Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методвказ. з КП-2013.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Тросошайбовий кормороздавач кш-0,5

Для свинарських ферм з груповим або індивідуальним (у верстатах) способом обслуговування застосовуються комплекти шайбових кормороздавачів КШ-0,5, КШ-2 і ОКС-1000. КШ-0,5 є шайбовим транспортером з об'ємними груповими дозаторами 8 з системою зволоження сухих кормів в процесі їх роздачі по годівницях. З бункера-накопичувача 3 комбікорм шнеком 2 подається в бункер-живильник з воронкою 4. Далі до дозатора 8 він пересувається шайбовим тросом 5 через кормопровід 6. Програмне реле часу, розташоване в шафі управління, у встановлений час автоматично включає роздавальник. Після заповнення кормом останнього дозатора кінцевий вимикач зупиняє шайбовий трос роздавальника, що викликає включення насоса системи зволоження, і в годівниці подається вода. Після цього приводиться в дію черв'ячний привід 9 дозатора, відкриваються його засувки, і порція корму висипається в годівницю. Залежно від міри розкриття засувок і встановлюється норма видачі.

Стаціонарний шайбовий кормороздавач КШ-0,5 призначений для дозованої роздачі комбікормів в свинарниках. Залежно від способу вмісту тварин у верстатах (індивідуальний або груповий) передбачені два модифікованих кормороздавача: КШ-0,5-I з індивідуальними дозаторами; КШ-0,5-II з груповими дозаторами.

1 – приводна станція; 2 – завантажувальний шнек; 3 – бункер-накопичувач; 4 – бункер-живильник з воронкою; 5 – шайбовий трос; 6 – кормопровід; 7 – стояк; 8 – дозатор; 9 – привід дозатора; 10 – шафа управління

Рисунок 13 – Технологічна схема кормороздавача шайбового КШ-0,5-II

До складу кормороздавача входить зовнішній бункер 3 з шнековим транспортером 2, за допомогою якого завантажують корм в бункер-живильник 4. Він розташований зверху приводної станції 1. Від протилежних сторін бункера-живильника відходить кормопровід 5, підвішений до перекриття приміщення на висоті 1,2 м від підлоги. Усередині кормопроводу, виконаного з металевих труб діаметром 33 мм, знаходиться основний робочий орган-трос, по довжині якого рівномірно на відстані 50 мм один від одного встановлено пластмасові диски (шайби). Групові дозатори 8 встановлені на рівному видаленні один від одного уздовж фронту годування і є накопичувальними ємкостями. У нижній частині кормопровода в місцях підвіски дозаторів є вивантажні щілини, через які корм поступає в дозатори, заповнюючи їх послідовно один за іншим при русі троса в напрямі від приймального бункера. При включенні роздавальника трос з шайбами захоплює корм з проміжного бункера і транспортує його по кормопроводу до дозаторів, по черзі заповнюючи їх. Після цього тросошайбовий транспортер зупиняється, а привід дозаторів включається в роботу, внаслідок чого в годівниці подаються одночасно і корм, і вода. Кормороздавач працює за програмою в автоматичному режимі. Норма видачі корму регулюється шляхом часткового перекриття знизу труб дозатора.

Агрегат приготування кормів авм-0,65рж

Агрегат АВМ-0,65, окрім приготування трав'яного борошна можна використовувати для сушки фуражного зерна, жому, бадилля цукрового буряка, хвої. Працює у комплекті з обладнанням для регулювання і брикетування.

Агрегат складається з живильника зеленої маси, сушильного барабану, дробарки, системи відведення борошна, системи рециркуляції відпрацьованого теплоносія, електроприводів.

Живильник зеленої маси призначений для приймання кормів із саморозвантажувальних транспортних засобів і дозованої подачі їх на транспортер 10 агрегату. Транспортер точно дозує і подає сировину в сушильний барабан 20. Теплогенератор виробляє теплоносій шляхом змішування продуктів спалювання палива з повітрям і рециркульованим сушильним агентом. Сушильний барабан триходового типу складається з трьох концентричних циліндрів, встановлених таким чином, що висушувана сировина при русі проходить послідовно кожний з них. Система відведення сухої маси складається з циклона 6 і вентилятора 7. Вентилятор працює на відсмоктуванні і створює повітряний потік, необхідний для транспортування маси разом з теплоносієм і видалення відпрацьованого теплоносія. Циклон зв'язаний з сушильним барабаном трубопроводом, обладнаним відбірником важких сторонніх предметів 21. У нижній частині циклона розміщений шлюзовий затвор, який подає суху масу в молоткову дробарку 23.

Система відведення борошна складається з циклона відведення борошна 1, охолоджувального циклона 3 з вентиляторами 2 і дозаторами 4. Під дозаторами циклонів розміщений шнек 5 з чотирма вивантажувальними горловинами.

