Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія організації.docx
Скачиваний:
131
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Тема 3. Організація як система

1. Формування системних уявлень.

2. Будова систем.

3. Класифікація систем.

4. Аспекти організаційного порядку. Типологія організацій. Класифікація організацій за ознаками.

  1. Формування системних уявлень

Поняття «система» і «системність» грають важливу роль в сучасній науці і практиці. Починаючи з середини XX ст. ведуться інтенсивні розробки в області системного підходу в теорії систем. У той же час саме поняття системи має тривалу історію. Спочатку системні уявлення сформувалися в рамках філософії: ще в античному світі було сформульовано тезу про те, що ціле більше суми його частин. Стародавні філософи (Платон, Арістотель та ін) тлумачили систему як світовий порядок, стверджуючи, що системність - властивість природи.

Принципи системності активно досліджувалися у філософії (наприклад, І. Кант прагнув обґрунтувати системність самого процесу пізнання) і в природних науках. Наш співвітчизник Є. Федоров у кінці XIX ст. прийшов до висновку про системність природи в процесі створення кристалографії. Принцип системності в економіці формулював і А. Сміт, який зробив висновок, що ефектдії людей, організованих у групу, більше, ніж сума окремих результатів.Різні напрямки дослідження системності дозволили зробити висновок про те, що це властивість природи і властивість діяльності людини (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Системність як загальна властивість матерії

Теорія систем служить методологічною базою теорії управління. Це відносно молода наука, організаційне становлення якої відбулося в другій половині XX ст. Родоначальником теорії систем вважається австрійський учений Л. фон Берталанфі.

Перший міжнародний симпозіум з систем відбувся в Лондоні в 1961 р. Перший доповідь на ньому зробив видатний англійський кібернетик С. Бір, що можна вважати свідченням гносеологічної близькості кібернетики та теорії систем.

Центральне поняття теорії систем - система (від грецького systema - «ціле,складене з частин»). Система - об'єкт довільної природи, що володіє вираженим системним властивістю, яким не володіє жодна з частин системи при будь-якому способі її членування, властивістю, не відображену з властивостей частин.

Наведене визначення системи не можна вважати вичерпним - воно відображає лише якийсь загальний підхід до вивчення об'єктів. У літературі з системного аналізу можна знайти безліч визначень системи.

Визначення системи: «Система - це цілісна сукупність взаємопов'язаних елементів, що має певну структуру і що взаємодіє з навколишнім середовищем в інтересах досягнення мети ». Аналізуючи це визначення, ми можемо виявити кілька базисних понять: цілісність, сукупність, структурованість, взаємодія з зовнішнім середовищем, наявність мети та ін Вони являють собою систему понять, тобто внутрішню організацію деякого стійкого об'єкта, цілісність якого і єсистема. Сама можливість виділити в поле дослідження стійкі об'єкти визначається властивістю цілісності системи, цілями спостерігача і можливостями його сприймати дійсність.

Розглянемо деякі основні терміни і поняття, широко використовують в системних дослідженнях.

• Стан системи - упорядкована безліч істотних властивостей, якими вона володіє в певний момент часу.

• Властивості системи - сукупність параметрів, що визначають поведінку системи.

Поведінка системи - реальна або потенційна дія системи.

Дія - подія, що відбувається з системою, викликана іншою подією.

Подія - зміна принаймні однієї властивості системи.

  1. Будова систем

Під елементом прийнято розуміти найпростішу неподільну частину системи. Уявлення про неподільність пов'язане з метою розгляду об'єкта як системи. Таким чином, елемент - межа членування системи з точки зору вирішення конкретної задачі.

Система може бути розділена на елементи не відразу, а послідовним розчленуванням на підсистеми, більші, ніж елементи, але більш дрібні, ніж система в цілому.

Можливість поділу системи на підсистеми пов'язана з виокремлення сукупності елементів, здатних виконувати відносно незалежні функції, спрямовані на досягнення загальної мети системи. Для підсистеми повинна бути формульована підціль, яка є її системоутворюючим фактором. Якщо стоїть завдання не тільки виділити систему з навколишнього середовища і дослідити їїповедінку, але й зрозуміти її внутрішню будову, потрібно вивчати структуру системи. Термін «Структура» походить від латинського structura - «будова», «розташування», «порядок». Структура системи включає в себе її елементи, зв'язки між ними і атрибути цих зв'язків. У більшості випадків поняття «структура» прийнято пов'язувати з графічним відображенням, однак це необов'язково. Структура може бути представлена у вигляді теоретико-множних описів, матриць, графіків і т. п.

Зв'язок - поняття, що виражає необхідні і достатні відносини між елементами. Атрибутами зв'язку є:

• спрямованість;

• сила;

• характер.

По спрямованості зв'иязку поділяються на спрямовані й неспрямовані.

Спрямовані зв'язки, у свою чергу, діляться на прямі і зворотні. За силою прояву зв'язки діляться на слабкі і сильні. За характером зв'язку поділяються на зв'язки підпорядкування і зв'язки породження. Перші можна розділити на лінійні і функціональні, другі характеризують причинно- наслідкові відносини.

Зв'язки між елементами характеризуються певним порядком, внутрішніми властивостями, спрямованістю на функціонування системи. Такі особливості системи називаються її організацією.

Структурні зв'язки відносно незалежні від елементів і можуть виступати як інваріант при переході від однієї системи до іншої. Це означає, що закономірності, виявлені при вивченні систем, що відображають об'єкти однієї природи, можуть використовуватися при дослідженні систем іншої природи. Зв'язок також може бути представленим і розглянутим як система, що має свої елементи і зв'язок.

Поняття «структура» у вузькому сенсі слова можна ототожнювати з поняттям «Системоутворюючі відносини», тобто структура може розглядатися яксистемоутворюючий фактор.

У широкому сенсі слова під структурою розуміють всю сукупність відносин між елементами, а не тільки системотворчі відносини.

Методика вичленування системоутворюючих відносин з навколишнього середовища залежить від того, чи йде мова про проектування ще не існуючої системи або про аналіз системного уявлення відомого об'єкта, матеріального чи ідеального.

Існують різні види структур. Найбільш відомі з них представлені на рис. 3.2.