Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методвказ. з КП-2013.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Фрезерний верстат

Фрезерування – вигляд обробки металів різанням за допомогою багатолезового інструменту – фрези. Головним рухом різання при фрезеруванні є обертання фрези, подача здійснюється поступальною ходою заготівки (подовжня, поперечна, вертикальні подачі). Фрезеруванням обробляють плоскі поверхні (горизонтальні, вертикальні, похилі), пази, уступи, канавки, фасонні поверхні, розрізають заготовки, обробляють зубчасті колеса, нарізують гвинтові канавки на ріжучому інструменті та ін.

На рисунку 29 показані схеми горизонтально-фрезерного і вертикально-фрезерного верстатів. Основні вузли верстатів – плита 1, станина 2, електродвигун з клиноремінною передачею 3, коробка швидкостей 4, горизонтальний (вертикальний) шпиндель 5, хобот 6, сережка 7 для кріплення облямовування з фрезою, стіл для установки оброблюваної деталі 8, санчата 9, консоль 10, коробка подач 11. Фреза з шпинделем здійснює обертальний рух із швидкістю v. Заготівка разом із столом здійснює подовжню подачу Sпр (переміщення столу по направляючим санчат 9), поперечну подачу Sп (переміщення санчат 9 по направляючим консолі 10) і вертикальну подачу Sв (переміщення консолі по вертикальним направляючим станіни 2). Універсальні горизонтально-фрезерні верстати мають поворотну плиту, яка дозволяє повертати робочий стіл в горизонтальній площині і встановлювати його на необхідний кут. Це забезпечує можливість фрезерування гвинтових канавок свердел, черв'яків та ін. При роботі на фрезерних верстатах застосовують різні пристосування. Вони служать для установки інструменту, закріплення заготовок, а також розширення технологічних можливостей фрезерних верстатів.

1 – плита; 2 – станина; 3 – двигун з клиноремінною передачею; 4 – коробка швидкостей; 5 – шпиндель; 6 – хобот; 7 – сережка; 8 – стіл; 9 – санчата; 10 – консоль; 11 – коробка подач Рисунок 29–Загальний вид горизонтально-фрезерного (а) і вертикально-фрезерного (б) верстатів

Рисунок 30 – Кінематична схема вертикально-фрезерного верстату

Головний рух від електродвигуна до шпинделя здійснюється по наступній схемі: електродвигун – пружна сполучна муфта – вал I постійні зубчасті колеса 26/54 – вал II – потрійний пересувний блок зубчастих коліс, що дає три перемикання між валами II і III, – вал III – другий такий же блок, що дає три перемикання між валами III і IV, – вал IV – подвійний пересувний блок, що дає перемикання між

валами IV і V – вал V – конічні зубчасті колеса– вал VI – зубчасті колеса – шпиндель верстата VII.

Принцип роботи горизонтальних моделей заснований на обертанні фрези, що обробляє деталь (заготівку), яка закріплюється на рухливому столі. Подібне устаткування може бути консольним і безконсольним. За допомогою горизонтально-фрезерних верстатів можна вести обробку деталей невеликого розміру і ваги методом фрезерування. Верстати обладнані столом, який пересувається поперечний і подовжньо, шпинделем розміщеним горизонтально і призначені для роботи різними фрезами: циліндровими, кінцевими, фасонними і так далі,дозволяють обробляти поверхні як в горизонтальній, так і у вертикальній площинах, включаючи кути, пази, фасонні поверхні. Простий візуальний огляд горизонтально-фрезерного верстата дозволяє побачити, що всі його основні вузли змонтовані на станині, усередині якої розташовуються коробка швидкостей і механічний шпиндельний вузол.