Система рециркуляції теплоносія забезпечує повернення частини відпрацьованого теплоносія в теплогенератор і до завантажувального транспортера. Рециркуляція дозволяє зекономити до 7— 12 % палива при номінальному режимі роботи агрегату.

Скошена і подрібнена кормозбиральним комбайном або косаркою-подрібнювачем трава доставляється до сушильного агрегату і вивантажується в лотік 15 живильника зеленої маси ПЗМ-1,5 Двома гідроциліндрами 16 лотік піднімається вільним кінцем вгору і подає сировину на конвеєр 17. Полотно конвеєра з регульованою швидкістю руху підтягує масу до відбійного бітера 13, який відкидає надлишки трави, а маса, що залишилася, бітером 12 подається на гвинтовий транспортер 11, який подає її на транспортер 10 агрегату. Тут маса вирівнюється бітером 18 і подається в сушильний барабан 20.

Продукти згоряння палива в теплогенераторі 19 змішуються з повітрям, що засмоктується вентилятором 7 системи відведення сухої маси і створюють теплоносій, температура якого в різних режимах роботи коливається від 500 до 900°С. В обертовому сушильному барабані трава багаторазово захоплюється лопатями і скидається в потік теплоносія, який переміщує її вздовж барабана. Внаслідок інтенсивного тепломасообміну між частинками трави і теплоносієм температура останнього знижується до 110—120 °С. У сушильному барабані забезпечується вибірний принцип сушіння. Листя, які мають велику поверхню теплообміну, швидко висихають і виносяться з барабана, а стебла знаходяться в барабані до повного висихання. Суха різка потоком теплоносія виноситься у великий циклон 6, в якому відділяється від теплоносія і через шлюзовий затвор 22 поступає в дробарку 23. Важкі частинки і сторонні предмети відділяються у відбірнику 21. Відпрацьований теплоносій вентилятором 7 виводиться з циклона, причому біля 30% його подається в систему рециркуляції. Суха маса, подрібнена у дробарці, потоком повітря, створеним вентилятором 2, подається в циклон і системи

відведення борошна. Відділене від повітря борошно через шлюзовий затвор 4 поступає в охолоджувальний циклон 3, звідки вивантажується на розподільний шнек 5, який направляє його у мішки або на гранулювання.

Технологічний процес сушки здійснюється в такій послідовності. Рідке паливо упорскується форсункою в камеру газифікації, в яку вентилятором нагнітається повітря. Гаряча суміш згорає в топці і, змішуючись з повітрям, утворює теплоносій температурою 500-900 °С.

Подрібнену трав'яну масу завантажують в лоток, по якому вона зсипається на транспортер. Шар маси заданої товщини, що формується бітером, передається у обертовий сушильний агрегат.

Пересуваючись в потоці теплоносія від внутрішнього до зовнішнього барабана, волога маса поступово висихає. Потік теплоносія відносить сухі частки в циклон. Тут суха маса відділяється від теплоносія і через дозатор поступає в дробарку. Теплоносій через вихлопну трубу вентилятора викидається в атмосферу, а важкі домішки виходять з машини по трубі відбірника, розташованій за сушильним агрегатом.

Подрібнена дробаркою суха маса потоком повітря з вентилятора прямує на решето, потім в циклон системи відведення борошна і зрештою в циклон системи охолодження борошна. Охолоджене трав'яне борошно, пройшовши через дозатор, шнеком розподіляється в мішки або подається на гранулювання.

Продуктивність агрегату АВМ-0,65 при виготовленні трав'яного борошна залежно від вологості вихідного матеріалу складає 450-800 кг/год, при сушці зерна

вологістю 22% — близько 2 т/год, з його помелом — близько 1 т/год. Витрата палива близько 160 кг/год. Встановлена потужність електроустаткування 101,5 кВт.

Сушка і подрібнення фуражного зерна відбуваються аналогічно описаному процесу приготування трав'яного борошна, проте температура теплоносія не має бути більше 140-220 °С, а температура відпрацьованого теплоносія – до 90°С.

1 - циклон борошна; 2 - вентилятори; 3 - охолоджувальний циклон; 4 і 22 - шлюзові затвори; 5 - вивантажувальний шнек; 6 - великий циклон; 7- вентилятор велико­го циклона; 8 - розподільчі заслінки; 9 - уловлювач частинок; 10, І7 - конвеєр; 11 - гвин­товий транспортер; 12 - нижній бітер; ІЗ - відбійний бітер; 14 - живильник; 15 - лотік; 16 - гідроциліндр; 18 - бітер; 19 - теплогенератор; 20 - сушильний барабан; 21-відбірник важких частинок; 23 - дробарка

Рисунок 14 - Функціональна схема агрегату для сушіння кормів АВМ-0,65РЖ