Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций по ЧМ.укр..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
4.3 Mб
Скачать
    1. Метод Ньютона

У принциповому плані він являє собою узагальнення раніше розглянутого методу дотичних.

Припустимо, що вихідна система рівнянь має вигляд (5.4) або в згорнутому вигляді

. (5.41)

Нехай ,- деяке наближення до рішення. Розкладемо ліві частини (5.4), (5.41) по формулі Тейлора, обмежуючись обліком малих першого порядку. У результаті цього, одержимо

,

або, у більше зручному, матричному вигляді

,

де ,- матриця Якоби системи функцій . Припускаючи, що, розв'яжимо останнє рівняння відносноx. Тоді

і на основі цього співвідношення формується обчислювальний процес

, (5.5)

який і називається методом Ньютона.

Якщо послідовність сходиться до деякого вектораx, то він очевидно, і є рішенням системи (5.41). Дійсно, у цьому випадку з (5.5) треба

,

звідки, у силу ,.

Питання збіжності послідовності (5.5) можуть бути вивчені також, як у п. 5.2. Достатнім для реалізації методу в області D, що містить рішення, є вимога .

5.3. Порівняльний аналіз методів

Зробимо деякі зауваження загального характеру, що стосуються особливостей розглянутих методів, що випливають безпосередньо з їхніх алгоритмів.

В обох методах присутній вимога ,що матриця Якобi є невиродженою. При рівному числі ітерацій, безумовно, більше трудомістким є метод Ньютона, що вимагає, на кожному кроці ітераційного процесу, звернення матриці. Однак цей недолік може компенсуватися більше високою швидкістю збіжності, обумовлений конкретним виглядом рівнянь. В обох випадках трудомісткою операцією є забезпечення збiжностi ітераційних послідовностей. Можливо, розумним виявиться перехід з методу на метод по ходу виконання ітераційного процесу у випадку порушення умов збіжності одного з них.

5.4. Завдання

Скласти програму для ЕОМ, що знаходить рішення системи 2-х рівнянь із двома невідомими (відповідно до варіанта завдання) методами простої ітерації й Ньютона з довільно заданою точністю.

Вимоги до програми

  • Виведення облікової інформації про програму (тема роботи, Ф.И.О. автора).

  • Наявність меню для вибору методу пошуку рішення із вказівкою виду відповідних систем.

  • Для вибору початкового наближення графічним методом у програмі повинна бути передбачена можливість виведення на екран графіка кожної з функцій. При неможливості явно виразити одну зі змінних з рівнянь (2.1) для побудови графіків варто скористатися методом порядкового сканування.

  • Виведення вихідних даних (після вибору методу рішення системи): початкові значення x,y і величина припустимої погрішності.

  • Програма повинна могти знайти всі коріння даного рівняння зазначеним методом, якщо коренів кінцеве число, або три корені, найближчих до початку координат, якщо рівняння має нескінченне число корінь.

  • Вивести результати розрахунку на екран у вигляді таблиці:

№ ітерації

xn

yn

|xn-xn-1|

|yn-yn-1|

F(x)

G(x)

Зауваження. Графіки функцій припустимо будувати, використовуючи пакети прикладних програм (MathCAD, MatLab і т.п.)