Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukhgaltersky_oblik / Верига Ю.А. Бухгалтерський облік.pdf
Скачиваний:
230
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

МОДУЛЬ І

ОСНОВИ ТЕОРІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

ТЕМА 1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БУХГАЛТЕРСЬКОГО

ОБЛІКУ, ЙОГО ПРЕДМЕТ І МЕТОД

Методичні рекомендації

Під час вивчення цієї теми слід розглянути історичні передумови виникнення обліку, його розвиток та значення на сучасному етапі в системі управління як суб’єкта господарювання, так і економіки країни в цілому.

Необхідно з’ясувати складники господарського та бухгалтерського обліків, відмінності між фінансовим, управлінським та податковим обліками, зрозуміти зв’язок між ними та обумовленість їх існування. Необхідно визначити основні функції бухгалтерського обліку та вимірники, що ним використовуються із зазначенням вартісного вимірника як універсального і узагальнюючого.

Слід визначити, що вивчає бухгалтерський облік, інакше — його предмет та об’єкти, які ним розглядаються. Значну увагу слід приділити класифікації об’єктів бухгалтерського обліку та їх розподілу на господарські засоби (майно) і джерела утворення господарських засобів. Основні положення цього розподілу складуть підґрунтя для подальшого розуміння дисципліни «Бухгалтерський облік».

Останнім питанням цієї теми є визначення методу, за яким досліджується предмет дисципліни, та оглядово з’ясувати його елементи й зв’язок між ними. Окремо кожен з елементів методу бухгалтерського обліку буде розглянуто у наступних темах.

1.1. Методичні поради до вивчення теми

Перелік питань

1.1.1.Загальні поняття про облік та його роль у системі управ-

ління.

1.1.2.Види господарського та бухгалтерського обліку.

16

Тема 1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод

1.1.3.Функції бухгалтерського обліку та вимірники, що в ньому використовуються.

1.1.4.Об’єкти і предмет бухгалтерського обліку.

1.1.5.Метод бухгалтерського обліку та його елементи.

1.1.1.Загальні поняття про облік та його роль у системі

управління

На кожному підприємстві поряд з менеджерами завжди є не менш чисельний штат облікових працівників. Для менеджерів робота бухгалтерів часто буває надзвичайно складною і незрозумілою, але вона виявляється вкрай потрібною, оскільки виробництво не може ефективно функціонувати як без умілого управління, так і без чіткого бухгалтерського обліку. Це, мабуть, добре розуміли єгиптяни, що засвідчує папірус ІІІ тисячоліття до нашої ери, в якому наведена інформація про оплату будівництва колодязя: писар мав таку ж зарплату, як і начальник загону із 25 осіб і була вона вищою від отримуваної вільнонайманим робітником у 1,4 рази [3].

Облік потрібен як на великих, так і на малих підприємствах. Ринкові взаємовідносини настільки складні й багатогранні, що кожен підприємець, який займається бізнесом, не може обійтись без упорядкованих записів господарських операцій навіть без огляду на необхідність складання звітності, яку теж обов’язково треба подавати у визначені терміни і установи.

За крилатим висловом засновника подвійної бухгалтерії Луки Пачолі (1445–1517 рр.) «Купець повинен уміти рахувати гроші. У того, хто це робити не вміє, вони розлітаються як мухи!» приховано глибокий смисл [16]. Отож, для успішного бізнесу кожний підприємець повинен налагодити чіткий облік своєї діяльності і мати уявлення про ті економічні процеси, які виникають на підприємстві. Тобто володіти певною правдивою, об’єктивною, своєчасною та оперативною інформацією для прийняття оптимальних управлінських рішень. Саме таку інформацію і надає облік.

Розвиток господарських зв’язків в умовах ринку значно розширює кількість користувачів обліковою і звітною інформацією. Ними є не тільки працівники управління, безпосередньо пов’язані з підприємництвом, а й зовнішні користувачі, які мають прямий фінансовий інтерес: банки при вирішенні питання про надання кредитів,

17

Модуль I. Основи теорії бухгалтерського обліку

постачальники — при укладенні договорів на поставку товарноматеріальних цінностей, інвестори, засновники, акціонери, яких цікавить рентабельність вкладеного капіталу і можливість одержання доходів (дивідендів). Значний інтерес облікова інформація має також для працівників податкових і фінансових служб, органів державної статистики і управління.

Підкреслюючи значення обліку в управлінні господарською діяльністю, німецький вчений-економіст І.Ф.Шерр ще наприкінці XIX сторіччя визначав, що облік є непогрішним суддею минулого, необхідним керівником сучасного і надійним консультантом майбутнього кожного підприємства.

У цьому зв’язку важливе значення набуває вивчення теоретичних основ обліку, в яких розкривається економічна сутність фактів господарської діяльності, зміст і взаємозв’язок між економічними і юридичними категоріями, за допомогою яких ці факти пізнаються.

