Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції заоч (без 2 тем) (1).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
120.98 Кб
Скачать

10.3. Житлові субсидії

Складовою частиною державної адресної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям з 1995 року є Програма житлових субсидій. Субсидія призначається сім'ям з низькими доходами незалежно від того, проживає сім'я в державному або приватизованому житлі, і її отримання не передбачає зміну форми власності, тим більше позбавлення прав на приватизовану квартиру. Правонаступник квартири не повинен повертати суму раніше призначеної субсидії.

Субсидія на житло призначається на санітарну норму житла, яка встановлюється виходячи з 21 кв.м на кожного прописаного і додатково 10,5 кв.м на сім'ю, а для громадян, що проживають в однокімнатній квартирі, - на загальну площу незалежно від розмірів квартири.

Субсидія призначається не по реально виплаченій зарплаті (доходу), а по нарахованій. Субсидія надається власникові житла, на якого відкритий особовий рахунок за місцем прописки, за наявності документів, підтверджуючих право власності на житлі.

Житлові субсидії призначаються виходячи з принципу - витрати будь-якої сім'ї на оплату житлово-комунальних послуг не повинні перевищувати встановлений відсоток від середньомісячного сукупного доходу сім'ї.

Для працюючих субсидія призначається, якщо сума платежів за житлово-комунальні послуги перевищує 15% середньомісячного сукупного доходу сім'ї. Тобто, за умови призначення житлової субсидії за користування житлово-комунальними послугами в межах норми володіння чи користування громадяни, зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), сплачують 15% середньомісячного сукупного доходу,а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – 15% їх річного сукупного доходу.

Для сімей, у складі яких є тільки пенсіонери і інші непрацездатні громадяни, інваліди 1-2 груп, неповнолітні діти і середньомісячний дохід на 1 людину не перевищує 50% прожиткового мінімуму – субсидія призначається, якщо сума платежів за житлово-комунальні послуги перевищує 10% середньомісячного сукупного доходу сім'ї. Тобто, за умови призначення житлової субсидії оплата за житлово-комунальні послуги становить 10% середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – 10% відсотків річного сукупного доходу.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного (за останні шість місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії) сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - на основі річного за попередній календарний рік.

Розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг у межах норм споживання та розмір субсидій визначаються окремо за кожний вид послуг.

Субсидії призначаються тільки:

у межах норм користування та споживання житлово-комунальних послуг;

за умови відсутності боргів або укладення договорів про реструктуризацію заборгованості з підприємствами, що надають послуги. На підставі укладеного договору підприємство надає громадянину розстрочку в погашенні заборгованості строком до 60 місяців - залежно від суми заборгованості та рівня доходу сім'ї (в період погашення заборгованості загальна сума поточних платежів і платежів по погашенню заборгованості не повинна перевищувати 25% сукупного доходу сім'ї).

Надання субсидій населенню на придбання вугілля та скрапленого газу з 1 січня 2002 р. проводиться грошовою готівкою через відділення зв'язку або перераховується на їх рахунки в банки. Це дає можливість населенню придбати ці види палива в кількості, яка йому необхідна, потрібної якості та там, де вигідніше.