Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литвененко.rtf
Скачиваний:
161
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
16.01 Mб
Скачать
  1. Лабораторна робота №4. Дослідження штучного освітлення

Мета роботи: ознайомитися з принципами нормування, методами контролю кількісних і якісних характеристик штучного освітлення, особливостями експлуатації освітлювальних установок.

Прилади і устаткування: люксметр Ю-117; камера для вимірювання штучної освітленості.

    1. Загальні відомості

Численними дослідженнями встановлено, що якісне освітлення сприяє зниженню числа травм, особливо дрібних, підвищенню продуктивності праці, зниженню зорового і загального втомлення. Штучне освітлення здійснюється за допомогою різних штучних джерел світла.

Залежно від освітлюваної поверхні штучне освітлення ділиться на:

-  загальне, призначене для освітлення всього робочого приміщення, включаючи проходи, проїзди; переваги такого освітлення – в його рівномірності, недолік – значна потужність освітлювальних установок (чим вище встановлені світильники, тим більше повинна бути потужність установок);

-  місцеве призначене тільки для освітлення робочої поверхні; його перевага – створення великої освітленості під світильником при помірній потужності джерела світла, недолік – нерівномірність освітлення (щоб уникнути травм використовувати тільки місцеве освітлення не дозволяється);

-  комбіноване, складається з місцевого і загального освітлення; необхідна мінімальна освітленість створюється загальним освітленням, низько встановлені над робочим місцем лампи місцевого освітлення збільшують освітленість до необхідної.

Залежно від вживаних джерел світла освітлювальні установки діляться на системи з лампами розжарювання і з газорозрядними джерелами світла. До газорозрядних відносяться люмінесцентні лампи і лампи високого тиску.

Люмінесцентні лампи випускаються п'яти типів: ЛХБ (холодно-білого світла), ЛБ (білого світла), ЛДЦ (для правильного перенесення кольорів), ЛД (денного світла), ЛТБ (тепло-білого світла). Особливістю цих ламп є те, що чим краще кольоровість ламп, тим менше за них к. к. д. Тому при освітленні поверхні лампами однієї потужності за інших рівних умов освітленість при використанні ЛБ буде більше.

Характерною особливістю роботи газорозрядної лампи є пульсація світлового потоку, що викликається пульсацією живлячої напруги (живляча напруга змінюється по синусоїді) і малою інертністю лампи.

Пульсацію світлового потоку оцінюють коефіцієнтом пульсації освітленості:

, (Формула 5.14)

де КП – коефіцієнт пульсації; ЕМАХ і ЕMIN – максимальне і мінімальне значення освітленості за період її коливання, лк; ЕСР – середнє значення освітленості за той же період, лк;

Коефіцієнт пульсації залежить від типу лампи і схеми включення.

Технічні характеристики джерел світла приведені в табл. Таблиця 5 .14, де вказані максимальні і мінімальні значення таких параметрів, як потужність джерел світла Р (Вт), їх світловий потік Ф (лм), коефіцієнт світлової віддачі, який рівний відношенню світлового потоку до потужності джерела світла:

, лм/Вт, (Формула 5.15)

де Р – потужність лампи, Вт; F – світловий потік лампи, лм (люмен).

Таблиця 5.14 – Характеристика джерел світла

Джерело світла

Р, Вт

F, лм

КСВ, лм/Вт

Лампи розжарювання

15-1500

85-180

5,6-12

Люмінесцентні лампи

15-85

500-5220

33-65

ДРЛ (ртутні лампи)

80-1000

2000-50000

25-50

Відповідно до СНіП II-4-79 регламентуються якісні і кількісні показники освітлення, а саме: освітленість поверхні (кількісний показник), коефіцієнт пульсації і показник засліпленої дії (показник якості освітлення).