Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Інвестування_08.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Грошовий потік (підрозділ 1.3 кр)

Варто пам’ятати, що основна частина амортизаційних відрахувань (на момент розробки даних методичних рекомендацій – 90 %) залишається в розпорядженні підприємства і, утворює амортизаційний фонд, призначений для модернізації і розвитку виробництва, тим самим поповнює на цьому підприємстві неоподаткований податком прибуток. Тому амортизаційний фонд (A*k), поряд із прибутком (приростом прибутку), складає грошовий потік, забезпечуваний будь-яким інвестиційним проектом. Це означає, що грошовий потік, забезпечуваний проектом реконструкції виробництва кислоти, можна розрахувати за формулою:

П=П1+A*k+П2, (1.13)

де П1 - приріст річного прибутку від реалізації продукції завдяки реконструкції виробництва, тис. грн./рік);

П2 - відвержений економічний збиток за рахунок утилізації відходів, тис. грн./рік;

k – коефіцієнт, що враховує частку амортизаційних відрахувань, що залишаються на підприємстві й утворюють амортизаційний фонд (при частці 90 % k=0,9).

У проектній частині курсової роботи, розраховуючи величину комерційного ефекту й інших показників ефективності, необхідно результати всіх розрахунків за всіма техніко-економічними показниками звести в спеціальну таблицю основних техніко-економічних показників (див. зразок таблиці – табл. Г2). Зразок таблиці “Розрахунок комерційного ефекту від реконструкції виробництва” наведено в додатку. Розглядаючи величину комерційного ефекту, охарактеризувати ефективність інвестування, тобто вказати окремо в стислих висновках до підрозділу, а потім обов'язково й у загальних висновках до курсової роботи, якої суми інвестицій (капітальних витрат) потребує реконструкція виробництва для доведення до необхідної виробничої потужності виробництва (прийнятої для варіанта КР); яка необхідна чисельність обслуговуючого персоналу і яким повинен бути річний фонд оплати праці, щоб забезпечити зарплатою цю чисельність з урахуванням додаткової; якої величини досягне собівартість кислоти після реконструкції виробництва і яка її структура; яка сума річних експлуатаційних витрат на переробку відходів виробництва; який обсяг продажу від реалізації кислоти і продуктів з відходів; яка величина прибутку від реалізації кислоти і продуктів з відходів; яка величина прибутку від реалізації кислоти і продуктів з відходів, а також - за рахунок економії платежів; яку при цьому буде забезпечена рентабельність продукції; чому дорівнює чистий дисконтований дохід (чиста приведена цінність проекту) і інші показники ефективності та про що це свідчить: про економічну доцільність реконструкції чи, навпаки, про недоцільність – та за яких умов, можна вважати, що буде досягнуто ефект інвестування досліджуваного виробництва.

Методика розрахунку конкретних техніко-економічних показників виробництва кислоти після реконструкції її виробництва, тобто проектних показників, які необхідно використовувати студенту у розд. 3 курсової роботи приведена нижче, у розд. 3.4 даних методичних вказівок.

Оцінювання ефективності інвестування повинно передувати вивчення його необхідності, підходи до якого показано далі, в наступному розділі даних МВ – в розділі 3.2.