Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчально-методичний комплекс ВНС.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
508.2 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 6

Тема: Вплив температури на серцеві скорочення.

Мета і завдання.З'ясувати, як впливає зниження та підвищення температури навколишнього середовища на діяльність серця жаби.

Матеріали та обладнання:препарувальний набір,дощечка, булавки, пишучий важілець (Енгельмана), серфін, кімограф, кювети, секундомір,гаряча вода, лід, розчин Рінгера, термометр.

Об'єкт до слідження:жаба.

Питання для теоретичної підготовки:

1. Регуляція серцевої діяльності.

2. Вплив різних факторів на діяльність серця.

Хід роботи.

Знерухомлюють жабу ефірним наркозом. Фіксують на дощечці у спинному положенні. Оголюють серце, верхівку його фіксують і з'єднують з важільцем Енгельмана. Записують вихідну кардіограму на стрічці кімографа. Охолоджують жабу, обкладаючи і шматочками льоду і провадячи при цьому термометрію поверхні шкіри. Записують кардіограму. Припиняють охолоджування і через 5 хв знову записують кардіограму.

Перед кожним записом підраховують кількість серцевих скорочень за хвилину.

Потім занурюють дощечку з жабою в кювету з підігрітою до 27 °С водою, але так, щоб серце лишалося над водою. Записують кардіограму, через 5 хв—другу, підраховують кількість серцевих скорочень за хвилину.

Після цихдослідів можна провести спостереження за дією тепла і холоду на ізолъоване серце жаби. Видалити серце з організму, поміститиу чашку Петрі(кювету) з розчином Рінгера і порахувати кількість скорочень. Розчин має бути підігрітим до 27—30 °С (шляхом доливання гарячого розчину); охолодженим—додаванням льоду.

Оформити протокол досліду. Вклеїти або намалювати кардіограми. Записати підраховане в хід і до сліду кількість серцевих скорочень. Зробити висновки.

Контрольнізапитанняізавдання:

1.Якзмінюється серцева діяльність жаби під дією тепла та холоду?

2. Поясніть механізм цього впливу.

Лабораторна робота №7

Тема :Клінічні методи дослідження функцій спинного мозку

(спинно-мозкові рефлекси)

Для роботи необхідно: неврологічний молоточок, людина.

Завдання 1. Дослідження тонусу мязів у людини

Тонус м'язів визначається пальпаторно і шляхом проведення пасивних рухів у суглобах. Пальпаторно визначається ступінь пружності м'язів, легка пружність свідчить про нормальний тонус. Шляхом проведення пасивних рухів суглобів оцінюється ступінь опору пасивним рухам.

При вираженій гіпотонії обсяг рухів збільшується і вони відбуваються без належного опору. Наприклад, при згинанні руки в ліктьовому суглобі зап'ястя і кисть можуть бути доведені до плечового суглобу.При обмацуванні м'яз виявляється в'ялим. При гіпертонусі м'язів пасивні рухи в перші моменти згинання втрачають значний опір, інколи навіть важко подоланий. Завдання 2. Дослідити поверхові шкіряні рефлекси на розтягання

1.Очеревинні рефлекси — верхній викликається штриховим подразненням шкіри живота паралельно реберній дузі, середній — таким же подразненням у горизонтальному напрямі на рівні пупка, нижній паралельно паховій складці.

Досліджуваний повинен лежати на спині із вільно витягнутими ногами. У відповідь на штрихове подразнення шкіри спостерігається скорочення відповідних груп м'язів. Дуга рефлексу проходить через такі сегменти спинного мозку: верхній — Д6-Д8, середній — Д9-Д10 і нижній — Д11-Д12.

2.Підошовний рефлекс —це підошовне згинання пальців ноги у відповідь на штрихове подразнення зовнішнього краю підошви. Дуга цього рефлексу замикається на рівні S1-S2. Чутливі і рухливі волокна входять до складу великогомілкового нерва.

Якщо глибокі міотатичні рефлекси знижуються або втрачаються, то це свідчить про порушення ланок рефлекторної дуги. Якщо відповідна реакція на подразнення підвищується Із помітною іррадіацією збудження І втягнення у відповідну реакцію інших груп м'язів, розширенням рефлекторної зони, то це свідчить про наявність надсегментарного порушення центральної нервової системи.

Контрольні питання:

1.Сегментарний характер іннервації і його значення.

  1. Центри спинного мозку.

  2. Провідні шляхи спинного мозку.

  3. Спінальні рефлекси.

  4. Спінальний шок.