядипломна освіта, аспірантура, докторантура, самоосвіта.

У державній програмі "Освіта" (Україна XXI століття) накреслено стратегію розвитку освіти на найближчі роки і перспективу, визначено курс на створення життєздатної системи неперервного навчання й виховання, забезпечення можливості постійного духовного самовдосконалення особистості, формування інтелектуального і культурного потенціалу як вищої цінності нації.

У програмі сформульовано найважливіші принципи реформ всієї системи освіти:

- демократизація освіти і розширення автономії навчальних закладів з

врахуванням розвитку партнерства учнів, студентів та педагогів, гуманізації

системи, що полягає в утвердженні людини як вищої соціальної цінності;

- гуманізація , освіти покликаної формувати ,в свідомості учнів цілісний науковий світ, розвивати їх духовність і творче, мислення;

- національна спрямованість освіти, її гармонійне поєднання з національною історією, і народними традиціями;

- неперервність освіти, перетворення ЇЇ в процес; що триває протягом , всього життя людини;

- неподільність навчання і виховання, їх органічна, єдність як чи не найважливішого важеля економічного і політичного розвитку суспільства.

Національна доктрина розвитку освіти України є державним документом, який визначає стратегію й основні напрями її розвитку у 21 ст. Головна мета української системи освіти – створити умови для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України, формувати покоління, здатні навчатися упродовж життя, створювати й розвивати цінності громадянського суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]