Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції заоч (без 2 тем) (1).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
120.98 Кб
Скачать

8.5. Соціальна підтримка та захист молоді

В Україні до молоді (молодим громадянам) відносяться громадяни України у віці від 14 до 35 років. Неповнолітні - громадяни у віці до 18 років.

Працездатній молоді гарантується рівне з іншими громадянами право на працю. Держава надає перше робоче місця на термін не менше двох років після закінчення або припинення навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих учбових закладах, завершення професійної підготовки (перепідготовки), а також після термінової військової або альтернативної (невоєнною) служби.

Держава забезпечує умови для вторинної зайнятості молоді. Органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування можуть встановлювати додаткові пільги з нарахування прибуткового податку студентам і учням, що працюють у складі студентських і учнівських трудових загонів на сільськогосподарських роботах, підприємствах державної або комунальної форми власності.

Для реалізації програм підготовки молоді до підприємницької діяльності, надання інформаційних і консультативних послуг створюються молодіжні бізнес-центри, бізнес-інкубатори. З цією метою розробляється та реалізується комплекс заходів підтримки підприємництва молоді, яка включає довгострокове пільгове кредитування, забезпечення виробничими приміщеннями, страхування комерційних ризиків тощо.

Враховуючи вартість прожиткового мінімуму та виходячи з реальних можливостей бюджету, підвищуються розміри допомоги сім'ям на неповнолітніх дітей, стипендій та інших видів матеріального забезпечення молоді, яка здобуває професійно-технічну, вищу освіту у відповідних учбових закладах.

Молоді сім'ї та молоді громадяни можуть отримувати за рахунок бюджетних коштів пільгові довгострокові державні кредити на будівництво та придбання житлових будинків і квартир, на оплату вступних пайових внесків при вступі до молодіжних житлових комплексів, житлово-будівельних кооперативів.

Молоді сім'ї, які не мають дітей, сплачують кредит з процентною ставкою у розмірі 3% річних від суми заборгованості по кредиту. Якщо ж у молодої сім'ї є дитина, то вона звільняються від сплати відсотків за користування кредитом. Молодим сім'ям, які мають двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25% сум кредиту, а молодим сім'ям, які мають три та більше дітей, - 50% сум кредиту.

Молоді громадяни можуть отримувати за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів пільгові довгострокові кредити для отримання освіти у вищих учбових закладах, що діють на території України, з різними формами навчання, незалежно від форм власності.

Оплата кредиту здійснюється в тих же формах і розмірах як і оплата за кредит на придбання житла. Пільговий державний довгостроковий кредит надає студентам Міністерство освіти та науки. На це в держбюджеті щорічно закладається певна сума. Так в 2007 році на ці цілі було виділено 14,5 млн. гривень.

Переваги: При відмінній успішності студент виплачує тільки пільгові відсотки за користування кредитом. Гроші надаються на термін понад 10 років і всього під 3% річних. Для порівняння, середня процентна ставка комерційних банків на ці цілі в 2008 році складала 3% щомісячно, тобто 36% річних.

Недоліки: Отримати на кредит право можна тільки після складання вступних іспитів і зарахування у вуз. Гроші перераховуються частинами (по семестрах) після здачі чергової сесії, а вузи вимагають плату за навчання на початку семестру. Неуспішні студенти, зобов'язані повернути гроші за поточний і попередній семестр. Кредит двічі одній і тій же особі не надається.