Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Moya_metodichka_-_MOS.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
5.53 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

Кафедра гідравліки, водопостачання і водовідведення

Калюжний а.П.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до розрахунково-графічної роботи з дисципліни

«МАЛІ ОЧИЩУВАЛЬНІ СПОРУДИ»

для студентів спеціальностей 7.06010108, 8.06010108

«Раціональне використання і охорона водних ресурсів»

(освітньо-кваліфікаційний рівень – спеціаліст, магістр)

усіх форм навчання

Полтава 2012

Методичні вказівки з дисципліни «Малі очищувальні споруди» для студентів спеціальностей 7.06010108, 8.06010108 «Раціональне використання і охорона водних ресурсів» (освітньо-кваліфікаційний рівень – спеціаліст, магістр) усіх форм навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2012. – 83 с.

Укладач: А.П. Калюжний, к.т.н., ст. викладач, К.О. Чаленко, магістр.

Відповідальний за випуск: зав. кафедрою гідравліки, водопостачання і водовідведення С.М. Срібнюк, к.т.н, професор.

Рецензент: О.Д. Клепіков, к.т.н., доцент.

Затверджено

науково-методичною радою університету

Протокол № від 2012 р.

38. .06.01

ЗМІСТ

Вступ 4

28

31

5Знезараження стічної води 44

6Приклад розрахунку споруд 56

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 80

Вступ

Процеси розвитку суспільства передбачають соціально-економічний розвиток країни і підвищення ролі інтенсивних факторів в вдосконаленні економіки.

В умовах неперервної інтенсифікації промислового виробництва дуже важлива задача охорони природи і раціонального використання її ресурсів. В зв’язку з цим велике значення має припинення скидів неочищених стічних вод навіть від самих малих об’єктів водовикористання і введення нових безвідходних технологій і економічно вигідних очисних споруд.

Промислові об’єкти в зв’язку з продукцією, що випускається характеризуються і специфікою забруднень в стічних водах. Значна кількість підприємств має витрату стічних вод до 1400 м3/доб і особливі для них забруднення, які можуть перешкоджати седиментаційним процесам, біохімічному окисленню. Стічні води можуть містити агресивні речовини важко окислювальні високомолекулярні зв’язки, ПАР та інші, що вимагають попередніх заходів по їх утилізації і направлення на підвищення ефективності роботи очисного комплексу в цілому.

Спосіб очищення стічних вод методом біологічного вилучення забруднень в штучно створених умовах успішно використовуються в широкому діапазоні навантажень і витрат. Вони прості мають гнучку схему очищення. Споруди біологічної фільтрації, особливо з прикріпленим біоценозом, добре себе зарекомендували в роботі з малими витратами і піковими навантаженнями по органіці. Крім того, вони мають низьке питоме енергоспоживання, так як відсутнє складне обладнання, що забезпечує перемішування, підтримку в завислому стані біоценозу і нема необхідності в штучній подачі кисню.

Розглянемо застосування біофільтрів як основної ланки в технологічних схемах очищення і вторинних відстійників. В умовах обробки стічних вод в малих кількостях від окремо стоячих об’єктів в сільській місцевості важливо мати конструкції і техніку споруд, максимально прості в виготовленні, зручні і надійні в експлуатації. Ці споруди мають бути економічними по площі що займають, по показникам питомого енергоспоживання, стійкими в роботі при випадковому відключенні електроенергії. Цим вимогам відповідають споруди з прикріпленим біоценозом, тому для умов сільської місцевості вони найбільш придатні.

В наш час створені принципово нові споруди і технологічні схеми – це компактні установи з класичними біофільтрами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]