Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методвказ. з КП-2013.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Насос к290/30 а

Відцентрові консольні одноступінчаті насоси типа К і КМ є характерним типом відцентрового насоса, робочим органом якого є відцентрове колесо.

Відцентрове колесо складається з двох дисків, між якими, сполучаючи їх в єдину конструкцію, знаходяться лопаті, плавно зігнуті убік, протилежний до напряму обертання колеса.

Консольні насоси призначені для перекачування в стаціонарних умовах чистої води з рН=6-9, температурою від 0 до 85°С з ущільненням валу - одинарний сальник; від 0 до 105°С з ущільненням валу - подвійний сальник або торцеве і інших рідин, схожих з водою після щільності, в'язкості і хімічної активності, що містять тверді включення розміром до 0,2 мм, об'ємна концентрація яких не перевищує 0,1%.

1– кришка , 2 – ущільнювальна прокладка, 3 – обтічник, 4 - робоче колесо, 5 -корпус, 6 - сальникова набивка; 7 – кришка сальника, 8 –втулка захисна, 9 –гайка, 10-відбійне кільце, 11 – кришка підшипника, 12 – кронштейн, 13, 15 – підшипники, 14 – вал, 16 – кришка підшипника.

Рисунок 44 – Розріз насоса типу К290/30а

Матеріал основних частин - сірий чавун. Конструктивно насос типу К - основного виконання) горизонтальний консольний з опорою на корпусі, з підведенням від двигуна через пружну муфту.

Консольний насос, з точки зору гідравліки, є характерним типом відцентрового насоса, робочим органом якого є відцентрове колесо.

При обертанні колеса на кожну частку рідини, що знаходиться усередині колеса, діє відцентрова сила, прямо пропорційна відстані частки від центру колеса і квадрату кутової швидкості обертання колеса. Під дією цієї сили рідина викидається в напірний трубопровід з робочого колеса, внаслідок чого в центрі колеса створюється розрядка, а в периферійній його частині - підвищений тиск. Рух рідини по всмоктувальному трубопроводу відбувається внаслідок різниці тисків над вільною поверхнею рідини в приймальному резервуарі і в центральної області колеса, де є розрядка.    Виконання насоса по вузлу ущільнення визначається температурою води і тиском на вході в насос. У одинарне сальникове ущільнення рідина затвора не подається. При температурі води зверху 85°С або при абсолютному тиску на вході нижче атмосферного в подвійне сальникове ущільнення подається вода затвора під тиском, що перевищує тиск рідини перед ущільненням на 0,5-1 кГс/см2. Нормальна величина зовнішнього витоку води до 3 л/год, через сальник повинна просочуватися рідина, аби змащувати ущільнюючу поверхню.

    До групи консольних насосів відносяться відцентрові одноступінчасті чавунні насоси з однобічним підведенням рідини до робочого колеса. Колесо такого насоса розташовується на кінці валу (консолі), закріпленого в підшипниках корпусу насоса або електродвигуна.

Подрібнювач стеблових кормів игк-ф-4- 1

Подрібнювач грубих корм ИГК-Ф-4-1 призначений для переробки соломи, сіна та інших грубих кормів (вологість не більше 35%) з одночасним завантаженням подрібненої маси у транспорті засоби або місткості для накопичення.

Випускається в навісному і стаціонарному виконанні. Робочий орган машини виконаний у вигляді ротора-диска з закріпленими на ньому трьома поясами клиновидних штифтів. Протиріжуча частина подрібнювального пристрою – дека. Вона нерухома і несе на собі два ряди штифтів, розташованих концентрично, і вони входять у проміжки між поясами штифтів ротора.

1 – електродвигун, 2 – ротор, 3 – лопатка, 4 – дефлектор, 5 – козирок, 6 – дека, 7 – приймальна камера, 8 – притискний транспортер, 9 – транспортер, що подає, 10 – рама, 11 – кожух, 12 – рама електродвигуна

Рисунок 45 – Загальний вид подрібнювача ИГК-Ф-4-1

Солома, що підлягає подрібненню, подається горизонтальним транспортером 9, розрівнюється й ущільнюється підпресовуючим плаваючим транспортером 8. Продукт входить у приймальну камеру, обладнану в нижній частині вікном, у як ий викидає випадкові металеві включення і камені. Далі солома проходить у дробильну камеру і лопатями ротора подається до периферії диска, в зону подрібнення, де штифти розщеплюють і розривають стебла.

Подрібнений продукт лопатями 3 викидається через дефлектор. При подрібнюванні сухої соломи продуктивність машини найбільша. Якщо солома має вологість більше 18%, її подачу зменшують, а призбільшенням вологості соломи від 14 до 35 % витрата енергії зростає, а продуктивність машини знижується більш ніж у 1,5 рази. У комплект подрібнювача входять 25 лопаток, що встановлюють на штифти ротора при подрібнюванні вологого корму.

При перевантаженні електродвигуна (понад 55 А за показанням амперметра-індикатора) вимикають живильник до вирівнювання навантаження.

При експлуатації машини необхідно стежити за станом кріплень подрібнюючих штифтів, балансуванням ротора, натягом ланцюгів, не допускати нагрівання підшипників, проводити своєчасне технічне обслуговування деталей і складальних одиниць.