Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ministerstvo_osviti_i_nauki_Ukrayini.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
143.51 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра екології

Методичні вказівки

до виконання практичних робіт

із дисципліни “Основи екології”

для студентів спеціальностей 6.050100

“Облік і аудит”, “Економічна кібернетика”, “Міжнародна економіка”,

„Економіка підприємства”, „Банківська справа”, „Фінанси”

та 6.050200 „Менеджмент організацій”

освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”

усіх форм навчання

Полтава 2005

Методичні вказівки до виконання практичних робіт із дисципліни “Основи екології” для студентів спеціальностей 6.050100 “Облік і аудит”, “Економічна кібернетика”, “Міжнародна економіка”, „Економіка підприємства”, „Банківська справа”, „Фінанси” та 6.050200 „Менеджмент організацій” освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” усіх форм навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2005. – 31с.

Укладачі: Р.В.Аніскіна-Левчук, кандидат сільськогосподарських наук, ст.викл.; М.С. Самойлік, асистент.

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри екології В.Ф.Коваленко, професор, доктор біологічних наук, академік УААН.

Рецензент: В.О.Бондар, професор, доктор технічних наук.

Затверджено радою університету

Протокол № ___від ______2005 р.

Редактор Я.В. Новічкова

Коректор Н.О. Янкевич.

Вступ

Головною метою національної політики України на сучасному етапі є суттєве поліпшення стану навколишнього середовища та створення еколого-економічних умов для сталого розвитку держави. У зв’язку із цим одним із пріоритетних завдань національної екологічної стратегії є розвиток екологічної освіти та виховання з метою формування екологічної культури і свідомості.

Дисципліна “Основи екології” призначена для підготовки висококваліфікованих спеціалістів, які орієнтуються в сучасних особливостях еколого-економічного розвитку України й суспільства в цілому, мають уявлення про основні причини та механізми зміни стану навколишнього середовища під впливом людини, можуть розв’язувати актуальні екологічні проблеми на основі принципів раціонального природокористування.

Практичний курс покликаний сформувати у студентів систему вмінь і навичок, а саме:

–на основі знань основних екологічних законів, правил та принципів взаємозв’язків живих організмів між собою, між живою і неживою речовиною визначати кругообіг речовин та енергії у біосфері;

–аналізувати сучасний стан географічної оболонки, рівень забруднення природного середовища, зіставляти стан природних ресурсів із величиною антропогенного впливу на середовище;

–давати характеристику природним ресурсам та оцінювати еколого-економічну шкоду від природокористування; застосовувати економічні засоби регулювання природокористування. На основі вихідних показників аналізувати економічні збитки від забруднення навколишнього середовища.

Кожна практична робота містить теоретичну і практичну частини, додатки та список рекомендованої літератури.

Теоретична частина висвітлює основні поняття і терміни, містить тематичні питання, за якими студенти готуються до даної практичної роботи.

Практична частина включає завдання, розрахунки, задачі, що стосуються основних принципів функціонування екосистем, визначення економічних збитків від забруднення довкілля.

Додатки містять необхідні табличні матеріали еколого-нормативного характеру та інформацію, необхідну для проведення практичної роботи.

Практична робота № 1

Тема: Кругообіг речовин та потік енергії в екосистемах.

Мета – навчитися визначати трофічні рівні, складати схеми ланцюгів живлення в екосистемах, будувати екологічні піраміди.

Основні поняття та терміни: біосфера; біонти; біомаса; біоценоз; біотоп; екосистема; трофічний ланцюг; трофічні рівні; первинна та вторинна продукція; екологічні піраміди.

Теоретична частина

Ряди, в яких можна простежити шляхи витрати початкової частки енергії, називаються ланцюгами живлення. Енергія в трофічних ланцюгах може передаватися не більше ніж через 4-6 ланок ряду, що складається з організмів, котрі послідовно живляться один одним.

Місце кожної ланки у ланцюгу називається трофічним рівнем.

Перший трофічний рівень – це завжди продуценти, зелені рослини, які створюють органічну речовину з неорганічної (автотрофні організми).

Другий трофічний рівень – рослиноїдні тварини (фітофаги) - консументи першого порядку.

Третій трофічний рівень – хижаки (м’ясоїдні), що живляться рослиноїдними тваринами, та паразити первинних консументів, – консументи другого порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]