Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Інвестування_08.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

3.3 Обґрунтування та оцінювання ефективності інвестування в реконструкцію виробництва продукції підприємства (розділ 3 кр)

Відомо, що реалізація інвестиційного проекту пов'язана з витратами і можлива, якщо виробництво підготовлене, тобто запроектоване, побудоване: закуплене і змонтоване обладнання, прийнятий і навчений персонал для здійснення виробничого процесу, придбані необхідні види сировини і матеріалів, виробництво запущене в експлуатацію, є можливість постійного забезпечення енергоресурсами – іншими словами, якщо вирішені і надалі будуть зважуватися всі необхідні для цього технічні, організаційні, економічні й інші питання. Причому, цей проект доцільний, коли вкладені у виробництво інвестиції реалізують себе й окупаються в процесі експлуатації виробничих фондів.

На відміну від розд. 2, у якому повинна бути доведена можливість і необхідність інвестування в реконструкцію діючого виробництва кислоти, в розд. 3 курсової роботи потрібно розрахувати, з якими витратами буде пов’язана реконструкція виробництва, яка сума інвестицій знадобиться, як інвестування збільшить загальні експлуатаційні витрати і які воно забезпечить покращення фінансових результатів роботи підприємства в процесі його наступного функціонування.

3.3.1 Прогноз ринку збуту продукції (підрозділ 3.1 КР)– оцінити можливість збільшення випуску та розширення асортименту кислоти, порівнявши існуючий обсяг випуску кислоти і зростаючу потребу в упакованому і фасованому вигляді та обмеження, пов’язані з наявністю відходів, можливість організації випуску кислоти реактивної кваліфікації (МВ до сам.роботи). Прогноз ринку збуту кислоти можна частково відзначити й у розд. 2 – при оцінці передумов реконструкції.

3.3.2 Обґрунтування доцільності реконструкції виробництва (підрозділ 3.2 кр)

Основні технічні рішення (підрозділ 3.2КР)

Проектна потужність виробництва і склад підприємства (підрозділ 3.2 КР)

Забезпеченість матеріальними і паливно-енергетичними ресурсами (підрозділ 3.2 КР)

Виробнича програма (підрозділ 3.2 КР)

Основні стадії виробництва та їх короткий опис (підрозділ 3.2 КР)

Отже, для обґрунтування доцільності реконструкції виробництва з приведених вище питань в підрозд. 3.2 КР за даними, приведеними у методичних вказівках до самостійної роботи з курсу та частково інших джерел має бути розглянуто в стислій формі:

  • короткий опис основних технічних рішень і основних стадій технології виробництва;

  • наведення принципових результатів інвестування та пов’язаних з їх отриманням витрат, що кількісно буде визначено в розд. 3 КР;

  • дослідження забезпеченості ресурсами і розрахунок річної потреби в них (більш докладно див. нижче);

  • обґрунтування проектної потужності виробництв за передбаченою номенклатурою продукції, а також складу підприємства;

  • розрахунок виробничої програми (більш докладно див. нижче).

Забезпеченість матеріальними і паливно-енергетичними ресурсами (підрозд. 3.2. Кр)

Однією з умов функціонування виробництва є його повна та своєчасна забезпеченість необхідними ресурсами.

Відповідно до технологічної схеми на даному підприємстві спочатку виробляють харчову кислоту, а потім шляхом її перекристалізації одержують реактивну. У зв'язку з цим витрати сировини і матеріалів вимагає тільки виробництво харчової кислоти. А випуск реактивної кислоти (перекристалізація харчової кислоти) пов'язаний зі споживанням лише енергоресурсів (пари, води, стиснутого повітря, хладоагента і незначної кількості електроенергії). У додатку К представлено вихідні дані для розрахунку потреби в ресурсах окремо по харчовій і реактивній кислоті.

Енергоспоживання для технологічних потреб основного виробництва визначає річну потребу в енергоресурсах. На підставі питомої витрати енергоресурсів (див. табл. И.2) можна розрахувати річну потребу в них для виробництва харчової кислоти, дані про котру в даній курсовій роботі становлять інтерес при розрахунку собівартості річного випуску.

Вихідні дані до розрахунку потреби в енергоресурсах на випуск кислоти реактивної чистоти при потужності виробництва 500 т у рік (базовий варіант КР) приведені в табл.И.3).

Утилізація відходів вимагає додаткової витрати пари, води й електроенергії, річна витрата яких зазначена у табл. И.4.