Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія організації.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Поняття об'єктивувати структури

Розглядаючи організацію як систему, необхідно враховувати, що діяльність з управлінню ніколи не відбувається в неорганізованому просторі. Реальний управлінський праця відбувається в середовищі різного роду відносин, цілей, зв'язків, норм, сформованих раніше. По відношенню до роботи керуючого вони виступають об'єктивними умовами та обмеженнями, тобто він діє в межах незалежної нормативної системи.

Походження таких обмежень полягає в попередньому і поточному досвіді практичної та інтелектуальної діяльності. Наприклад, продукція минулого праціреалізується в таких організаційних відносинах, як адміністративний порядок, режим роботи, посадові інструкції, законодавчі норми і т.д. При цьому продуктами управління стають формальні і неформальні зв'язки, позиції членів колективу, руниками, а також різні об'єкти, наприклад, соціальні інструменти, організації,цільові групи.

Минулий управлінська праця втілюється і в таких факторах, як знання, уявлення, цілі, установки, тобто він бере участь у формуванні свідомості. Розвиток управління передбачає передусім накопичення інформації, створеної вминулій управлінської діяльності. Наслідки цього накопичення неоднозначні. З одного боку, управління може спиратися на більшу кількість засобів впливу;керуючий отримує більше інструментів для своєї діяльності. З іншого боку,звужуються можливості цілеспрямованого регулювання, тобто разом з можливостями з'являються і множаться обмеження.

Таким чином, наростання продуктів минулого управлінської діяльності призводить до ускладнення управління. Тут проявляється історична закономірність, згідно з якою вплив минулого управлінського праці над нинішнім працею (панування досвіду) посилюється. Дана проблема має три важливих аспекти.

1. Організаційний порядок, в якому об'єктивується минулий працю, має властивістю знеособленості. Він встановлюється незалежно від індивідуальних особливостей своїх носіїв.

2. Організаційний порядок служить важливим засобом подолання суб'єктивізму в управлінні, подолання обмеженості інтелектуальних можливостейкеруючого.

3. Організаційний порядок характеризується відносною не повнотою, з його допомогою неможливо контролювати всі елементи системи.

  1. Типологія організацій

Типологія - класифікація об'єктів за спільністю ознак. Потреба в типології організації виникає, коли накопичення дослідних даних і представлення їх в організації роблять необхідним формування її єдиної картини.

Типологія організації дозволяє:

1) систематизувати об'єкт, зосередитися на особливостях, подібності і розходження організацій за різними параметрами (цілі, структура, функції і т. д.);

2) встановити спільність проблем і типізувати їх для різних організацій, щоб одніорганізації могли користуватися методами вирішення проблем, що застосовуються в інших;

3) дати характеристику товариства з організаційної точки зору, яка може використовуватися при аналізі можливих змін у структурі суспільства. Розглянемо класифікацію організацій за деякими істотними ознаками.