Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Інвестування_08.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

3 Вказівки до виконання курсової роботи (за приблизним її змістом)

ВСТУП (до курсової роботи)

У вступі обгрунтовується об’єкт та предмет дослідження, актуальність обраної теми. Завершується вступ метою курсової роботи (КР) та завданням, які треба вирішити студенту під час виконання даної роботи для досягнення поставленої в ній мети.

3.1 Теоретичні і практичні основи інвестування та оцінки його впливу на фінансові результати підприємства (виробництва) (розділ 1 кр)

Цей розділ може мати зміст за вибором студента.

Перший шлях розкриття теми КР:

3.1.1 Інвестування та його роль у розвитку економіки підприємства (окремого виробництва)(підрозділ 1.1 КР).

3.1.2 Управління інвестуванням в реконструкцію виробництва. Вихідні дані і положення до обгрунтування реконструкції (на прикладі харчової кислоти)(підрозділ 1.2 КР).

3.1.3 Методичні основи оцінки ефективності інвестиційного проекту реконструкції виробництва(підрозділ 1.3 КР).

Другий шлях розкриття теми КР:

3.1.1 Роль реального інвестування в розвитку виробництва (підрозд. 1.1 КР).

3.1.2 Реконструкція виробництва як один із напрямів підвищення його прибутковості (на прикладі харчової кислоти)(підрозд. 1.2 КР). Її вихідні дані і положення.

3.1.3 Методичні основи оцінки ефективності інвестиційного проекту реконструкції виробництва(підрозділ 1.3 КР).

Назву та теоретичні дослідження підрозділів КР і, зокрема підрозділу 1.1, повинно бути спочатку конкретизовано залежно від обраних студентом аспектів дослідження в курсовій роботі (на що зверталось увагу в загальних положеннях) та потім виконано за результатами огляду спеціальної літератури .

Для підрозділу 1.2 КР перелік питань, необхідний для розкриття сутності реконструкцій та технічних інженерних управлінських рішень, що є основою реконструкції виробництва, можна дослідити за посібниками “Економіка підприємства” та безпосередньо частково наведеним матеріалом (в МВ до сам. роботи) відповідно до змісту цих методичних вказівок.

У підрозділі 1.3 КР потрібно, скориставшись літературними джерелами, а також нижче наведеним матеріалом розглянути методичні основи оцінки ефективності інвестиційного проекту як фінансового, так і реального. В той же час обов'язковим є розкриття методичних підходів, з наступним використанням наведених в цьому підрозділі формул для розрахунку показників виробництва продукції і, особливо, показників ефективності інвестування, які будуть використані конкретно для умов реконструкції виробництва в розділі 3:

- прибуток від реалізації продукції ;

- збільшення прибутку і грошового потоку при оцінюванні комерційної (фінансової) ефективності ;

- економічний ефект .

1.3 Методичні основи оцінки ефективності інвестиційного проекту реконструкції (розд.1.3 кр)

Приступаючи до виконання даного підрозділу, варто пам'ятати, що є поняття економічного ефекту як показника, який характеризує результат від реалізації технічних рішень, і існує поняття ефективності, що визначає, якою ціною буде отримано цей результат. Ефективність характеризується цілою системою показників. Найбільш розповсюдженими з них є економічний ефект, індекс дохідності, період окупності, внутрішня норма дохідності тощо.

Економічний ефект використовується як узагальнюючий показник ефективності. Для умов виробництва в ньому знаходять висвітлення частинні показники, що характеризують ступінь (міру) використання окремих видів ресурсів: продуктивність праці і фондовіддача, матеріалоємність і енергоємність, показники технічного рівня і якості продукції й інші. Якщо прибуток – це кінцевий фінансовий результат інвестиційної, виробничої і фінансової діяльності підприємства (реалізації інвестицій), тобто фактично є економічний ефект (щоправда, завищений через відсутність урахування у ньому інвестицій), то рентабельність продукції (виробництва, окремих частин капіталу) – це ефективність випуску продукції (виробництва в цілому), або міра використання підприємством капіталу, його окремих частин.

У даний час, як узагальнюючий показник ефективності здійснення інвестиційного проекту, тобто як економічний ефект, використовують чистий дисконтований дохід (ЧДД) чи приведену цінність проекту (NPV).Існують і інші назви цього показника.

Для одержання більш об'єктивних результатів розраховують ще ряд інших показників (залежно від ситуації): індекс дохідності (ІД), індекс рентабельності (ІР), період окупності (ПО), внутрішню норму дохідності (ВНД) та інші.

У даному підрозділі необхідно, відповідно до діючих інструктивних матеріалів і законів України, а також наявних літературних джерел і рекомендацій кафедри, розкрити методичні основи оцінки ефективності здійснення як фінансових, так і реальних інвестицій. Більш докладно варто розкрити методичні засади обґрунтування й оцінки загальної, комерційної ефективності реконструкції виробництва і привести в певній послідовності конкретні формули для розрахунку показників, необхідних для виконання проектної частини курсової роботи.

У той же час, здійснюючи літературний огляд, потрібно показати принципові відмінності та характерні особливості методики визначення економічного ефекту від реалізації фінансових і реальних інвестиційних проектів і, зокрема, проектів розвитку.

