Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Неменущая.docx
Скачиваний:
422
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
518.71 Кб
Скачать

3.6 Вимоги до продуктів, які використовуються для приготування дитячого харчування у навчальних та оздоровчих закладах

Усі продукти харчування, які потрапляють до дошкільного закладу, повинні мати відповідність до умов державних стандартів та супроводжуватися документацією (накладні, сертифікати) з висновками щодо їх якості, терміну реалізації, кількості. Закупівлю чи придбання продуктів харчування (м'ясо, овочі, фрукти ,мед та ін.) від індивідуальних чи фермерських господарств, кооперативів, садівничих товариств слід згоджувати з територіальною СЕС.

Небезпечні продукти, що заборонені до використання та вживання дітьми у докшільних установах. Забороняється замовляти, приймати та використовувати у дошкільному навчальному закладі м'ясо та яйця водоплавної птиці, м'ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м'ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за виключенням печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо).

В дошкільних навчальних закладах забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти. Сардельки, сосиски, варені ковбаси повинні прийматися не нижче 1 ґатунку. Забороняється приймати продукти недоброякісні або сумнівної якості із закінченим терміном придатності або на межі його закінчення [15].

3.7 Вимоги до готових страв та виробів

Вимоги до органолептичних показників якості кулінарної продукції для дитячого харчування не мають суттєвих особливостей, вони збігаються з загальними вимогами, що висуваються до звичайної продукції. Головна відмінність полягає у тому, що смажені кулінарні вироби не повинні мати сильно засмаженої скоринки. Зовнішній вигляд страв має бути привабливим, відповідати заданим характеристикам; колір страв відповідний до продуктів, з яких вони приготовані. Форма нарізки повинна бути однорідною; штучні вироби правильної однакової форми. Смак перших, других страв, холодних та гарячих закусок повинен бути приємним, у міру солоним, не гострим і характерним для сировини, що використовувалась при їх приготуванні. Смак десертів приємний, у міру солодкий. Не допускаються відхилення від консистенції, а також сторонній присмак та аромат.

Видача готових страв в дошкільних навчальних закладах дозволяється тільки після зняття проби медичним робітником (лікар, медична сестра, дієтична сестра) чи іншою відповідальною особою, якого призначає завідувач дитячого садка [7].

РОЗДІЛ ІV Особливості технології страв із гідробіонтів, мꞌяса, птиці, овочів, круп, бобових, сиру та яєць у дитячому харчуванні

В організації раціонального харчування дітей велике значення має науково обґрунтована технологія приготування їжі. Правильна кулінарна обробка продуктів максимально зберігає їх харчову цінність, підвищує засвоюваність і надає їжі хороші органолептичні показники якості. 

Кулінарна обробка буває механічна і теплова. Недотримання санітарно-гігієнічних вимог при механічній кулінарній обробці продуктів може призвести до підвищення їх мікробного обсіменіння. Теплова кулінарна обробка надає продуктам нові властивості: розм'якшує їх, сприяє поліпшенню смаку і запаху. При тепловій обробці продуктів перевагу віддають таким способам обробки, як припускання, варіння, запікання, тушкування. Обмежують жарку основним способом, повністю виключають жарку у фритюрі.

Правильна кулінарна обробка, різноманітні і якісні продукти, які використовують для формування раціонів дитячого харчування з урахуванням їх хімічного складу і технологічних властивостей, сприяють раціоналізації харчування дітей і зумовлюють їх гармонійний розвиток [13].

У харчуванні дітей використовують різноманітні страви і кулінарні вироби.