Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. мова / профСПРЯМ / Профспрям ред. 30.08.12 випр..doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Правила публічного виступу

Любий публічний виступ - це відмінна можливість показати себе і те, на що ми способні. Саме тому до нього не стоїть відноситься зневажливо.

Багато психологів затверджують, що харизмою спочатку наділен - кожна людина, просто одним вдається її розвинути, а іншим - ні. Таким чином, якщо до публічного виступу підібрати образ, в якому людині буде зручний перебороти свій страх публічних виступів і як слід підготуватися, то навіть найскучніший виступ можна побудувати таким чином, що воно представить доповідача у вигідному світлі, і оточуючі подивляться на нього абсолютно іншими очима.

Основний постулат етикету оратора - не говорити довго. Якщо час виступу чітко обумовлений, то виходити за ці рамки рахується непристойним і може розглядатися, як неповага до аудиторії. Говорити потрібно по суті, виділяя головне - чим менше води у виступ тим краще. Якщо забути про це правило, почати вдаватися в зайві подробиці, це загрожує повним провалом виступу, тому що аудиторія, заплутавшися в деталях, просто не зможе зрозуміти про що, у принципі, йдеться.

І, нарешті, ще одне з основоположних правил виступу – воно повинне вестися на мові, доступній більшості. Тобто кожному виступу повинен відповідати свій лексичний запас, прийнятий серед слухачів. Зрозуміло, використовування маловідомих для даної аудиторії слів і термінів не є табу, але з одного боку воно може бути розглянуто знову-таки, як прояв неповаги, а з іншою -пихатість.

Правила публичного выступления

Любое публичное выступление - это отличная возможность показать себя и то, на что мы способны. Именно поэтому к нему не стоит относится пренебрежительно.

Многие психологи утверждают, что харизмой изначально наделен каждый человек, просто одним удается ее развить, а другим - нет. Таким образом, если к публичному выступлению подобрать образ, в котором человеку будет удобно перебороть свой страх публичных выступлений и как следует подготовиться, то даже самое скучное выступление можно построить таким образом, что оно представит докладчика в выгодном свете, и окружающие посмотрят на него совершенно другими глазами.

Основной постулат этикета оратора - не говорить долго. Если время выступления четко оговорено, то выходить за эти рамки считается неприличным и может рассматриваться, как неуважение к аудитории. Говорить нужно по сути, вычленяя главное -- чем меньше воды в выступление тем лучше, Если забыть об этом правиле, начать вдаваться в излишние подробности, это грозит полным провалом выступления, потому что аудитория, запутавшись в деталях, просто не сможет понять о чем, в принципе, идет речь.

И, наконец, еще одно из основополагающих правил выступления – оно должно вестись на языке, доступном большинству. То есть каждому выступлению должен соответствовать свой лексический запас, принятый среди слушателей. Разумеется, использование малоизвестных для данной аудитории слов и терминов не является та5у, но с одной стороны оно может быть рассмотрено опять-таки, как проявление неуважения, а с другой - высокомерия.

Вправа 4. Назвіть на основі вправи №3 типові помилки, які виникають при комп’ютерному перекладі текстів.

ЗАВДАННЯ 1. Прочитайте текст. Запишіть реквізити, характерні для цього документа, надайте рекомендації особі, якій потрібно скласти цей документ.