Після завершення підрозділу 1.3, тобто після розкриття методичних підходів до оцінювання ефективності фінансових (принципово) і реальних інвестиційних проектів (в обсязі, достатньому для практичного використання в розділі 3 КР), зробити короткі (стислі) висновки, загальні для всієї теоретичної частини курсової роботи.

Поряд з методичним підходом до оцінювання ефективності інвестування в реконструкцію виробництва, охарактеризованим нижче, в розділі 3.5 даних методичних вказівок, наведено зразки таблиць розрахунку основних техніко-економічних показників комерційної ефективності і безпосередньо – річного прибутку та комерційного ефекту (додатку Г, табл. Г1, Г2та Г3відповідно).

Загальна оцінка ефективності інноваційних проектів припускає порівняння проекту з альтернативою, у даному випадку з ефективністю діючого виробництва. Іншими словами, визначаючи загальну економічну ефективність реконструкції (додаткових капіталовкладень в діючі виробничі фонди з метою реконструкції виробництва), слід визначити наявність приросту прибутку і підвищення рентабельності виробництва після реконструкції.

Для визначення ж комерційної ефективності виробництва після реконструкції припустимо визначити лише наявність прибутку і рентабельності продукції без порівняння з економікою діючого виробництва. Показники ефективності інвестиційного проекту: чистий дисконтований дохід (чиста приведена цінність), індекс прибутковості, період окупності, внутрішня норма прибутковості чи інші відомі показники можуть бути визначені як для загальної, так і для комерційної ефективності. Тільки ще раз варто відмітити, що для загальної ефективності обов’язково повинно враховувати зміну показників (збиток, приріст прибутку, грошового потоку, екологічний та соціальний ефект) у порівнянні з діючим виробництвом, а для комерційної – досить росту їх абсолютних величин без зіставлення з показниками діючого виробництва. У цьому випадку критерієм оцінки ефективності проекту для остаточного рішення про реалізацію розглянутого інвестиційного проекту служить відповідність розрахованих показників прийнятим нормативам чи їх прийнятному рівню з позицій загальних правил оцінки ефективності, наприклад, чиста приведена цінність проекту повинна бути >0, а індекс прибутковості >1, період окупності - незначний.

Однак, з огляду на непорівнянність показників діючого і реконструйованого виробництва не тільки з позицій часу (необхідно використовувати дані не про залишкову чи первісну, а про відбудовну вартість ОВФ, відомості про яку відсутні), але й у технічному, екологічному й інших аспектах, в даній курсовій роботі можна було б обмежитися визначенням лише показників комерційної ефективності, виходячи з наявності прибутку за рахунок виробничого й екологічного результатів (без порівняння рентабельності діючого і реконструйованого виробництва). У зв’язку з тим, що рентабельність продукції в даній курсовій роботі не є результат розрахунків: вона приймається як вихідні, при оцінці ефективності недостатньо обмежуватись лише нормативами показників. Висновок про доцільність інвестування в реконструкцію в даному випадку більш обгрунтованим, якщо в основі оцінки буде порівняння з діючим виробництвом.

Щоб розрахувати зазначені показники ефективності інвестиційного проекту (NVP, ІД, ВНД, ПО й інші), необхідно в першу чергу визначити техніко-економічні показники, що відбивають витрати і результати виробництва продукції згідно з майбутнім проектом. Це випливає із сутності економічного ефекту, що являє собою перевищення результатів (Рт) над витратами (Зт):

Еттт (1.1)

Відомо, що при виконанні техніко-економічної оцінки й обґрунтуванні ефективності виробництва принципово важливим є визначення в кожному конкретному випадку, з чого складаються результати і витрати. З цією метою виконуються вартісна оцінка результату і вартісна оцінка витрат.

У даній курсовій роботі має бути з'ясовано, яка вигода можлива для підприємства і яких витрат вимагає здійснення реконструкції виробництва. З цією метою необхідно визначити показники, що характеризують виробничий (екологічний) результат, тобто початковий результат, а також витрати виробництва, виходячи з розрахованої вартості об'єктів будівництва і з їх урахуванням – економічний (кінцевий) результат.

Зважаючи на те, що узагальнюючим показником ефективності є економічний ефект, у даній курсовій роботі необхідно:

привести загальну формулу для розрахунку величини ефекту (зазначену вище); принципово розкрити, з чого складаються результати і витрати при здійсненні інвестування в діюче виробництво з метою його реконструкції;

привести конкретні формули, за якими буде виконано вартісну оцінку результату і його складових частин при розрахунку ефекту (виробничого і екологічного результатів), а також вартісну оцінку витрат на реалізацію реконструкції виробництва завдяки його інвестуванню;

представити формули для розрахунку окремих показників, що характеризують комерційну чи загальну економічну ефективність реалізації інвестиційного проекту, що передбачає реконструкцію, зокрема, показника чистого дисконтованого доходу, періоду окупності й інших показників з урахуванням тривалості термінів будівництва об'єктів і суми капіталовкладень по кожному році будівництва, тобто продисконтувати не тільки прибуток, грошовий потік, але і як зазначено в – капіталовкладення.