Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методвказ. з КП-2013.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Дробарка дбу-ф-20.

Універсальна безколосникова дробарка ДБУ-Ф-20 призначена для подрібнення відходів у кормоцехах свиноферм і комплексів і в цехах переробки харчових відходів у сухі корми. Машина може бути використана також для подрібнення коренеплодів.

Дробарка складається з корпуса з кришкою, ротора, огорожі, клиноремінної передачі і електродвигуна. Ротор має вал з насадже­ними на ньому дисками. Через отвори в дисках пропущені вісі, на яких підвішені молотки. Машина комплектується молотками двох типів: плоскими і поверненими у площині обертання. Плоскі молотки призначені для подрібнення харчових відходів і коренебульбоплодів до фаршоподібного стану і вивантаження подрібненої маси з дробарки. Повернені молотки використовують при подрібненні харчових відходів і коренебульбоплодів на крупніші фракції і транспортування їх від завантажувальної горловини до вивантажувальної.

Рисунок 41 - Кінематична схема дробарки ДБУ-Ф-20

Ротор приводиться в рух електродвигуном через клиноремінну передачу.

Плющила агрегату пз-3а

Серед вітчизняних плющил найбільш поширеною є плющила зерна ПЗ-3, яка призначена для вологотеплової обробки і приготування пластівців з фуражного зерна, кукурудзи, ячменю, вівса.

Агрегат може використовуватися в лініях переробки зерна комбікормових агрегатів, кормоцехах або в лінії збагачення стеблових кормів (сінажу, силосу) і інших кормів перед годуванням.

Агрегат ПЗ-3 призначений для експлуатації в закритому приміщенні при температурі від 0°С до 36 °С. Агрегат оснащений пропарювачем, що дає можливість для приготування пластівців використовувати сухе зерно.

Послідовність операцій, що відбуваються під час роботи плющили зерна:

  • забір і транспортування матеріалів;

  • очищення зерна від грубих домішок;

  • очищення зерна від металовмісних домішок;

  • подача матеріалу в шнековий пропарювач;

  • подача пари;

  • первинна обробка зерна;

  • темперування;

  • дозування;

  • плющення;

  • вихід матеріалу з вальців;

  • вихід обробленої пари;

  • відвантаження пластівців.

Для забору матеріалів використовують ємність з шнековим живильником (конвеєром), який дозує і транспортує матеріал до сепаруючого пристрою.

У верхній частині вантажного конвеєра розташована горловина з гратами для видалення каменів. Грати очищають за допомогою гребінця, привареного до лопатей шнека.

Очищення від металевих домішок виробляється за допомогою сепаратора, в двох бічних кришках якого встановлені постійні магніти. Після кожної зупинки агрегату кришку сепаратора необхідно відкрити і видалити з нього сторонні предмети. Магнітного сепаратора встановлюють на приймальній горловині горизонтального конвеєра під розвантажувальною горловиною вантажного конвеєра.

Подача матеріалу в шнековий пропарювач здійснюється вантажним конвеєром. Зерно, рухаючись через сепаратора, поступає на горизонтальний шнековий конвеєр, що є складовою частиною пропарювача.

Подача і здобуття пари відбувається за допомогою котла–пароперетворювача. У вертикальному конвеєрі пропарювача встановлена заслінка для подачі пари. Контроль тиску пари (130 – 170 кПа) здійснюють манометром. Запобіжний клапан

регулюють на тиск 110 – 115 кПа. Температуру пари (105° - 130 °С) контролюють термометром.

Первинна обробка зерна відбувається у вертикальному шнековому конвеєрі пропарювача. Пропарювач зерна має запобіжний клапан, датчик рівня і оглядове вікно, горизонтальний і вертикальний конвеєри, вентиляційний отвір.

Темперування – це процес, коли відбувається рівномірний розподіл вологи, яка після випаровування накопичується лише на поверхні зерна. Темперування відбувається в колонці пропарювача.

Дозування відбувається за допомогою дозатора, який складається з корпусу з кришкою, ротора, заслінки і мотор-редуктора. Продуктивність агрегату регулюють заслінкою, яка обертається валом за допомогою рукоятки, що фіксується на секторі.

Регулюють величину зазору спеціальними болтами на кронштейнах ексцентрикового валу.

Плющення зерна відбувається за допомогою двох гладких вальців, встановлених на загальній рамі. Один з них можна переміщати і фіксувати відносно іншого, регулюючи при цьому зазор між вальцями відносно до заданої товщини пластівців. Корпуси підшипників другого вальця сполучені з рамою через пружинні амортизатори. В разі попадання твердого стороннього предмету цей валець відходить, що забезпечує прохід вказаного предмету.

Під вальцями розташований перехідний лоток, який направляє пластівці до розвантажувального конвеєра. Очищення вальців від невідпалих пластівців виробляють за допомогою чистиків.

Для відведення відпрацьованої пари від плющильних вальців і з горизонтального конвеєра пропарювача призначена система вентиляції. Вентилятор цієї системи встановлюється на кронштейнах, які кріпляться до зовнішньої стіни приміщення, і з'єднується з плющилою за допомогою трубопроводів. Випускний трубопровід вентилятора оснащують захисним козирком.

Відвантаження пластівців відбувається за допомогою розвантажувального конвеєра.

I-зерно; II - хлоп’я; III – пара; 1,2,7 і 8 – шнеки відповідно завантажувальний, ежектора, плющили і вивантажувальний; 3 – ежектор; 4 – плющила; 5 – пропарювач; 6 - дозатор

Рисунок 42 – Схема технологічного процесу агрегату ПЗ-3А