Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литвененко.rtf
Скачиваний:
161
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
16.01 Mб
Скачать
    1. Пристрій, принцип дії і робота люксметра ю-117

      1. Пристрій і принцип дії приладу

Люксметр Ю-117 (рис. Рисунок 4 .6) призначений для вимірювання освітленості, створюваної освітлювальними лампами і природним світлом. Він складається з вимірювального пульта і виносного селенового фотоелемента 10 приєднуваного до пульта за допомогою шнура з роз'ємом. На верхній панелі приладу знаходиться дзеркальна шкала 2, кнопки управління 5, 6, 7, 8 і регулятор 9. У нижній частині приладу є батарейний відсік, в який встановлюються дві батареї «Крону» або «Корунд», які використовуються для вимірювань в умовах низької освітленості.

При попаданні світлового потоку на фотоелемент в його ланцюзі виникає фотострум, величина якого пропорційна інтенсивності світлового потоку. По відхиленню стрілки прибору судять про величину освітленості в місці виміру. Для збільшення меж вимірювань люксметр забезпечений трьома насадками-поглиначами з різною кратністю зменшення світлового потоку:

а) насадка «М» – кратність 10;

б) насадка «Р» – кратність 100;

в) насадка «Т» – кратність 1000;

г) корегуюча насадка «К».

Діапазон вимірюваних рівнів освітленості від 5 до 100000 люкс (лк). Принцип дії вимірювального пульта – магнітоелектричний. Шкала приладу складається з двох половин: верхня – від 0 до 100, нижня – від 0 до 30 розподілів. Граничне показання шкали відповідає індексу нанесеному напроти натиснутої кнопки (по горизонталі) і буквеному позначенню використовуваної насадки-поглинача (по вертикалі). Наприклад, при натисненні кнопок, напроти яких по горизонталі розташовані символи, що починаються на «1» («100», «1000» і т. і.) – використовується верхня половина шкали приладу («0 … 100»), а при натисненні кнопок з індексом, що починається на «3» – нижня половина («0 … 30»). При цьому показання відповідної шкали умножаються на кратність насадки-поглинача («х10», «х100», «х1000»).

Люксметр призначений для експлуатації при температурі навколишнього повітря від -10 до +35°С і відносної вологості до 80%. Погрішність ±10%.

Рисунок 4.6 – Зовнішній вигляд люксметра Ю-117: 1 – стрілка шкали; 2 – дзеркальна шкала; 3 – регулювальний гвинт; 4 – відмітка шкали, використовувана для контролю місткості джерелом живлення: 5 – кнопка «Контроль живлення»; 6 – кнопка «Установка нуля»; 7 – кнопки білого кольору для установки відповідних меж вимірювань; 8 – червона кнопка «Виключення»; 9 – регулятор установки точки електричного нуля; 10  –  селеновий фотоелемент.

      1. Підготовка до роботи і робота з приладом

1. Встановити джерела живлення відповідно до полярності (тільки при низькій освітленості – менш 100 лк). При достатній освітленості прилад працює без джерел живлення, при цьому працюють тільки дві нижні кнопки білого кольору (рис. Рисунок 4 .6).

2. Укласти прилад горизонтально і поворотом регулювального гвинта 3 встановити стрілку шкали на нульову відмітку (візуально стрілка, її відбиття в дзеркалі шкали і нульовий штрих повинні співпадати).

3. При використанні джерел живлення натиснути кнопку «Контроль живлення». При цьому стрілка повинна встановитися на відмітку 4 шкали.

4. Натиснути кнопку 6 і поворотом регулятора 9 при необхідності підстроїти стрілку на нульову відмітку.

5. Встановити насадки «Т» і «К» і натиснути нижню кнопку білого кольору. Якщо стрілка відхилилася мало, не досягнувши обмежувальних крапок, натиснути наступну кнопку (вище) або замінити насадку «Т» на насадку «Р» або «М» або працювати без насадок. При цьому щоб уникнути псування приладу не допускати того, щоб стрілку заскалювало. Зміряти освітленість.