Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukhgaltersky_oblik / Верига Ю.А. Бухгалтерський облік.pdf
Скачиваний:
230
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Модуль I. Основи теорії бухгалтерського обліку

доходи,

витрати,

фінансові результати.

Ознайомившись з основними об’єктами бухгалтерського обліку, ми маємо змогу дати визначення предмета бухгалтерського обліку.

Наголосимо, що в загальному розумінні предмет бухгалтерського обліку — це виробничо-господарська і фінансова діяльність економічного суб’єкта, оцінена у грошовому виразі.

1.1.5. Метод бухгалтерського обліку та його елементи

Будь-яка наука характеризується тим, що має предмет з об’єктами дослідження і метод (методи).

Предмет бухгалтерського обліку та об’єкти обліку було розглянуто у попередньому питанні, а тепер необхідно визначити метод й

методичні прийоми бухгалтерського обліку.

Відомо, що метод будь-якої науки — це спосіб дослідження того, що є її предметом — тобто яким чином, із застосування яких прийомів і процедур вивчається предмет та досліджуються його об’єкти.

Науковий зміст методу бухгалтерського обліку визначається підходом до явищ господарської діяльності підприємств, розгляду всіх засобів і процесів у безперервному їх русі і розвитку, єдності, взаємозв’язку і взаємоузгодженості.

Ґрунтується бухгалтерський облік на наукових основах — діалектичному методі і економічній теорії. Разом з тим він має свої, властиві тільки йому способи дослідження.

Загалом методичні прийоми бухгалтерського обліку можна розподілити на 4 групи та виділити 8 елементів методу бухгалтерського обліку (рис. 1.1.6).

Необхідно зазначити, що окремі елементи методу не виступають самостійно та ізольовано від інших, а навпаки, тісно взаємопов’язані між собою і становлять метод бухгалтерського обліку тільки у своїй єдності.

Так, документація в бухгалтерському обліку є способом первинного спостереження за господарськими операціями і є єдиною підставою для відображення їх на рахунках обліку; узагальнення об’єктів обліку на рахунках зумовлює необхідність грошової оцінки; взаємозв’язок облікованих об’єктів вимагає їх подвійного запису за рахунками; за підсумками поточного обліку за рахунками складають баланс та інші форми звітності.

26

Тема 1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод

Метод бухгалтерського обліку

Прийоми бухгалтерського обліку

первинне

вартісне

поточне

підсумкове

групування

спостере-

вимірювання

узагальнення

та система-

 

ження

 

 

 

 

 

 

 

тизація

 

 

 

 

 

 

 

 

документація

інвентаризаці

оцінка

калькуляція

рахунки

подвійний запис

баланс

звітність

Елементи методу бухгалтерського обліку

Метод бухгалтерського обліку

Рис. 1.1.6. Прийоми та елементи методу бухгалтерського обліку

Реальність показників обліку перевіряється й уточнюється за допомогою інвентаризації. Таке поєднання елементів методу бухгалтерського обліку забезпечує суцільне, безперервне і взаємопов’язане відображення господарських операцій, а також одержання узагальненої інформації, необхідної для управління.

У цій темі було розглянуто передумови виникнення обліку, його розвиток та значення на сучасному етапі, з’ясовано складові господарського та бухгалтерського обліків, зв’язок між ними та обумовленість їх існування.

Визначено основні функції бухгалтерського обліку та вимірники, що ним використовуються.

Розглянуто предмет, об’єкти, метод, методичні прийоми та елементи методу бухгалтерського обліку.

27