Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литвененко.rtf
Скачиваний:
160
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
16.01 Mб
Скачать
      1. Відшкодування збитку працівникам у разі пошкодження їх здоров'я.

Допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю виплачується у розмірі 100% середнього заробітку.

Перші п'ять днів тимчасовій непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим їм органом за рахунок засобів підприємства, установи, організації. Витрати, пов'язані з оплатою перших п'яти днів непрацездатності найнятих робітників, підприємства відносять на валові витрати відповідно до п. 5.6.2 Закону «Про оподаткування підприємств», а бюджетні установи і організації – на їх витрати за кодом економічної класифікації 1120 «Нарахування на заробітну платню».

Призначення і виплата допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю з шостого дня здійснюється страхувальником за рахунок страхових внесків на соціальне страхування від нещасного випадку в терміни, встановлені для виплати заробітної платні.

Сума допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю визначається множенням середньорічної допомоги, яка дорівнює середньому заробітку на добу, на число робочих днів періоду непрацездатності, які потерпілий повинен був відпрацювати згідно графіку роботи.

Обчислення середнього заробітку для виплати допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю здійснюється відповідно до Порядку числення середньої заробітної платні, затвердженої Ухвалою Кабінету Міністрів № 100 від 8.02.1995 р.

Відповідно до п. 7 Закону про страхові тарифи на соціальне страхування від нещасного випадку роботодавець продовжує виплачувати потерпілому страхові суми і надавати передбачені законодавством соціальні послуги в рахунок страхових внесків до тих пір, поки справи потерпілих не будуть передані до робочих органів виконавчої дирекції фонду.

У разі смерті потерпілого розмір одноразової допомоги повинен бути не менш п'ятирічного заробітку працівника на його сім'ю, крім того, не менш річного заробітку на кожного утриманця померлого (діти, що не досягли 18 років, вчаться, студенти, курсанти до 23 років, а також дитина, що народилася після смерті потерпілого).

Якщо нещасний випадок мав місце унаслідок невиконання потерпілим вимог нормативних актів по охороні праці, розмір одноразової допомоги може бути зменшений в порядку, який визначається трудовим колективом за поданням власника і профспілкового комітету підприємства, але не більше ніж на 50%.

Власник відшкодовує потерпілому витрати на лікування, придбання ліків, санітарно-курортне лікування і т. і. За працівниками, що втратили працездатність у зв'язку з нещасним випадком, зберігається місце роботи, посада і середня заробітна платня на весь період відновлення працездатності.

Час знаходження на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві зараховується в стаж роботи для призначення пенсії по віку.

Відшкодування морального збитку здійснюється власником, якщо унаслідок небезпечних або шкідливих умов праці потерпілому була нанесена моральна утрата, порушені його нормативні життєві зв'язки, від нього потрібно додаткові зусилля для організації свого життя (неможливість реалізувати свої звички і бажання, погіршення відносин з навколишніми людьми, наслідки етичного характеру).