Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Інвестування_08.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Прибуток і рентабельність продукції (підрозділ 3.3.7 кр)

Розрахунок прибутку від реалізації продукції традиційно виконується за різницею між вартістю реалізованої (виторгом від реалізації) продукції і її собівартістю. Обсяг реалізованої продукції прийняти на рівні виробленої (товарної), для харчової кислоти - відповідно до приведеного раніше розрахунку, як і для обсягу реалізованої продукції. Визначивши загальний прибуток від реалізації виробленої продукції, після реконструкції виробництва, і знаючи собівартість річного випуску цієї продукції, розрахувати рентабельність, загальну для всієї продукції, зважену по обсягах, і зробити висновки про наявність абсолютного прибутку від реалізації продукції та про достатність чи недостатність розрахованого рівня рентабельності продукції.

За результатами розрахунку скласти відповідну таблицю визначення прибутку від реалізації продукції, що одночасно включатиме розрахунок собівартості річного випуску обсягу реалізації та річного прибутку. Завершити цей розділ складанням таблиці основних техніко-економічних показників (див. зразок табл. Г.1).

3.3.4 Аналіз беззбитковості проекту (підрозділ 3.4 кр)

Методичні вказівки до виконання цього підрозділу приведено в додатку К, де крім підходу до динамічного аналізу беззбитковості проекту показано методику розрахунку операційного лівереджу - одного із важливих показників визначення беззбитковості продукції.

3.3.5 Ефективність реконструкції виробництва (підрозділ 3.5 кр) Розрахунок грошового потоку (підрозділ 3.5.1 кр)

Як указувалося раніше, зіставлення основних техніко-економічних показників виробництва кислоти до і після реконструкції важливо з ряду причин, тому, скориставшись рекомендаціями [10], досить розрахувати показники комерційної ефективності. Причому грошовий потік визначити укрупнено (від інвестиційної і виробничої діяльності) як сум фінансових результатів прибутку та амортизаційних відрахувань, що залишаться на підприємстві як амортизаційний фонд. Загальна методика розрахунку грошового потоку, згідно з прийнятими сучасними підходами.

Розрахунок окремих показників ефективності (підрозділ 3.5.2)

Для висновку про доцільність розглянутого інвестиційного проекту реконструкції можна обмежитися розрахунком таких показників ефективності як чиста приведена цінність проекту (NPV), індекс дохідності (ИД), внутрішня норма дохідності (ВНД) і період окупності (ПО) (з дисконтуванням для всіх показників не тільки прибутковості, але і капіталовкладень, раз період будівництва – 3 роки). Методику їх розрахунків показано в розділі 3.1.3 даних МВ. Розрахунок данних показників привести, підставляючи цифровий матеріал в формули їх визначення, показані в розд. 3.1.3.

Відвернений економічний збиток можна розрахувати з огляду на наступну інформацію підприємства.

Створення замкнутого оборотного циклу запобігає скидання стоків у кількості 0,53 тис. м3у розрахунку на 1 т валового випуску кислоти. Платежі за скидання 1 тис. м3умовно складають 25800 грн, звідси річна економія платежів за скидання (Е1) через його виключення в процесі реконструкції очікується рівною:

Е1=М*0,53*25800 (3.3)

де М – потужність виробництва харчової кислоти.

Крім того, зменшення платежів в екологічні фонди (Е2) за складування відходів на полігоні:

Е2=М (k1+k2+k3) * (80+50), (3.4)

де М – потужність виробництва харчової кислоти;

k1, k2, k3– коефіцієнти, що враховують вихід міцелію, гіпсу, вапняного щебеню на 1 т кислоти, відповідно фактичних даних підприємства, рівних – 0,23, 1,5, 1,3.

80 – сума платежів за збереження 1 т на полігоні, грн. т;

50 – транспортні витрати на розміщення 1 т відходу, для умов підприємства, грн./т.

Крім того, має місце економія платежів за рахунок скорочення викидів в атмосферу завдяки природоохоронним заходам даного інвестиційного проекту, незважаючи на збільшення обсягу випуску продукції, яку в даному ефекті не зараховано.