Наука про облік, розробляючи властиву їй систему конкретних способів відображення фактів господарської діяльності підприємств, ґрунтується на діалектичному методі і економічній теорії. Використання наукових принципів забезпечує економічно обґрунтовану методологію відображення об’єктів, що обліковуються, залежно від їхньої ролі у господарських процесах і вимог управління.

1.1.2. Види господарського та бухгалтерського обліку

Для забезпечення отримання різнобічної інформації, необхідної для здійснення управління як окремим підприємством, так і галуззю або економікою країни в цілому, використовуються такі види обліку:

Господарський облік

Оперативний

Бухгалтерський

Статистичний

облік

облік

облік

Фінансовий

Управлінський

Податковий

облік

облік

облік

Рис. 1.1.1. Види господарського та бухгалтерського обліку

18

Тема 1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод

Інформація про хід виконання тих чи інших робіт в оперативному обліку фіксується якомога простіше для того, щоб була можливість швидко передати зібрану інформацію курівництву. Передача може здійснюватися за допомогою телефона, телеграфа, у письмовій або усній формі, у зв’язку з чим абсолютної точності цей вид обліку не забезпечує.

Інформація статистичного обліку широко використовується державними органами як законодавчої, так і виконавчої влади з метою здійснення планування і прогнозування соціальноекономічного розвитку галузі, регіону, країни в цілому.

За допомогою статистичного обліку вивчається, наприклад, динаміка заробітної плати, продуктивності праці, рентабельності виробництва тощо як в окремих галузях, так і в цілому в країні.

Бухгалтерський облік є основним видом обліку.

Його відмінною рисою є тільки документоване відображення (за допомогою бухгалтерських документів) господарських засобів і господарських процесів, що, у свою чергу, надає обліковим даним юридичної сили.

Важлива особливість бухгалтерського обліку полягає в тому, що господарські операції, обчислені в натуральних і трудових вимірниках, обов’язково узагальнюються у грошовому вимірнику. Крім того, у бухгалтерському обліку господарські операції відображаються систематично і послідовно в міру їх здійснення та в повному обсязі.

Бухгалтерський облік застосовує особливі, тільки йому властиві способи опрацювання облікової інформації — рахунки, подвійний запис операцій на рахунках, балансові узагальнення тощо.

Загальновідомо, що для аналізу витрат підприємства, а також планування його розвитку необхідно безпосередньо використовувати інформацію бухгалтерського обліку.

Усі три вищеозначені види обліку тісно взаємопов’язані, доповнюють один одного і утворюють єдину систему господарського обліку. Так, бухгалтерський облік використовує дані оперативнотабельного обліку робочого часу для нарахування заробітної плати працівникам з погодинної оплати праці, а в окремих випадках об’єднується з ним (оперативно — бухгалтерський облік матеріальних цінностей); статистика за даними бухгалтерського обліку про виробіток, нараховану заробітну плату, витрати на виробництво,

19

Модуль I. Основи теорії бухгалтерського обліку

визначає показники рівня і динаміки продуктивності праці, обсягу і рентабельності виробництва тощо. Узагальнюючи показники бухгалтерського обліку, статистика вивчає розміщення і використання матеріальних і трудових ресурсів країни, забезпечує інформацією для прогнозування їх розвитку.

Мета всіх видів обліку — своєчасне забезпечення керівництва всебічною інформацією, необхідною для управління.

Фінансовий облік є обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання, чітко регламентується державою, правила його ведення однакові для всіх підприємств, інформація носить відкритий характер та стосується обліку всіх без винятку об’єктів обліку, використовується внутрішніми й зовнішніми користувачами і організується для формування вартісних показників, що необхідні для виявлення зовнішніх зв’язків підприємства (з бюджетом, банком, постачальниками, покупцями тощо) з метою підготовки фінансової звітності.

Управлінський облік не є обов’язковим для ведення, рішення про його організацію приймає керівництво підприємства, правила його ведення підприємство розробляє самостійно, інформація становить комерційну таємницю та стосується обліку витрат, доходів, фінансових результатів в розрізі структурних підрозділів, каналів постачання та збуту, видів продукції, якто: обчислення собівартості придбаних матеріалів, виготовленої продукції, виконання робіт, надання послуг; визначення витрат, розрахунок доцільності виконання робіт; облік доходів за видами продукції та регіонами тощо; визначення результатів господарювання.

Цей вид обліку використовується тільки внутрішніми користувачами, в Україні ведеться тільки великими виробничими підприємствами.

Податковий облік є обов’язковим для всіх суб’єктів господарської діяльності, правила його ведення визначаються державою й чітко регламентовані. Він організується особами, які зареєстровані як платники податків для забезпечення контролю за розрахунками підприємства з бюджетом та повноти і своєчасності сплати податків і платежів, використовується органами державної податкової служби.

20