Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Інвестування_08.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Обсяг виробництва та виробнича програма (підрозд. 3.2 кр)

В даній курсовій роботі, з огляду на умови передоплати в процесі реалізації продукції обсяг виробництва прийнято на рівні виробничої потужності.

Дані про потужність виробництва харчової і реактивної кислоти базового варіанту КР приведені в методичних вказівка до самостійної роботи. Випуск виробленої харчової кислоти визначається як потужність виробництва (валовий випуск) з урахуванням її використання: за мінусом витрати на випуск реактивної кислоти (у=1,3 т/т) і втрат на фасовку (y=1,001т/т). Вихід продуктів із відходів у розрахунку на 1 т харчової кислоти складає: міцелію сухого - 0,23 т, вологого – 1,15 т, фільтрату цитрату кальцію – 1,5 т, цитрогіпсу – 1,3 т. З огляду на зазначений вихід і потрібно розраховувати їх виробничу потужність. В закінченому вигляді виробнича програма може бути розроблена після формування цін на продукцію.

Інформацією, необхідною для розробки виробничої програми, можна також скористатися з підрозділу 3.3.3 (калькуляція собівартості харчової кислоти і річних експлуатаційних витрат переробки відходів, формування ціни і вартості реалізованої продукції).

Усі підрозділи, як показано вище, стосуються вихідних даних з обґрунтування доцільності реконструкції виробництва кислоти. Інформація до них, як зазначено вище, міститься в основному в вищезгаданих методичних вказівках.

3.3.3 Розрахунок техніко-економічних показників виробництва продукції підприємства після реконструкції (вартісна оцінка витрат і результатів інвестування реконструкції, підрозд 3.3 кр)

Функціонування виробництва вимагає не тільки одноразових витрат (інвестиції на будівництво об'єкта і закупівлю устаткування), але і повсякденних поточних витрат. Якщо виробничі результати після реконструкції компенсують витрати, необхідні для її здійснення та забезпечать нормальний прибуток, значить реконструкція ефективна і тим ефективніша, чим більший приріст прибутку буде забезпечено у порівнянні з діючим виробництвом. Тому оцінюванню ефективності інвестиційного проекту реконструкції виробництва, як і будь-якого іншого господарського рішення, повинна передувати техніко-економічна оцінка виробництва, що припускає розрахунок основних техніко-економічних показників роботи виробництва в умовах реалізації цього проекту (у даному випадку після реконструкції) і, у кінцевому рахунку - прибутку від реалізації харчової та реактивної кислоти і продуктів з відходів.

Тому до системи показників, що характеризують витрати на виробничу діяльність підприємств (цехів, виробництв), для визначеної потужності виробництва, у першу чергу, відносяться:

обсяг виробництва та виробнича програма;

сума інвестицій(капітальні витрати - на стадії будівництва), що переходять у вартість основних виробничих фондів на стадії експлуатації, і відповідні їм:

витрати на утримання та експлуатаціюосновних виробничих фондів (окремо для активної частини здебільшого, устаткування, окремо для пасивної частини – здебільшого, для будівель й споруд);

чисельністьобслуговуючого персоналу за відповідними категоріями;

річний фонд оплати праці,середньомісячна заробітна плата одного робітника (працюючого);

питомі витратисировини, матеріалів, палива й енергоресурсів;

річна потребав матеріально-сировинних і паливно-енергетичних ресурсах;

собівартість одиниці виробленої продукції;

собівартість валового випуску продукції (виробів);

собівартість одиниці реалізованої продукції (виробу);

собівартість річного обсягу виробництвареалізованої продукції одного виду чи груп продуктів (у комплексному виробництві, у варіантах технічного рішення під час переробки відходів у продукцію і тощо).

Показники, покликані оцінити виробничі результати, наступні:

ціна одиниці виробу;

річний випуск продукції;

вартість валової виробленої продукції;

обсяг реалізованої продукції чи обсяг продажу.

Кінцевий фінансовий результат випуску продукціїхарактеризує прибуток від реалізації;фінансовий результат здійснення інвестицій– економічний ефект;ефективність виробництва– рентабельність виробництва (рентабельність капіталу, рентабельність продажу, рентабельність продукції тощо), аефективність інвестицій– індекс дохідності, внутрішня норма доходності.

Отже, для обґрунтування й оцінки ефективності інвестиційного проекту повинні бути розраховані в зазначеній послідовності практично всі перераховані вище показники, а для інвестиційного проекту, що включає природоохоронні об'єкти, - ще і інші показники, такі як, наприклад, економія платежів за викиди та скидання і утримання відходів, економія по оплаті за землю і тощо. У даному випадку всі показники повинні бути розраховані окремо для харчової кислоти, реактивної та продуктів з відходів, і у визначеній послідовності, у такій здебільшого, яка приведена вище. Їхній рівень, наприклад, сума інвестицій (додаткових капіталовкладень) на реконструкцію, чисельність, собівартість та інші залежать від потужності виробництва і відповідно від річного випуску продукції. Тому перша група показників, на яку варто звернути увагу, згідно з завданням до курсової роботи – це виробнича потужність, номенклатура й асортимент продукції, її валовий і товарний випуск.Варто мати на увазі, щособівартість харчової кислоти необхідно розраховувати для валового випуску, а обсяг реалізації – для виробленої (товарної) продукції, тобто для той кількості харчової кислоти, яка буде реалізовуватись, а саме - без урахування напівфабрикатів.