Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сзтп.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
356.35 Кб
Скачать
  1. Джерела тоталітаризму за х.Арендт.

Джерела тоталітаризму за х.Арендт.

У 20 столітті , із поширенням тотал. виживання людства і збереження його культурної спадщини стало центральною проблемою цивілізації. «Тоталітаризм веде людство в нікуди» (Ханна Арендт).

Власне, «Джерела тоталітаризму» (1950) - перша ґрунтовна праця про ці феномени.

Тоталітаризм — система масового терору, що забезпечує в країні атмосферу загального страху.

Арендт зіставляє 2 форми тоталітаризму: нацизм і комунізм (більшовизм).

Дослідження джерел тоталітаризму Арендт починає з 2-ї половини 19 ст.

Джерела тоталітаризму:

-антисемітизм;

-імперіалізм (витворив інший специфічний феномен — натовп) та його наслідок – маси — неструктуроване суспільство, атомізоване (тоталітарне);

-расизм, расистське мислення.

Антимонархічні революції вплинули на самоідентифікацію національних спільнот — утвердження ідеї національної солідарності, що базується на спільному походженні.

Формується самоідентифікація як нації. Вже не панєвропейська релігія (християнство) об’єднує християнські народи, а формується множина націй.

В центрі обожнювання вже не людина (відхід від практик епохи Відродження — гуманізму), а нація — національна спільнота, звідси виводять і расизм.

Індустріалізація продукує «зайвих людей» (викинутих із суспільства), звідси — юрба, натовп (ситуативні об’єднання).

Юрба:

-нею відносно легко заволодіти демагогам і провакаторам;

-її використовують для розхитування організованого суспільства й кардинальних змін у ньому.

Расизм, антисемітизм: Дарвіністи будують теорії суспіьного розвитку боротьби націй, рас (= боротьба у природному відборі). Для пояснення цієї боротьби з’являються расистські теорії, які набули популярності в кінці 19-го, на початку 20-го ст.

+ Як наслідок суперечностей індустріалізації — безправні групи населення, зокрема — євреї.

Арендт докладно аналізує долі єврейських спільнот у європейських країнах + їх роль у фінансових системах тогочасної Європи (вони володіли капіталом і очолювали банки).

Антисемітизм перетворився з малопомітної теорії в ідеологію. (справа Дрейфуса: французький єврей, якого звинуватили у передаванні секретної інформації німецькій розвідці, «Протоколи Сіонських мудреців»)

Імперіалізм Національний капітал відкидає державні кордони в процесі експансії (двигун цього процесу — економічна криза перевиробництва).

Процес (на місці рисочок уявіть стрілочки, як у причинно-наслідковому зв’язку:): експансія капіталу — експортується державна влада — поліція, армія посідає найвищі щаблі в ієрархії влади — пошук ідеології для таких станів імперіалістичного розвитку — расистська теорія («ми» протиставляється «вони») -- винищити «їх»!

(Яскравий прояв такого процесу – в Африці: винищення маленьких народів європейцями. Навіть християнство не може приборкати такі перекручення людської свідомості.)

Перша світова війна ключова подія епохи:-зруйнувала повагу націй до законів і звичаїв;

-руйнація цінностей;

-хаос, руїна, безробіття;

-революційний фанатизм;

Це спричинило такий стан речей, за якого маси людей стали зайвими, жертовними групами цивілізації (лібералізм виявився нездатним захистити їх у новому світі)

1) організоване насильство заступає право, роль нації зростає, вожді отримали важелі для маніпуляції людством без обмежень — витворились ідеологічні доктрини;

2) еліти з монополією влади нехтують усім.

Постає нова концепція влади: нехтування прямими й довгостроковими наслідками своїїх дій, нехтування національними інтересами, презирство до утилітарних мотивів = вибудовується система концентраційних таборів: тоталітаризм прагнув не стільки влади над людьми, як створення системи, за якої люди не потрібні.

На завершення додайте, яким лихом став тоталітаризм і що його потрібно вивчати й досліджувати, щоб у майбутньому не допустити його повернення. (Так вважала і писала й сама Х.Арендт.)

Т-зм создается комбинацией 2 видов принуждения:

  1. внешней политической репрессии (которая террористическими методами поддерживает и воспроизводит феномен массы) (отречение от свободы внешней)

  2. внутренним самопринуждением, «тиранией логичности» самой идеологии. (предательство внутренней свободы).

    Изоляция  – пред-Тоталитарное явление, Тоталитаризм -это ОДИНОЧЕСТВО - внутреннее саморазрушение способности к опыту и мысли. Изоляция, лишая человека свободы, делает его несвободным; одиночество парализует саму потребность действовать, порождает индивида, недостойного свободы. Поэтому идеальным подданным тоталитарного режима является не убежденный нацист или коммунист, а индивид, для которого более не существует реальности опыта и мысли, который не различает факт и фикцию, истину и ложь. 

  1. Маси як соціальна основа тоталітаризму (за Х.Арендт).