Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Moya_metodichka_-_MOS.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
5.53 Mб
Скачать
    1. Знезаражування хлорним вапном

На очисних станціях продуктивністю до 5 – 10 тис. м3/добу широкозастосовується знезаражування стічних вод розчинами хлорного вапна. Хлорне вапно CaCl O2поставляється в поліетиленових мішках,стальних барабанах, фанерних чи дерев’яних бочках і являє собою білий порошок із різким запахом. Вміст активного хлору у хлорному вапні в залежності від його марки складає 32 – 35 %. Принцип дії установок для знезаражування хлорним вапном полягає у приготуванні розчину необхідної концентрації й наступної його подачі в стічні води у вигляді дозованої струмини. Установки для приготування розчину хлорного вапна однотипні й відрізняються одна від одної лише деякими деталями та габаритами, які визначаються їх продуктивністю. Найпростіші установки виготовляються у вигляді дерев’яних розчинних і витратних баків з відповідною арматурою. На рис. 30 зображена хлораторна установка конструкції ЦТ воду МШС з металевими розчинними й витратними баками. Необхідна кількість хлорного вапна засипається в розчинний бак мірником через люк. Далі туди ж подається водопровідна вода і за допомогою мішалки з ручним приводом здійснюється розчинення хлорного вапна. Відстояний розчин далі зливається у витратні баки, звідки дозується в стічні води через хлорвимірювач. Повітря,а також гази, які утворюються при розкладанні хлорного вапна, відводяться в атмосферу по магістралі, з’єднаній з кришками баків. Розчинний бак очищається від осаду через спеціальний люк.

Рисунок 30 – Схема установка для знезаражування стічних вод

хлорним вапном

1 – розчинний бак; 2 – витратні баки; 3 – шланги; 4 – люк із мірником; 5 – хлорвимірювач; 6 – водопровідна вода; 7 – люк; 8 – збірник; 9 – відвід газів в атмосферу

Інститутом Мосдіпротранс розроблений типовий проект хлораторної продуктивністю до 0,5 кг хлору за годину із застосуванням баків конструкції ЦТводу МШС. Хлораторна розміщується в одноповерховому цегляному приміщенні розміром у плані 3х6 м і висотою 3,7 м. У приміщенні розміщується власне хлораторна, склад для зберігання бочок з хлорним вапном і тамбур. У хлораторній розміщується основне технологічне обладнання й насоси-дозатори (у випадку напірної подачі хлорної води). Склад розрахований на зберігання 1800 кг хлорного вапна. У тамбурі перед входом у хлораторну розміщуються шафа для зберігання спецодягу й протигазів, аптечка для надання термінової медичної допомоги. Хлораторна та склад хлорного вапна обладнуються вентиляцією.

    1. Змішувачі стічних вод

Для змішування стічних вод із хлорною водою можуть використовуватись змішувачі будь-якого типу. При витратах стічних вод до 1400 м3/добу використовуються йоржеві змішувачі. При більших витратах найчастіше застосовуються змішувачі типу лотка Паршаля. Лоток Паршаля складається з підвідного розтруба, горловини й відвідного розтруба (рис. 31). Бокові стінки горловини точно вертикальні, а дно має похил в сторону руху води. В результаті звуження перетину і різкої зміни похилу дна у відвідному розтрубі виникає гідравлічний стрибок, у якому відбувається інтенсивне перемішування стічних вод з хлорною водою.

Рисунок 31 – Змішувач типу «лоток Паршаля»

1 – підвідний лоток; 2 – перехід; 3 – трубопровід хлорної води; 4 – підвідний розтруб; 5 – горловина; 6 – відвідний розтруб; 7 – відвідний лоток; 8 – створ повного змішування

Розміри змішувачів типу лотка Паршаля наведені в табл. 12.Контактні резервуари призначені для забезпечення розрахункової тривалості контакту очищених стічних вод з хлором або гіпохлоритом натрію.

Таблиця 12 – Розміри змішувачів типу лотка Паршаля

При знезаражуванні стічних вод, очищених на краплинних біофільтрах, для контакту хлору з водою можуть застосовуватись вторинні відстійники, хоча наявність біоплівки в цьому випадку заважає досягненню належного ефекту знезаражування стічних вод. Окремі контактні резервуари влаштовують після аеротенків, а також після високонавантажуваних біофільтрів, які працюють за схемою з рециркуляцією очищених стічних вод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]