Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukhgaltersky_oblik / Верига Ю.А. Бухгалтерський облік.pdf
Скачиваний:
230
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Модуль II. Бухгалтерський облік активів, власного капіталу і зобов’язань

7.3. Термінологічний словник

Виробничі запаси — активи, які призначені для подальшої переробки на підприємстві або утримуються для іншого споживання в ході нормального операційного циклу.

Витрати на продукцію — прямі та загальновиробничі витрати, які формують виробничу собівартість продукції.

Запаси — активи, які утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності; перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва; утримуються для споживання під час виробництва продукції; виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

Змінні витрати — витрати, абсолютна величина яких зростає зі збільшенням випуску продукції та зменшується з його зниженням: витрати на сировину, матеріали, технологічне паливо та енергію, оплату праці виробничого персоналу.

Непрямі витрати — витрати, що не можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об’єкта витрат економічно доцільним шляхом і тому потребують розподілу.

Об’єкт витрат — продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення пов’язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.

Постійні витрати — витрати, абсолютна величина яких істотно не змінюється у зв’язку зі збільшенням (зменшенням) випуску продукції: витрати, пов’язані з обслуговуванням і управлінням виробництва, забезпеченням господарських потреб.

Подібні активи — активи, які мають однакове призначення (виконують подібну функцію в такому ж виді діяльності) і мають справедливу вартість.

Прямі витрати — витрати, що можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об’єкта витрат економічно доцільним шляхом.

238