Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukhgaltersky_oblik / Верига Ю.А. Бухгалтерський облік.pdf
Скачиваний:
230
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Модуль II. Бухгалтерський облік активів, власного капіталу і зобов’язань

Теми рефератів

1.Облік руху основних засобів.

2.Облік ремонтів основних засобів.

3.Облік оренди (лізингу) основних засобів

4.Облік руху нематеріальних активів.

5.Облік інших необоротних активів.

6.Поняття та облік нематеріальних активів.

Інформаційні джерела: 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 13, 15, 17, 18, 19, 21, 24, 25.

6.3. Термінологічний словник

Амортизація основних засобів — поступове систематичне списання вартості основних засобів в процесі їх корисного використання, пов’язане з їх фізичним і моральним зносом.

Бібліотечні фонди — активи, до складу яких включають бібліотечні фонди виробничо-господарського призначення; художні бібліотечні фонди.

Біологічний актив — тварина або рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та / або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди.

Вигоди від відновлення корисності основних засобів — величина, на яку сума очікуваного відшкодування активу (у межах балансової (залишкової) вартості цього активу, визначеної на дату відновлення корисності без урахування попередньої суми втрат від зменшення його корисності) перевищує його балансову (залишкову) вартість.

Втрати від зменшення корисності основних засобів — сума, на яку балансова (залишкова) вартість активу перевищує суму його очікуваного відшкодування.

Група нематеріальних активів — сукупність однотипних за призначенням та умовами використання нематеріальних активів.

Група основних засобів — сукупність однотипних за технічними характеристиками, призначенням та умовами використання необоротних матеріальних активів.

208

Тема 6. Облік необоротних активів

Довгострокові біологічні активи — усі біологічні активи, які не є поточними біологічними активами.

Інші малоцінні необоротні матеріальні активи — активи, до складу яких включають музейні експонати, експонати, інші предмети.

Інші необоротні матеріальні активи — матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання впродовж періоду, який більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Малоцінні необоротні матеріальні активи — активи, до складу яких включають інструменти та пристрої загального призначення; спеціальні інструменти та пристрої, змінне обладнання, виробничий інвентар, господарський інвентар, інші малоцінні необоротні матеріальні активи.

Накопичена амортизація нематеріальних активів — сума амортизації об’єкта нематеріальних активів з початку його корисного використання.

Нематеріальний актив — немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам.

Об’єкт основних засобів — закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього і конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Оренда — угода, за якою орендар набуває права користування необоротним активом за плату протягом погодженого з орендодавцем строку.

Основні засоби — матеріальні активи, які утримуються підприємством для використання у виробництві або постачанні товарів та

209

Модуль II. Бухгалтерський облік активів, власного капіталу і зобов’язань

наданні послуг, для здачі в оренду іншим особам або для адміністративних цілей та будуть використовуватися, як очікується, протягом терміну більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік).

Предмети прокату — активи, до складу яких включають машини, устаткування, інструменти та інвентар, посуд, одяг, інші предмети прокату.

Тимчасові (нетитульні) споруди — активи, до складу яких включають тимчасові споруди, інші тимчасові об’єкти.

210