Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія організації.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Класифікація організацій за принципами управління

За принципами управління організації поділяють на такі типи:

1) унінодальні («уні» - одиниця);

2) мультінодальні («мульти» - багато);

3) гомогенні (однорідні);

4) гетерогенні (різнорідні).

Унінодальна організація має ієрархічну структуру; в ній на вершині піраміди владі перебуває індивід, який має вирішальний голос і здатний вирішити всі проблеми, які виникають на більш низьких рівнях.

Мультінодальна організація характеризується відсутністю персоніфікованої влади; рішення приймаються двома або кількома автономними відповідальними особами.

Гомогенна організація управляє своїми членами більше, ніж вони керують цією організацією.

Гетерогенна організація керується своїми членами більше, ніж вона керує ними.

Майже всі реальні організації мають згадані ознаки. Але часто одна з ознак переважає.

Класифікація за функціональними ознаками

Класифікація організацій за функціональними ознаками представлена на рис. 3.1.

Розглянемо один з рівнів, представлених діловими, громадськими, асоціативними організаціями й поселеннями. Ділові організації створюються як окремими підприємцями, так і більш масштабними соціальними системами - державою, місцевою владою і т. д. Участь у них дає дохід і заробітну плату. Основа внутрішнього регулювання - адміністративний порядок, принципи доцільності, підпорядкованості.

Союзні організації є узагальненням цілей індивідуальних учасників. Регулювання забезпечується прийнятими всіма нормами (статутом) і принципом виборності. Членство в таких організаціях забезпечує задоволення політичних, соціальних, культурних, творчих та інших інтересів учасників.

Асоціативні організації характеризуються певною автономією від середовища, відносної стабільністю складу, ієрархією ролей, порівняно стійким розподілом учасників за рівнем престижу, прийняттям загальних рішень. Функції регулювання здійснюють перш за все спонтанно сформованими колективними норми і цінності.

Рис. 3.1. Класифікація організацій за функціональними ознаками

Асоціативні організації будуються на взаємному задоволенні інтересів, коли не загальна мета є фактором об'єднання, а мета будь-якого суб'єкта, тобто мета суб'єктів не суперечить одна одній. Поселення близькі по суті асоціативним організаціям, але головним об'єднуючим їх чинником служить територія.

Класифікація ділових організацій з точки зору їх громадських функцій

Окрім вирішення економічних проблем для досягнення підприємницьких цілей, будь-яка ділова організація виконує і суспільні функції, тобто дії ділової організації завжди мають соціальні наслідки. На рис. 3.2 показана структура суспільних функцій ділових організацій, в основі яких лежать задоволення людських потреб і вирішення інтеграційних завдань.

Рис. 3.2. Класифікація організацій за їх суспільним функціям.

Класифікація організацій за ознакою визначення цілі

За цією ознакою виділяють кілька видів організації, що мають реальні прототипи.

1. Ціннісно-орієнтовані організації - це організації, поведінка яких установлюється її системою цінностей.

2. Організації, які формують власні цілі - це організації, що володіють властивістю формувати для себе цілі діяльності та змінювати їх на підставі досягнутих результатів, власної еволюції і зміни зовнішнього середовища.

3. Цілескеровані організації - це організації, що мають єдину і незмінну головну мету. Оскільки мета повинна бути хоча б у принципі досяжною, такі організації носять тимчасовий характер.

4. Цілеспрямовані організації - це організації, що діють відповідно до чітко сформульованим і заданими системою більш високого рівня цілями, які здатні змінюватися.

5. Цілеорієнтовані організації - це організації, що мають нечітко сформульовані і задані системою більш високого рівня цілі, які в певних межах можуть ними уточнюватися.

6. Цілепридатні - це організації, що діють для виконання однієї з другорядних цілей, заданих надсистемой, тому їх діяльність носить разовий характер.

7. Паразитичні організації - це організації, мета діяльності яких некорисна або шкідлива для системи, оскільки вони споживають її ресурси.

У сучасному менеджменті зростає увага до ціннісно-орієнтованих організаціям.