Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DR_spetsialista_IPOD.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
675.33 Кб
Скачать

3.2. Вимоги до вступу

У вступі необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми дипломної роботи, її наукову і практичну значущість для базового підприємства, так і для економіки України в цілому; дати коротку характеристику стану проблеми; сформулювати мету і поставити завдання дослідження, що розкривають зміст дипломної роботи; визначити об’єкт, предмет та методи дослідження, які будуть використані при вирішенні поставлених завдань, інформаційну базу дослідження. Визначити суб’єкт дослідження, на базі якого буде виконуватись дипломна робота. Дипломник мусить відобразити у вступі новий підхід до теми або її дослідження чи вирішення. Необхідно визначити певну практичну спрямованість роботи, вказати її структуру.

Обсяг вступу 2 сторінки.

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими підходами до вирішення проблеми необхідно обґрунтувати актуальність і доцільність роботи.

Мета і завдання роботи. Формулюють мету роботи та завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як «дослідження…», «вивчення…», оскільки ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не саму мету. Доцільно розпочинати визначення мети як «теоретичне обґрунтування ... та надання пропозицій і рекомендацій з удосконалення…».

Реалізація завдань сприяє досягненню мети дослідження.

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що обрано для дослідження.

Предмет дослідження міститься в межах об’єкта.

Об’єкт і предмет дослідження співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження і визначає тему дипломної роботи.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої у роботі мети, коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось за допомогою того чи іншого методу. Це надає змогу пересвідчитись у логічності та прийнятності вибору методів дослідження.

Інформаційною базою дослідження є нормативно-правові акти України, фінансова та статистична звітність суб’єкта господарювання за 3 роки за темою дослідження.

Методологічною основою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених у сфері економічної теорії, обліку, аналізу та аудиту, довідково-інформаційні видання, матеріали науково-практичних конференцій.

В основній частині може міститися декілька розділів. Цю частину роботи рекомендовано поділити на три розділи.

Розділи дипломної роботи складаються із підрозділів. У кінці кожного підрозділу дипломної роботи необхідно сформулювати висновки з викладеного у підрозділу матеріалу, що починаються словами «Таким чином…», «Отже...», «Виходячи із викладеного...» тощо.

3.3. Вимоги до теоретичного розділу

Так, перший розділ «Теоретичні і методичні основи обліку та аудиту об’єкта дослідження» має теоретичний характер і прикладні аспекти проблеми, яка досліджується. У ньому розкриваються основи теорії обраної теми дипломної роботи, необхідність реформування бухгалтерського обліку в Україні відповідно до потреб ринкової економіки. Оскільки облік, аналіз і аудит є складовими економічної теорії в цілому, студент, розкриваючи тему дипломної роботи, повинен продемонструвати власні знання з економічної теорії, філософії, інших суміжних соціально-економічних дисциплін у тісному зв'язку з обраною темою.

У першому розділі рекомендується викласти суть проблеми, що досліджується, ступінь її розробки, здійснити аналіз і узагальнення існуючих концепцій, дати критичний огляд наукових інформаційних джерел та нормативно-правової бази, розкрити теоретичні положення з організації і методики обліку, аналізу та аудиту у відповідності до обраної теми дослідження, розглянути стан та розвиток галузі економіки і базових підприємств, організацій і установ.

У розділі розкриваються загальні теоретичні положення дипломної роботи, економічний зміст об’єкту дослідження, його роль і місце в господарській діяльності, а також вплив на результати роботи підприємства.

Надається характеристика нормативно-правових документів, які регламентують здійснення бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту об’єкта дослідження, визначається облікова політика підприємства.

У розділі подається критичний огляд літературних джерел за темою дослідження, на підставі чого обґрунтовується організаційно-методичні засади обліку, аналізу та аудиту об’єкта дослідження.

Саме тому перший розділ має стати основою для подальших досліджень, що знайдуть своє відображення в наступних розділах.

Слід критично оцінити опубліковані в пресі праці авторів з питання, що досліджується, якщо вони мають суперечності.

Якщо з теми дипломної роботи існують різні позиції вчених або є дані про різні шляхи практичного вирішення цієї проблеми, то дипломник повинен визначити власне ставлення, сформулювати чітку позицію, обґрунтувати свою точку зору, яка може збігатися з будь-якою думкою або бути оригінальною, В цьому випадку обґрунтування має бути розгорнутим, базуватися на теоретичній основі і мати практичне підтвердження.

Розділ може мати полемічне забарвлення, однак головне його призначення: визначити теоретичні або методичні основи вирішення проблеми, взятої як тема дипломної роботи, і розкрити її зміст відповідно до плану. Розділ може містити до 25 сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]