Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції заоч (без 2 тем) (1).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
120.98 Кб
Скачать

Тема 10. Державна підтримка сімей з низькими доходами

10.1. Індексація грошових доходів населення

10.2. Податкова соціальна пільга

10.3. Житлові субсидії

10.1. Індексація грошових доходів населення

Індексація грошових доходів населення – це механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Індекс споживчих цін - показник, що характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Обчислюється Держкомстатом щомісячно.

Поріг індексації - величина індексу споживчих цін, яка надає підстави для проведення індексації грошових доходів населення.

Індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 101 відсотка.

Індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру:

пенсії;

стипендії;

оплата праці (грошове забезпечення);

суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування;

суми відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди в разі втрати годувальника.

Індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Індексації не підлягають:

доходи громадян від здачі в оренду майна, акцій та інших цінних паперів, ведення селянського (фермерського) і особистого підсобного господарства, підприємницької діяльності;

оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, допомога по тимчасовій непрацездатності;

одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності, одноразова допомога у разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;

допомога у зв'язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини, допомога на поховання;

цільова разова матеріальна допомога, одноразова допомога при виході на пенсію, суми соціальних пільг, винагорода за підсумками роботи за рік тощо;

соціальні виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму;

державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, допомога на дітей одиноким матерям, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

10.2. Податкова соціальна пільга

Застосовується для зменшення суми оподаткування заробітної плати членів сімей з низьким рівнем доходів. Нараховується якщо розмір доходу не перевищує рівня прожиткового мінімуму для працездатного населення, встановленого на 1 січня бюджетного року, помноженого на 1,4 і округлений до найближчих 10 гривень.

У Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» прожитковий мінімум на одного працездатного на 1 січня був встановлений у розмірі 1073 грн. Тому, розмір місячного доходу у вигляді зарплати, який дає право на податкову пільгу цього року дорівнює: 1073 х 1,4 = 1502,2 грн. Шляхом округлення до найближчих 10 грн. отримуємо 1500 грн..

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків, який утримує двох і більше дітей віком до 18 років, визначається як добуток граничної суми (в 2012 р. це 1500 грн.) та відповідної кількості дітей.

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги:

1. У розмірі, що дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податку (в 2012 р 1073:2=536,5 грн).;

2. У розмірі, що дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року,), - для платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, - у розрахунку на кожну таку дитину (тобто 50% прожиткового мінімуму);

3. У розмірі, що дорівнює 75% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року - для такого платника податку, який:

є одинокою матір’ю (отцем), опікуном - з розрахунку на кожну дитину у віці до 18 років;

мають дитину-інваліда - з розрахунку на кожну дитину у віці до 18 років;

є особою, віднесеною законом до 1 або 2 категорії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв'язку з їх участю в ліквідації її наслідків;

є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад'юнктом;

є інвалідом I або II групи, в тому числі інвалідом з дитинства;

є особою, якій присуджена довічна стипендія як громадянинові, що випробував переслідування за правозахисну діяльність, включаючи журналістів;

є учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

В 2012 р. для цих осіб розмір подакової соціальної пільги буде 1073х0,75=804,75 грн.;

4. У розмірі, що дорівнює 100% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року (тобто 1073 грн. для 2012 р.), - для таких платників податку:

Герої України, Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці, повні кавалери ордена Слави або ордена Трудової Слави;

учасники бойових дій під час Другої світової війни і особи, що працювали у той час в тилу, на яких розповсюджується дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантію їх соціального захисту"

колишні в'язні концтаборів, гетто і інших місць примусового утримання під час Другої світової війни і особи, визнані репресованими або реабілітованими;

особи, які були насильно вивезені з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, які знаходилися у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною і її союзниками;

особи, що знаходилися на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) в період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

УВАГА! Ці розмір діють до 31 грудня 2014 року. З 1 січня 2015 року треба буде помножити на 2, тобто розміри соціальної податкової пільги будуть відповідно 100%, 100%, 150% і 200%.

Податкова соціальна пільга не може бути застосована до:

доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;

заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів,ад'юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.