Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литвененко.rtf
Скачиваний:
161
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
16.01 Mб
Скачать
    1. Методи віброзахисту

Вібробезпечні умови праці повинні бути забезпечені застосуванням колективного і індивідуального віброзахисту.

Основними методами і способами боротьби з вібраціями машин і устаткування є:

а) зниження вібрації дією на джерело збудження (за допомогою зниження або ліквідації сил, що вимушують коливання);

б) відбудова від режиму резонансу шляхом раціонального вибору маси або жорсткості системи, що коливається;

в) вібродемпфірування – процес зменшення рівня вібрацій об'єкту, що захищається, шляхом перетворення енергії механічних коливань даної системи, що коливається, в теплову енергію;

г) динамічне гасіння коливань – приєднання до об'єкту системи, що захищається, реакції якої зменшують розмах вібрації об'єкту в точках приєднання системи;

д) віброізоляція – зменшення передачі коливань від джерела збудження об'єкту, за допомогою пристроїв, що поміщаються між ними;

е) індивідуальний віброзахист – використання рукавиць, рукавичок, спеціальних прокладок і пластин на ручному віброінструменті, спеціального взуття, килимків і т.п.

    1. Вживані прилади і устаткування

Схема установки для дослідження вібрації і ефективності віброізоляції представлена на рис. Рисунок 6 .10. Об'єктом дослідження є вентилятор 2, закріплений на платформі 3 з віброгасящими каучуковими подушками.

Рисунок 6.10 – Установка для дослідження вібрації

При вимірюванні параметрів вібрації без віброізоляції вентилятор закріплюється жорстко безпосередньо на підставі (столі) 4. При цьому вони коливатимуться як одне ціле. Вимірювання виконується в точках «А» (загальна вібрація) і «Б» (локальна вібрація) 5. Заздалегідь в мікрофонний попередній підсилювач 7 укручується адаптер-перетворювач 6, а п'єзокварцовий датчик 5 встановлюється в крапку «А» або «Б». Вимірювання виробляються за допомогою вимірника шуму і вібрації PSI-202, оснащеного знімним блоком фільтрів. Основне призначення приладу – вимірювання рівнів шуму, але при використанні адаптера для звукової хвилі в твердому тілі ZE-322 з'являється можливість вимірювати рівень віброшвидкості. Прилад може працювати як від мережі напругою 220В, так і автономно, від батарей. На передній панелі приладу (рис. Рисунок 6 .11) розташовані: 1 – місце підключення мікрофонного попереднього підсилювача; 2, 3 – перемикачі «Bereich-1» або «Bereich-2» установки порогу чутливості приладу; 4 – шкала чутливості приладу; 5 – перемикач режимів роботи з швидким «Schnell» і повільним «Langsam» рухом стрілки приладу; 6 – вимірювальна шкала; 7 – гвинт установки точки механічного спокою; 8, 9 – настроювальні регулятори «▲» і «▼»; 10 – перемикач індикації; 11 – ручка фільтрів.

Рисунок 6.11 – Зовнішній вигляд вимірника шуму і вібрації PSI-202

Принцип вимірювання полягає в перетворенні механічної енергії в електричну за допомогою п'єзокварцевого вібродатчика. Принцип роботи вібродатчика заснований на прямому п'єзоефекті. При дії механічних коливань інерційна маса датчика одержує прискорення щодо корпусу. Виникаюча сила впливає на п'єзоелемент, піддаючи його деформації вигину. В результаті цього на електродах виникають електричні заряди, пропорційні величині діючого прискорення.

Прилад забезпечує вимірювання загального (з відключеним блоком фільтрів) і октавних рівнів віброшвидкості від 30 до 140 дБ в діапазоні частот від 31,5 Гц до 16 кГц.