Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. мова / профСПРЯМ / Профспрям ред. 30.08.12 випр..doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Доверенность

г. Киев, первое апреля две тысячи третьего года

Я, Артеменко Василий Петрович, проживающий по адресу: ул. Большая Житомирская, 15, кв. 82, паспорт ХI-РЩ № 712234, выданный 08.05.99 ОВД Подольского района г. Киева, настоящей доверенностью уполномачиваю Воробьёва Игоря Ильича, проживающего по адресу: бул. Строителей,7,кв. 4, получить в специализированном центре “Прайс“ г. Киева автомобиль марки ВАЗ-2110, согласно справке-счёту БР № 37241, выданной 15.06.98 комиссионым магазином №1 г. Киева.

Для этого предоставляю ему право расписаться за меня в получении автомобиля и выполнять все необходимые действия, связанные с данным поручением.

Доверенность выдана без права передоверия сроком на один год и действительна по первое апреля две тысячи четвёртого года

Дата Подпись

Удостоверительная

надпись государственного нотариуса

М.П.

ІІІ. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ЗАВДАННЯ 1. Прочитайте зразок пояснювальної записки. Проаналізуйте її склад.

Обчислювальний центр Відповідальному за ОБЖ

ДонНТУ ДонНТУ

п. Іваненкові М.О.

Пояснювальна записка

05.09.2006

Про причини порушення

правил ТБ

1 вересня 2006 року у комп’ютерному класі обчислювального центруДонНТУ призупинилася робота комп’ютерної техніки через коротке замикання.

Замикання було спричинено відсутністю заземлення у комп’ютерному класі, що є грубим порушенням правил експлуатації електронної техніки, за що відповідає ст. лаборант Комаров О.Г.

Пропоную вжити дисциплінарних заходів до ст. лаборанта Комарова О.Г.

Начальник оц (підпис) к.В. Карачун

ЗАВДАННЯ 2. Прочитавши текст, знайдіть помилки в оформленні. Відредагуйте і запишіть правильно.

Декану Мелейко І.В.

від викладача

Сухопар Н.П.

Доповідаю вам, що ІІІ курс фізико-математичного факультету проігнорував лекцію з педагогіки на тему: "Виховання особистості. Роль колективу в цьому процесі". Хочу, щоб ви вжили заходів щодо студентів.

7 березня 2003 р.

ЗАВДАННЯ 3. Прочитайте документ; відредагуйте текст, допишіть відсутні відомості; визначте реквізити.

Київська середня школа № 17 Директору школи

Харчук С.І.

Пояснювальна записка.

Я пропустив уроки, бо разом з батьками відвідав виставку робіт сучасних українських скульпторів.

Учень 11-Б класу (підпис)

ЗАВДАННЯ 1. Прочитайте подані нижче матеріали, складіть тезовий план.

Числівник - це частина мови, що означає число, певну кількість предметів, їх порядок при лічбі і відповідають на запитання скільки? котрий?

За значенням і граматичними ознаками числівники поділяються на кількісні і порядкові.

Кількісні числівники

Кількісні числівники означають число або кількість предметів при лічбі і відповідають на питання скільки?: два, сімнадцять, тридцять, сімдесят один, мільйон.

До них належать

  • власне кількісні: 3 (три), 10 (десять), 100 (сто) ;

  • дробові (дві третіх);

  • збірні (семеро, двадцятеро);

  • неозначено-кількісні (кілька, декілька, кількасот, безліч, багато, мало).

Кількісні числівники за морфологічними ознаками відрізняються від іменників і прикметників тим, що не мають роду і числа, а змінюються тільки за відмінками ( за винятком один, два, тисяча, мільйон, мільярд).

Порядкові числівники означають порядок предметів при лічбі і відповідають на запитання котрий?: перший клас, сімнадцята голина, двадцять перше століття, мільйонний житель.

Порядкові числівники пов’язуються з іменниками зв’язком узгодження і змінюються за родами, числами і відмінками як приметники.

За будовою числівники поділяються на прості, складні і складні.

Простими є числівники, що мають один корінь. Це успадковані українською мовою з давньоруської назви чисел першого десятка (один – десять), числівники сорок, сто, тисяча; збірні числівники: двоє-десятеро; неозначено-кількісні: багато, кілька, декілька; запозичені з французької мови мільйон, мільярд.

Складними є числівники, які в одному слові об’єднують два корені. Це назви чисел другого десятка (11-19), назви десятків (20-90, крім сорока); назви сотень (200-900); збірні (одинадцятеро – дванадцятеро); дробові (півтора, півтораста); неозначено-кількісні (кількадесят, кільканадцять, кількасот).

Складеними є числівники, що складаються з двох і більше простих чи складних числівників: сто тридцять п’ять.

Оскільки числівники вже новоствореними словами не поповнюють, то нові числові означення – і малі, і велики – передаються складеними числівниками та словами типу безліч, багато, сила, маса, безкінечність тощо.

Тобто крім кількісних числівників поняття кількості в українській мові можуть позначати окремі іменники (двійка, пара, п’ятірка, десяток, сотня, копа, чверть, раз), прислівник (багато, мало, чимало), а також прикметники (подвійний, половинний, стоденний).