Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. мова / профСПРЯМ / Профспрям ред. 30.08.12 випр..doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Реферат

У тексті розкривається поняття прийменника, який уточнює граматичне значення іменників і виражає зв’язки між словами в реченні.

Автор виділяє групи прийменників за такими ознаками: за походженням і за будовою. Докладно пояснює належністю прийменників за походженням до простих (первинних) і похідних (вторинних), відмінність від інших частин мови (іменників, прислівників).За будовою виділяє прості, складні і складені.

У закінченні розрізняються сполучення прийменників з іменниками і прислівниками.

ЗАВДАННЯ 3. Перечитайте і запишіть подану нижче схему-модель реферату наукового тексту на матеріалі одного джерела.

СХЕМА-МОДЕЛЬ РЕФЕРАТУ

І. Вступ

Назва статті. Місце і дата опублікування.

Відомості про автора роботи.

Зміст назви статті.

Метод дослідження та спосіб аргументації, що їх використовує автор.

ІІ. У цій (даній, розглядуваній) статті (роботі, розділі, дослідженні) автор (академік, учений, дослідник) ставить (піднімає, висуває, розглядає) ряд (два, три, кілька) важливих (актуальних, дискусійних, суттєвих) питань (проблем).

ІІІ. Перелік основних питань, положень статті.

ІV. Серед перелічених питань одним з найголовніших (найсуттєвіших, найцікавіших) на наш погляд ( з нашої точки зору) є питання...

V. Аналіз найбільш важливого питання (Обгрунтування важливості обраного питання, короткий переказ авторського погляду на питання). Виклад власної думки щодо питання.

VІ. Таким чином (можна сказати, що)...

Отже (ми бачимо, що)...

Проаналізувавши статтю (можна зробити такі висновки)...

ЗАВДАННЯ 4. За цим зразком складіть реферат, характерний для наукового стилю, використовуючи матеріали тексту «Науково-термінологічна і виробничо-професійна лексика».

ЗАВДАННЯ 5. Перечитайте інформацію тексту завдання 1 і завдання 2. Узагальніть інформацію двох текстів у вигляді реферату-огляду на основі декількох джерел. Використовуйте надану нижче модель.

І. Стаття

Текст складається з

Робота

ІІ. У статті аналізується (яка проблема)

тексті йдеться про що...

роботі на конкретних прикладах... .

ІІІ. У закінченні робиться такий висновок ...

зроблено такий висновок...

ЗАВДАННЯ 6. Складіть реферат на матеріалах трьох текстів, залучаючи «Скорочування слів та словосполучень» (завдання 1), «Утворення і правопис лексичних скорочень» (завдання 2) і текст із завдання 2 «Правопис складноскорочених слів». Використовуйте модель такого реферату із завдання 2 цього розділу.

ЗАВДАННЯ 7. За цим зразком складіть реферат, характерний для наукового стилю, використовуючи матеріали текстів «Правопис і його значення» (завдання 3 розділ І) і «Новий український правопис» (завдання 4 розділ І); «Мовне питання у різних державах» (завдання 5 розділ І), «Українське законодавство про мову» (розділ І завдання 6).

Тема 5 Синтаксичні особливості наукового мовлення. Вживання простих та складних речень у наукових текстах. Переклад фахових текстів. Виконання вправ. [1, 170-173; 175-179; 3, 34-38] Сполучуваність слів. Складні випадки керування. Особливості вживання прийменників по, у(в) на, для, згідно з, відповідно до.

ЗАВДАННЯ 1. Прочитайте текст. Визначте його тему й основну думку.

Слово “синтаксис” походить від грецького syntaxis, що означає побудова, поєднання, порядок.

Синтаксис досліджує правила зв’язування слів і форм слів і функціонування синтаксичних одиниць в тексті.

Одиницями синтаксису вважають речення і словосполучення.

Як відомо, діловий і науковий стилі мають багато спільного. Але в діловому стилі порівняно з науковим не вживаються питальні та окличні речення.