Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методвказ. з КП-2013.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Вакуум-насос уву-60

Для створення вакууму в доїльних установках застосовують ротаційні вакуумні насоси, що входять в комплект уніфікованих вакуумних установок УВУ-60/45 (рис. 43). Вона складається з вакуум-насосу і електродвигуна, змонтованих на металевій підставі. Привід насоса здійснюється через клиноремінну передачу.

Повітряна установка доїльної машини призначена для створення в системі розрідження (вакууму) шляхом відкачування повітря. Вона виконує роль силової трансмісії між двигуном і робочими органами - доїльними стаканами.

Установка складається з повітряного насоса, балона-ресівера, регулятора розрідження, вимірника тиску, системи трубопроводів з арматурою і двигуна. Повітряні насоси діляться на ротаційні, поршневі і інжекторні. Ротаційні насоси у свою чергу підрозділяються на лопатеві, водокільця, коловоротні та ін. У доїльних установках широко застосовують ротаційні лопатеві насоси УВУ-60/45.

1 – вакуумметр; 2 – вакуум-регулятор; 3 – вакуум-балон; 4 – діелектрична вставка з запобіжним клапаном; 5 – вакуум-насос; 6 – електродвигун

Рисунок 43– Технологічна схема вакуумної установки

10 – рама; 11 – електродвигун; 12 - масельничка

Рисунок 44 – Взаємне розташування вакуум-насоса і електродвигуна

Рівень розрідження, необхідний для роботи доїльних апаратів і транспортування молока по молокопроводу, підтримується в системі регулювальником розрідження і контролюється за допомогою вимірювального приладу, який встановлюється на магістральному повітропроводі. Для усунення пульсації розрідження в систему включені балон і ресівер. Останній одночасно служить і для збору з труб конденсату, а також води при промиванні повітропроводу. Уніфікована повітровідсмоктувальна установка УВУ-60/45, показана на рисунку 43, включає модернізований тангенціально-лопатевий ротаційний насос, змонтований на загальній з електродвигуном рамі. Це дозволяє використовувати дану установку для машинного доїння корів у складі уніфікованого ряду аналогічних пристроїв. Насос з більшою подачею застосовується на доїльних установках з молокопроводом або з груповими верстатами. Для контролю рівня розрідження в системі встановлений вимірник розрідження (вакуумметр).

Вакуум-регулятор служить для підтримки вакууму в заданих межах при будь-якому числі працюючих доїльних апаратів. Регулятори бувають різних типів. Найпростіший з них складається з корпусу, укрученого в трійник трубопроводу, клапана і вантажу. Для впускання повітря всередину системи в корпусі є два отвори. Встановлюють вакуум-регулятор на необхідне значення вакууму збільшенням або зменшенням вантажу при 8...12 одночасно працюючих апаратах. При відключенні одного або декількох доїльних апаратів кількість повітря, що поступає, зменшується, і його недолік компенсується введенням через клапан вакуум-регулятора. Це здійснюється таким чином. При підвищенні вакууму у вакуум-проводі підніметься клапан, відкриє отвори і впустить необхідну кількість повітря. Після зниження вакууму до заданого значення клапан закриється.

Ротаційні вакуум-насоси працюють плавно, мало вібрують, не вимагають масивних фундаментів, рівномірно відкачують повітря, швидкохідні. Їх недолік – підвищена чутливість до порушення нормальних зазорів. При вакуумі 48...51 кПа

насос подає 60 або 45 м3/ч повітря поклад від установки шківів при частоті обертання ротора електродвигуна 1420 хв-1.