Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_posibnik_z_praktichn_zan_BZhD.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

3.5. Норми радіаційної безпеки населення

Ґрунтую­чись на рекомендаціях Міжнародної комісії з радіаційного захисту, Міністерством охорони здоров'я України та Національним Коміте­том із ядерного захисту населення України розроблені й уведені в дію з 01.01.98 р. Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97). Головними принципами радіаційної безпеки, які покладені за основу НРБУ-97, є:

Принцип виправданості – будь-яка практична діяльність, котра супроводжується опроміненням людей, не повинна здійснюватися, якщо вона не дає більшої користі опроміненим особам або сус­пільству в цілому порівняно зі шкодою, якої вона завдає.

Принцип оптимізації – рівні індивідуальних доз і (або) кіль­кість опромінених осіб повинні бути настільки низькими, на­скільки цього можливо досягнути з урахуванням соціальних та економічних чинників.

Нормами радіаційної безпеки визначені три категорії осіб, що зазнають опромінення:

  • Особи, які постійно або тим­часово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих випромінювань (категорія А) ліміт ефективної долі за рік 20 мЗв/рік (2 Бер)',

  • Особи, які постійно не зайняті роботою з джерелами іонізуючих випромінювань, але у зв'язку з розташуванням робочих місць в приміщеннях та на промислових майданчиках можуть отримувати додаткове опромінення (категорії Б) – ліміт ефективної дози за рік 2мЗв/рік(0,2Бер);

  • Все населення (категорії В) ліміт ефективної дози за рік 1 мЗв/рік (0,1 Бер);

  • Річна ефективна доза, яку людина може отримати при проведенні профі­лактичного рентгенологічного обстеження, не повинна перевищувати 1 мЗв;

Забрудненою вважається територія, пере­бування на якій може призвести до опромінення населення понад 0,1 бер (1 мЗв) за рік, що перевищує природний доаварійний фон.

Забруднені тери­торії розподіляються на зони:

  • зона відчуження тридцяти кілометрова зона, із якої була про­ведена евакуація населення у 1986 р.;

  • зона безумовного (обов’язкового) відселення, де людина може отримати додаткову дозу опромінення понад 0,5 бер на рік;

  • зона гарантованого добровільного відселення, де людина може отримати додаткову дозу опромінення вище 0,1 бер на рік;

  • зона посиленого радіологічного контролю, де людина може отримати додаткову дозу опромінення понад 0,1 бер на рік. Одночасно щільність зараження ґрунту ізотопами цезію, стронцію та плутону вдвічі менша, ніж у зоні гарантованого відселення.

Завдання до практичного заняття:

1. Опрацювати теоретичні відомості лабораторно-практичного заняття та рекомендовану літературу за темою.

2. Робота № 1 (а). Вимірювання природного радіаційного фону за допомогою дозиметрів - радіометрів «Терра», «Прип'ять», дп-5а (б):

2.1.Виміряти природний радіаційний фон за допомогою дозиметрів «Терра», «Прип'ять», ДП-5А (Б).

2.2.Обчислити сумарну дозу опромінення, отрима­ну за рік.

3. Оформити результати вимірювань та обчислень у вигляді табли­ці (табл. 3.1), порівняти одержані результати, знайти середнє зна­чення і сформулювати висновки щодо проведених досліджень.

Таблиця 3.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]