Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литвененко.rtf
Скачиваний:
160
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
16.01 Mб
Скачать
      1. Порядок розслідування і обліку нещасних випадків невиробничого характеру (затверджено Ухвалою Кабінету Міністрів України № 270 від 22.03.2001 р. Загальні положення.)

Даний порядок визначає механізм розслідування і ведення обліку нещасних випадків невиробничого характеру, які відбулися з громадянами України, іноземцями і особами без громадянства на території України. Під нещасними випадками невиробничого характеру слід розуміти не пов'язані з виконанням трудових обов'язків травми, зокрема одержані унаслідок нанесених тілесних пошкоджень іншою особою, отруєння, самогубства, опіки, обмороження, втоплення, пошкодження електричним струмом, блискавкою, травми, одержані унаслідок стихійної біди, контакту з тваринами і т. і. (далі – нещасні випадки), які привели до пошкодження здоров'я потерпілих.

I. Розслідуванню відповідно до даного порядку, піддаються нещасні випадки, що відбулися при наступних обставинах:

  • в дорозі на роботу або з роботи пішки, на суспільному, особистому або іншому транспортному засобі, який не належить підприємству, установі або організації (далі – організації) і не використовувался на користь цієї організації;

  • при пересуванні повітряним, залізничним, морським, внутрішнім водним, автомобільним транспортом, в електротранспорті, метрополітені, на канатній дорозі, фунікулері і інших видах транспортних засобів;

  • при виконанні громадянських обов'язків (порятунок людей, захист власності, правопорядку і ін., якщо це не входить в службові обов'язки);

  • при виконанні донорських функцій;

  • при участі в суспільних акціях (мітингах, демонстраціях, агітаційно-пропагандистській діяльності і ін.);

  • при участі в культурно-масових заходах, спортивних змаганнях;

  • при проведенні культурних, спортивних і оздоровчих заходів, не пов'язаних з учбово-виховним процесом в учбових закладах;

  • при використанні газу в побуті;

  • при застосуванні протиправних дій проти людини, його майна;

  • при використанні або контакті із зброєю, боєприпасами і вибуховими матеріалами;

  • при виконанні робіт в домашньому господарстві, використанні побутової техніки;

  • унаслідок стихійної біди;

  • при знаходженні в суспільним місцях, на об'єктах торгівлі і побутового обслуговування, в установах лікувально-оздоровчого, культурно-освітнього і спортивно-розважального призначення, в інших організаціях.

II. Факт пошкодження здоров'я унаслідок нещасного випадку встановлює і засвідчує лікувально-профілактична установа.

Документом, який підтверджує пошкодження здоров'я людини, є лист непрацездатності або довідка лікувально-профілактичної установи.

III. Нещасні випадки розслідуються незалежно від того, чи був потерпілий в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння чи ні.

      1. Повідомлення про нещасні випадки.

Лікувально-профілактичні установи, в які звернулися або були доставлені потерпілі унаслідок нещасних випадків, протягом доби посилають письмове повідомлення по встановленій формі:

  • про нещасні випадки із смертельним результатом, а також про груповий нещасний випадок, який відбувся одночасно з двома і більш особами, – в районну держадміністрацію (виконавчого органу міської, районної в містах ради);

  • про нещасний випадок із смертельним результатом, який пов'язан із спричиненням тілесних пошкоджень іншими особами, а також про нещасний випадок, що відбувся унаслідок контакту із зброєю, боєприпасами і вибуховими матеріалами або під час дорожньо-транспортної події, – до органів внутрішніх справ.

Повідомлення про нещасні випадки із смертельним результатом відсилаються також до органів прокуратури.

Лікувально-профілактичні установи, в які звернулися або були доставлені потерпілі, ведуть реєстрацію нещасних випадків в окремому журналі по встановленій формі.