Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Неменущая.docx
Скачиваний:
422
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
518.71 Кб
Скачать

1.3. Нормативно-правова база, що регулює питання організації дитячого харчування

Харчування дітей в Україні регламентується такими документами:

1. "Інструкція з організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі", затверджена Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством освіти і науки України у 1993 році;

2. Державною цільовою соціальною Програмою розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2012/2016 роки;

3. ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про дитяче харчування''

4. ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про безпечність та якість харчових продуктів''

5. Постанова КМУ від 12.03.1992 №305 ''Про затвердження Положення про дошкільний навчальний заклад''

6. Постанова КМУ від 22.04.2004 №1591 ''Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах''

7. Постанова КМУ від 26.08.2002 №1243 ''Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів''

8. Cпільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 26.02.2013 № 202/165 ''Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах''

9. Лист МОН України від 21.06.2007 №1/9-394 ''Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах''

10. Спільний наказ МОЗ та МОН України від 01.06.2005 N 242/329 ''Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах''

11. Спільний наказ МОЗ та МОН України від 17.04.2006 N 298/227 ''Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах''

12. Спільний наказ МОЗ та МОН України від 15.08.2006 N 620/563 ''Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах ''.

РОЗДІЛ ІІ Організація раціонального харчування для дітей раннього віку (до 1 року), дошкільного віку (1-6 років), шкільного віку (6-17 років)

2.1. Організація раціонального харчування дітей раннього віку (до 1 року)

2.1.1.Вигодовування дитини віком до 6 місяців

Організація харчування дітей цього віку може базуватись на трьох видах вигодовування – природному, штучному або змішаному.

Природне вигодовування — це таке вигодовування, коли дитина протягом перших 6 місяців життя одержує тільки молоко матері.

Штучне вигодовування — це вид вигодовування, за якого дитина в першу половину року не одержує материнського молока, а її годують тільки адаптованою сумішшю. Якщо дитина перших місяців життя одержує менш як 20 % добового раціону грудного молока, такий вид вигодовування також називають штучним. Дітям перших місяців життя вводять штучну молочну суміш, починаючи з кількості добового раціону. В наступні 4 дні кількість суміші щодня збільшують удвічі, доводячи до необхідної кількості за віком.

Штучне вигодовування потребує більше зусиль і часу, точного додержання техніки приготування і умов зберігання сумішей, суворого дотримання чистоти. Перед годуванням суміш підігрівають до 40—45 °С. Під час годування необхідно стежити, щоб шийка пляшки була заповнена сумішшю, це запобігає заковтуванню повітря.

Змішане вигодовування — це такий вид вигодовування, коли дитина перших місяців життя разом з грудним молоком одержує штучні молочні суміші. Додаткове годування цими сумішами називають догодовуванням. Кількість грудного молока при змішаному вигодовуванні повинна становити 20—80 % добової кількості їжі. При змішаному вигодовуванні кількість годувань і обсяг їжі залишаються такими самими, як і при природному. Добова потреба дитини в білках залежить від виду молочних сумішей. При вигодовуванні неадаптованими сумішами процент засвоєння білка (казеїну коров'ячого молока) знижується, потреба в білку збільшується до 3,5 г/кг маси, а енергетична цінність добової кількості зростає на 10 %. Потреба в жирах і вуглеводах залишається однаковою при всіх видах вигодовування. Якщо використовують адаптовані молочні суміші, догодовування дитині на змішаному вигодовуванні призначають у ті самі строки, що й при природному.

Найкращим видом вигодовування дитини віком до 6 місяців є виключно грудне вигодовування.

При співвідношенні білків, жирів і вуглеводів у грудному молоці відповідно 1:3:6 створюються оптимальні умови для їх перетравлення і всмоктування [12].

Грудне молоко містить близько 90% води, що повністю задовольняє потреби дитини в рідині. Введення додаткової рідини підвищує ризик гострих кишкових інфекцій, зменшує потребу у грудному молоці та тривалість грудного вигодовування.

Переваги грудного вигодовування для здоров’я дитини. Діти на грудному вигодовуванні рідше хворіють на інфекційні та алергійні хвороби, мають менший ризик розвитку отиту, діареї, синдрому раптової смерті та у старшому віці бронхіальної астми, ожиріння, мають кращі показники розумового розвитку.

Грудне вигодовування необхідно припинити у разі прийому матір’ю лікарських засобів, які відповідно до інструкції про застосовування мають протипоказання для матерів, які годують дітей грудьми.

Найбільш оптимальним і природним видом харчування для дітей 1-го року життя є материнське молоко, яке розглядається як «золотий стандарт» фізіологічно адекватного харчування. Материнське молоко є унікальним оптимально збалансованим продуктом харчування, який відповідає індивідуальним потребам дитини. Причому склад нутрієнтів жіночого молока змінюється протягом лактації, пристосовуючись до мінливих в процесі росту потреб дитини. Крім поживних речовин, жіноче молоко містить велику кількість біологічно активних речовин і захисних факторів, що впливають на зростання, розвиток, імунологічну резистентність, інтелектуальний і нервово-психічний розвиток. Материнське молоко містить бактерицидні речовини (лізоцим, комплемент), імуноглобуліни А і G. Імуноглобулін А відповідає за імунітет шкіри та слизових оболонок, місцевий кишковий імунітет. При його нестачі у дітей часто бувають кишкові інфекції, кон'юнктивіт, стоматит і гнійничкові захворювання шкіри. Імуноглобулін G е носієм ряду антитіл, що захищають дітей першого року життя від інфекційних захворювань.

Добова кількість молока на першому році життя не повинна перевищувати 1 л.

Важливим моментом при організації раціонального харчування дитини до року є число та частота годувань. Найбільш доцільним числом годувань вважають:

- для дітей з перших днів життя до 2 міс — 6—7 разів на добу;

- від 2 до 4 міс — 6 разів;

- від 4 міс до кінця року— 5 разів на добу з обов'язковою 6—7—8-годинною перервою, яка потрібна для відпочинку матері і дитини.

Пропонують такі години годування:

- при 7 годуваннях: 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24 год.

- при 6 годуваннях: 6, 9.30, 13, 16.30, 20, 23.30 год.

- при 5 годуваннях: 6, 10, 14, 18, 22 год [9].